img src="http://www.yapi.com.tr/Uploads/HaberMedya/2008\sektorel\59474-1.JPG" align="right" hspace=5 vspace=5>Türkiye’de inşaat malzemesi sanayisinin çatı örgütü İMSAD’a (İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği), Avrupa Komisyonu’ndan tam destek geldi. İMSAD tarafından Komisyon’a sunulan “İnşaat Malzemeleri Sektöründe AB’ye Uyum ve İşbirliğinin Olası Etkileri Konusunda Farkındalık Yaratma Projesi”, komisyon tarafından finanse edilmek üzere seçildi. İMSAD’ın projesi, 2007 yılı sonunda Avrupa Komisyonu’ndan destek almayı başaran 10 proje arasında Türkiye’nin lider olarak üstlendiği tek proje olması bakımından da önem taşıyor.
Proje kapsamında İMSAD, Türkiye’de olduğu kadar AB’nin yeni üyeleri Romanya ve Bulgaristan’da da inşaat malzemesi sanayisinin gelişimine katkıda bulunacak. Avrupa Birliği tarafından sağlanan hibe fon Türkiye’de inşaat malzemeleri sanayisi için bir ilk olma özelliğini taşıyor. Projenin bir diğer önemli özelliği ise ilk kez bir Türk sivil toplum kuruluşu böyle bir projede lider konumunda bulunuyor. Avrupa Birliği sürecinde üye ülke konumundaki Türkiye’nin projede, Belçika ve İngiltere örgütlerinin desteği ile yeni AB üyesi ülkeler Romanya ve Bulgaristan’a sektörel öncülük etmesi, ortak örgütlerin kurumsal yapılarının güçlenmesine katkı sağlayacak olması ise ayrı bir anlam ifade ediyor.
Proje lideri:
· İMSAD, Türkiye (İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği)
Proje Ortakları:
· BACIW , Bulgaristan (Bulgarian Association for Construction Insulation and Waterproofing)
· APMCR , Romanya (Association of Producers of Materials for Construction of Romania)
· CPA, İngiltere (Construction Products Association)
ve Avrupa Birliği üst örgütü olarak,
· CEMPC, Belçika (Council of European Producers of Materials for Construction)
Proje ve olası sonuçları hakkında bilgi veren İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, “Türk inşaat malzemesi sanayisinin gelmiş olduğu nokta ortada. Artık tüm dünyada rekabetçi olan, markalaşan ve daha fazla global marka yaratmak için çalışan, ekonomiye giderek daha çok ivme katan, istihdamı körükleyen, katma değeri yüksek ürün üretebilen, ARGE’ye, yenilikçiliğe daha çok önem veren, gelişme potansiyeli yüksek bir sektörümüz var. Aday ülke olsak da sektörümüzde birebir uygulanan AB mevzuatına uyum konusunda sektör bazı üye ülkelerin de önünde gelişme kaydetti. Bunu yaparken İMSAD gibi sektör örgütlerinin önemi daha da arttı. Şimdi aldığımız proje desteği ile, AB mevzuatı konusunda kendi kurumsal kapasitemizi daha da arttırmak yanında, Türkiye’nin yanısıra Bulgaristan ve Romanya’da da sektör kuruluşları ve mensuplarının mevzuat hakkında bilgilenmesini sağlamak, ülkeler arasında sektörel bir ağ kurmak ve enerji verimliliği, çevre yönetimi, haksız rekabet, toplam kalite yönetimi, istihdam gibi çeşitli konularda eğitim vermek, çalıştaylar düzenleyerek bilgi alışverişi sağlamak mümkün olacak.” diye konuştu. “Projenin tamamlanmasının öngörüldüğü 18 aylık süreçte sektör ve tüketicilerin bilinçlendirmesine yönelik pek çok çalışma yapılacak” diyen Turan, projenin iki temel hedefi olduğunu açıkladı.
İki temel hedef
Turan’ın verdiği bilgilere göre bu hedeflerden ilki; Bulgaristan, Romanya ve Türkiye’de sektör temsilcisi kuruluşlar aracılığıyla inşaat malzemeleri sektörünün AB mevzuatı ve yapı malzemelerindeki AB standartları hakkında bilgilenmesini sağlamak. Bunu gerçekleştirebilmek için Bulgaristan, Romanya ve Türkiye’deki sektör kuruluşları ile Belçika üst örgütü ve İngiltere’deki temsilci kuruluş arasında, uluslararası konferanslar, çalıştaylar ve kurulacak internet sitesi yoluyla diyalog, işbirliği, AB müktesebatına uyum sürecine dair bilgi ve uzmanlık değişimi yapılması planlanıyor.
Ayrıca; düzenlenecek eğitim ve seminerler yoluyla Bulgaristan, Romanya ve Türkiye’deki sektör kuruluşlarının AB kalite ve standartlarına erişimi konusunda kapasite artırımlarının sağlanması ve Türkiye’de yasal düzenleme ortamının oluşması için İMSAD’ın kapasitesinin arttırılması için çalışmalar yapılması da proje kapsamında yer alıyor.
Tüketici bilinçlendirilecek
İMSAD Başkanı Turan sözlerini şöyle sürdürdü: “Diğer hedef ise Türk inşaat malzemeleri sektöründeki bağımsız ve etkili sektör temsilcisi kuruluşların kurumsal kapasitelerini artırmak. İlgili kamu kurumu olarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Yapı Araştırma Derneği ve İMSAD üyesi olan bir çok sektör derneği projenin resmi iştirakçisi konumunda. Alınacak ileri seviye eğitimler İMSAD’ın ve sektör derneklerinin kurumsal kapasitesinin artmasında etkili olacak. Ayrıca nihai tüketicilere yönelik enerji verimliliğinin önemini vurgulayan, standartlara uygun, belgeli ürünlerin seçimi ve kullanılmasına yönelik farkındalık yaratma kampanyası da faaliyetlerimiz arasında yer alacak.
Turan ayrıca İMSAD’ın sektörün gelişimine katkı sağlayacak projelerini sürdürmeyi planladığını ve mevcut projenin bu konuda öncü rolü olduğunu da bildirdi.
|