Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İBB’nin 2010 Bütçesi 17 Milyar 905 Milyon TL

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin '2010 Mali Yılı Bütçesi', '2010 Yılı Performans Programı' ve '2010-2012 Yıllarını Kapsayan Yatırım Planı ile 2010 Uygulama Programı'nı kabul etti. Meclis Başkan Vekili Ahmet Selamet’in başkanlığındaki Kasım ayı olağan toplantısında, Başkan Kadir Topbaş Büyükşehir Belediye

ibb.gov.tr
İBB’nin 2010 Bütçesi 17 Milyar 905 Milyon TL

br />
Çevre yatırımlarına büyük önem verildi

Hayat standartları yüksek bir İstanbul için çevre yatırımlarına büyük önem verdiklerini ve bu kapsamda son 5 yılda 816 milyon TL harcayarak 128 kilometre dere ıslahı gerçekleştirdiklerini, Dünya Bankası kredisi ile 19 yeni dere ıslahı için hazırlıklar son safhada olduğunu ve 2010’da dere ıslahları için toplam 367 milyon TL harcayacaklarını vurgulayan Topbaş, bu sebeple Büyükşehir Belediyesi bütçesinden bu alana 783 milyon TL ayırdıklarını kaydederek, “Bu rakam İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yatırım bütçesinin yüzde 19’una denk gelmektedir. İSKİ’nin 1 milyar 965 milyon TL’lik ve şirketlerin 313 milyon TL’lik yatırımıyla birlikte toplam çevre yatırımımız 3 milyar 60 milyon TL’yi buluyor. Bu da konsolide yatırım bütçesinin yüzde 43’üdür” dedi.

İstanbul turizmde önemli mesafeler kat etti

Başkan Kadir Topbaş, İstanbul’un dünya üzerinde hak ettiği yere gelmesinde turizm ve kültür yatırımlarının yeri büyük olduğuna dikkat çekerek, bu bilinçle yaptıkları yatırımların netice verdiğini ve 2007’de başlayan küresel ekonomik krize rağmen 2002–2008 arasında İstanbul’a gelen turist sayısının yüzde 300 arttığını söyledi. “Londra ve Paris’ten sonra Avrupa’da en çok ziyaret edilen 3. kent olduk. Geçtiğimiz yıl 8 milyon turist ağırladık. 2009 sonuna kadar 9 milyon turist bekliyoruz. Kültür Başkenti olduğumuz 2010 yılında ise bu rakamın 10 milyonu bulacağını öngörüyoruz” diyen Kadir Topbaş, şunları kaydetti;

“Kongre turizminde de önemli mesafeler kat ettik. 1999’da İstanbul’da 23 kongre yapılıyordu. Günümüzde bu rakam 72’ye çıktı. 1998’de İstanbul olarak kongre turizminde dünya 49.’su idik. 2008’de 15’inci sıraya yükseldik. Dünya çapında küresel kararların alındığı birçok organizasyona ev sahipliği yaptık. Knogre turizminde hedefimiz Avrupa’da ilk 5, dünyada ilk 10’na girmek. Bu amaçla kente dünya standartlarında Haliç ve İstanbul kongre merkezlerini yaptık. Kentte son 5 yılda toplam yatak kapasitesi yaklaşık 16 bin olan 115 otel inşa edildi. Şu an toplam 1134 tesisin yatak kapasitesi 106 bin 707. İnşa halindeki 75 tesisin yatak kapasitesi ise 21 bin. Yine kapasitesi 82 bin kişi olan eğlence tesislerine 3 bin 500 kişilik yeni tesis eklenmesi için çalışmalar sürüyor. Ayrıca kentin dış dünya ile irtibat noktalarını kuvvetlendiriyoruz. Günde 900 iniş kalkışla sınırlarını zorlayan Atatürk Havalimanı ve trafiği yoğunlaşan Sabiha Gökçen Havaalanını desteklemek için kente yeni bir hava alanı öngörüyoruz. Mevcut havaalanları ile 3. havaalanına bağlantı sağlamak üzere raylı sistem hattı planladık. Yine kruvaziyer liman sayısı arttırmayı hedefliyoruz. Salıpazarı, Haydarpaşa ve Zeytinburnu limanları kruvaziyer liman olarak hizmet verecek. Kartal’da kruvaziyer liman oluşturulacak.”

İBB mali açıdan çok güvenilir…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak güçlü bir mali yapıya sahip olduklarını, uluslararası kurumların belediyenin mali yapısını güvenilir bulduğunu, OECD ülkelerinin yer aldığı sınıflandırmada İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin notunun arttığını ve güvenilirlikte 5’nci sıradan 4’ncülüğe yükseldiğini anlatan Başkan Topbaş, “Bu güvenden dolayı son 5 yılda Dünya Bankası kredisi hariç, Hazine garantisi olmadan borçlandık, borçlanabiliyoruz. Borçlanmalarımızda ucuz maliyetli ve uzun vadeli krediler kullandık. Dünyaca ünlü raiting kuruluşları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kredi notunu yükseltti. Bu tablo, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin itibarını gösteren en belirgin göstergelerden biridir. Bu arada belirtmeliyim ki Sayıştay dışında kendimizi bir uluslar arası denetleme firmasına daha gönüllü olarak denetletiyoruz. Bu Türkiye’de bir ilktir. Şeffaf ve hesap verilebilir belediyecilik anlayışının en güzel örneğidir” diye konuştu.

Belediye şirketlerinin zarar ettiğine ilişkin haberlerin asılsız olduğunun altını çizen Topbaş, “Şirketler dış borcumuz 2 milyar 379 milyon TL ve iç borç ise 2 milyar 236 milyon TL toplam borç ise 4 milyar 616 milyon TL’dir ve bu borçların geri ödemesi söylenildiği gibi yakın bir tarih değil 2028’e kadar uzanmaktadır.” dedi.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/ibbnin-2010-butcesi-17-milyar-905-milyon-tl_74509.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!