İnşaat Sanayicileri Yılın...
İMSAD Yönetim Kurulu Üyelerinden...
SZUTEST'e Uyuşmazlıklarda...
16. Uluslararası Metalurji...
“İnşaat Malzemesinde Bölgenin En Güçlü Oyuncusuyuz”
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Hüseyin Bilmaç, 'Değişim, Dönüşüm, Devamlılık' olan temanın, dünya konjonktürü ile örtüşmesi bakımından çok anlamlı ve çok uygun olduğunu belirtti.
GYODER tarafından organize edilen Gayrimenkul Zirvesi’nin 12’ncisinde konuşan Hüseyin Bilmaç, “Yaklaşık 4,5 milyar olan dünyamızda, bu döneme kadar dönüşüm sözcüğü bu kadar fazla telaffuz edilmemişti. Ülkemizde bu fikri en çabuk hayata geçiren, dönüşüm kelimesinin bu kadar sık kullanılmasını sağlayan sektörlerin başında da inşaat sektörü geliyor. Eğer bu gün kentsel dönüşümden, yeşil binalardan, yeşil kalkınma stratejilerinden, geleceğin binalarından konuşuyorsak, beyin fırtınaları yapıyorsak, inşaat sektörünün değişim, dönüşüm ve devamlılığının çok hızlı olması da en önemli etmenlerden bir tanesidir. Türkiye ekonomisi, farklı dinamikleri ile dünyada en hızlı büyüyen ekonomilerden biridir. İnşaat sektörü de Türkiye ekonomisinin can damadıdır. Şunu ifade etmek isterim ki; son dönemde ekonomini bu derecede büyümesinde, inşaat sektörünün yarattığı katma değer, sağladığı istihdam, gerçekleştirdiği ihracat oldukça fazladır. İnşaat sektörü önümüzdeki dönemde de sürdürülebilir gelişim için çalışmalarını elinden geldiğince sürdürecektir. Küresel rekabet gücümüzü arttırmak, markalaşmaya, Ar-Ge’ye ve inovasyona önem vermek, sektörün bilgi, tedarik stratejisinin yol haritasını çizip, geri dönüşüm ve atık yönetimine çok daha önem vereceğiz” dedi.
"İnşaat malzemesinde dünyada rekabet edebilir kaliteye ve güce ulaşmış durumdayız" "İstihdama ve cari açığa katkıda bulunan bir sektörüz" Özellikle inşaat malzemeleri sektörü, dolaylı istihdamda 4,6 milyon kişiye hitap ederek ülkemizin yüzde 20 istihdamını sağlamakta. Önemle üzerine durduğumuz bir nokta ise sektörümüzün cari açığa olan pozitif etkisi. Türk inşaat sektörünün cari açığa pozitif etkisi yüzde 300 seviyesinde. Ayrıca ithalatın ihracatla kıyaslandığında inşaat malzemesi ihracatımız yüzde 250 artı katma değer getiriyor. Yani istihdama ve cari açığa katkıda bulunan bir sektörüz. Son 5 yılda ortalama yüzde 15 büyüyen inşaat malzemeleri sektörü, 2012 yılında sektördeki hareketliliği de yoğun olarak devam ettirecektir. İnşaat sektörümüz, hükümetimizin de belirtmiş olduğu yüzde 4 ekonomik büyüme oranı çerçevesinde 2012 yılında minimum yüzde 7-8 arasında büyüyecektir. Sektörümüzün ilk 3 aylık gerçekleşmesi ortalama olarak yüzde 4-5 civarında. Bu aslında beklenen bir gelişmeydi. Çünkü geçen yılın son çeyreğinde de bir düşme görülmekteydi. Ama yıl ortalamasının minimum yüzde 7-8 olacağını da bekliyoruz. 2011-2015 yıllarında ortalama yüzde 14,5 oranında büyüme yaşanacağını öngörüyoruz. 2015 yılında inşaat malzemeleri ihracatımız yüzde 12,5 oranı ile yaklaşık 41 milyar dolara ulaşacağını öngörüyoruz. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı olan 2023 yılında 100 milyar dolarlık yurtdışı ihracat geliri, 100 milyar dolarlık iç pazar büyüklüğü ve 100 milyar dolarlık inşaat malzemeleri ihracatı hedefliyoruz. Ancak önümüzdeki dönemde, sektörümüzün sürdürülebilir gelişme için çalışmalarını daha aktif bir şekilde daha da hızlandırması gerekmektedir” diyerek, küresel arenadaki rekabet gücünü arttırmak için de, markalaşma, Ar-Ge ve inovasyona ağırlık verilmesi gerektiğini bir kez daha vurguladı. |