p>Sulukule'de mahkemenin iki buçuk ay önce projeyi "kamu yararına uygun bulmadığı" gerekçesiyle iptal etmesinin ardından Fatih Belediyesi davayı Danıştay'a taşımıştı. Belediye Başkanı Mustafa Demir, Danıştay'ın kararı bozacağından emin olduğunu ve bu sayede yeni afet yasasının uygulanması için de bu kararın emsal teşkil edeceğini söylemişti. Bu süre zarfında Sulukule'de inşaatlar devam ettiği gibi evlerin kurası da çekilmişti. Fatih Belediyesi, mahkeme süreci devam ederken yeni bir avan projesi hazırladı; proje Belediye Meclisi'nden Ağustos ayı içinde 24 kabul 10 red oyla kabul edildi. Büyükşehir Belediyesi'nden onay bekliyor.
bianet.org'tan Nilay Vardar'ın haberine göre 2. Numaralı Koruma Kurulu'nda kabul edilen yeni avan projesi kararında, kentsel yenileme sürecinde sona yaklaşıldığı vurgulandı ve sosyo-kültürel yapının ıslah edilmesinden özgün tarih ada morfolojisinin ve sokak rejiminin yeterli düzeyde korunmasına kadar her şeyin uygun olduğu belirtildi.
Yedekçi: "Avan projeyi yine göremedik"
CHP Meclis üyesi Gülay Yedekçi, Sulukule'nin ilk avan projesini de yenisini de kendilerine göstermediklerini belirtti.
"CHP olarak Belediye'de tek itiraz yöntemimiz olan önergeyi sunduk ve şunu sorduk; kamu yararı olmadığı için iptal edilen bir proje bu zaman zarfında nasıl kamu yararına düzenlendi? Bir yanıt alamadık; ne gibi değişiklikler yapıldığını öğrenemeden karar Meclis'ten geçti."
Küey: "Hukukun etrafında dolanıyorlar"
Avukat Küey, mevcut projeyle ilgili dava süreci henüz bitmeden yeni bir projenin kabul edilmesinin hukuk dışı olduğunu söylüyor.
"Mahkemenin iptal kararını yeni bir avan projesi ile aşmaya çalışıyorlar. Avan projeyi göremesek de kurul kararından anladığımız kadarıyla diğeriyle aşağı yukarı aynı projeyi hazırlayarak yeni bir projeymiş gibi sunuluyor. Kısacası hukukun etrafında dolanıyorlar.
"Kültür Bakanlığı'nın ilke kurulu kararı var; der ki 'Koruma kurulu kararı yargıya taşınmışsa yargı kararı kesinleşmeden, ikinci kez aynı konuyla ilgili koruma kurulu kararı alamaz.'"
Kıyak: Daha önce de 22 kez değiştirdiler
Mimar Kıyak, mahkeme kararında değiştirilmesi gereken hususların bir buçuk ay içinde düzelmesinin mümkün olmadığını söylüyor.
"Dört yıl içinde mahkeme süreci devam ederken bir tahtanın yerini değiştirip projeyi 22 kez değiştirdiler. Bilirkişi de her seferinde 'hiçbir değişiklik yapılmamış' dedi. Şimdi de aynı şey. Basit bir iki binanın yerini değiştirmekle düzelecek şeyler değil. Sur bandı geçilip üç katlı binalar yapılmış, sokakların karakteri değişmiş vb. Bunları düzeltmek demek orayı yıkıp yeniden yapmak demek. Bunları bir çırpıda yıkmadan hangi teknikle yapacaklar? Ki bu konunun fiziki boyutu, yerlerinden edilen insanlarla ilgili sosyal boyutu zaten düzeltilemez."
|