IMF Başkanı Christine Lagarde harekete geçmeleri için siyasi otoriteleri uyarıyor. Gerçekten de borç krizi henüz atlatılamadı ve Avrupa ülkelerini resesyona sürükleyen krizin dünya ekonomisini kalıcı bir şekilde zayıflatma ihtimali de artıyor.
"Önemli bir fırsat"
IMF Başkanı toplantı öncesi yaptığı açıklamada, “İki uluslararası kurumun ortak toplantısında küresel ekonomik politikalara yön verenler bir araya gelecekler. Bu buluşma, dünya ekonomisinin durumunu değerlendirmek ve kanımızca geciktirilmemesi gereken önlemleri görüşmek açısından önemli bir fırsat oluşturuyor” diye konuştu.
Uluslararası Para Fonu Başkanı, durum değerlendirmesi ve atılması gerekli adımlarla ilgili olarak ne düşündüğünü de şöyle özetliyor:
“Dünya ekonomisine hâkim olan güvensizliği dağıtmak mümkün olmadı. Küresel ekonomi henüz olması gereken noktaya ulaşamadı. Durumu yap-boz oyunuyla kıyaslamak mümkün. Parçalardan bazıları resme uyuyor ama resim hâlâ tamamlanmadı.”
Reform uyarısı
Para Fonu Başkanı’na göre, Avrupa küresel ekonomik krizin merkez üssünü oluşturuyor. IMF’in global ekonomik gelişmeyle ilgili tahminlerini revize etmek zorunda kalmasının başlıca nedeni Avrupa’daki reformların arzulanan tempoya ulaştırılamamış olması. Para Fonu temmuz ayında 2012 yılının küresel büyüme tahminini yüzde 2,5’a düşürmüş, 2013 yılının büyüme hızı tahminini ise yüzde 3,9’a çekmişti. 9 Ekim’de Tokyo’da açıklanacak olan yeni tahmini oranların daha da düşük çıkacağını bizzat Lagarde söylüyor.
IMF Başkanı, Tokyo buluşmasında ele alınması gereken tek konunun büyümeyi teşvik imkânlarının araştırılması olmadığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Avrupa ortak para bölgesindeki dengesiz ekonomik gelişme, ABD’deki ekonomik büyümenin son derece cılız kalması ve kalkınmışlığın eşiğindeki ülkelerde temponun yavaşlaması. Kalkınma halindeki ülkeler gıda maddesi fiyatlarının büyük sıçrama göstermesinden ve ham madde fiyatlarının istikrara kavuşturulamamasından olumsuz yönde etkileniyor. Ortadoğu’daki artan siyasi hayal kırıklığını olumsuz faktörlere eklemek de yanlış olmaz.”
"Sıra hükümetlerde"
Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Uluslararası Para Fonu Başkanı, öncelikle Avrupa, Amerikan ve Japon merkez bankalarının krize gösterdikleri tepkiyi olumlu karşılıyor. Merkez bankaları durgunluk belirtileri gösteren ekonomiyi canlandırmak için para politikasının tanıdığı imkânları seferber etmişti. Lagarde, para politikalarını yönlendirenlerin dünya ekonomisini ağır resesyona sürüklenmekten kurtardıklarını söylüyor ve ekliyor: “Şimdi sıra hükümetlerde. Kriz ülkelerinin artan işsizliğe çare bulup bütçelerini sağlığa kavuşturmaları ve finans branşına çeki düzen vermeleri gerekiyor.”
Bu arada Para Fonu da görevini daha etkili yapabilmek için analiz enstrümanlarını düzeltip, erken uyarı sistemini yenilemeyi, dünya finans piyasasını daha sağlam bir güvenlik ağına kavuşturmayı ve kurum bünyesindeki eksiklerini gidermeyi planlıyor. 20’ler Grubu’nun bundan iki yıl önce dile getirdiği taleplerin de Tokyo buluşmasında karara bağlanması bekleniyor. Bunların arasında genç sanayi ülkelerinin karar mekanizmasındaki ağırlığının arttırılması da bulunuyor:
“Dinamik, yükselen ve hızla gelişen ülkelerin oy hakkının yüzde 6 oranında arttırılması gündemde. Böylece BRIC ülkeleri ilk on ülke arasında temsil edilmiş olacak. Bu hedefe oldukça yaklaştık. Üye ülkelerin 2010’da verdikleri sözü tutmaları için elimden geleni yapacağım.”
|