TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) ile Tüm Sanayici İşadamları Derneği (TÜMSİAD) tarafından düzenlenen ''2023 Vizyonunda Genç Girişimcilerin Üzerine Düşenler'' konulu eğitim semineri, TOBB ETÜ sosyal tesislerinde gerçekleştirildi. Seminerin açılışına, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Sanayi Odaları Konseyi ve Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi ve Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım, Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci, TÜMSİAD Genel Başkanı Hasan Sert, AKFEN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın katıldı.
Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, girimciliğin zenginlik anlamına geldiğini ifade ederek, ''Zengin olmak istiyorsanız, girişimci olacaksınız'' dedi. TÜMSİAD ile TOBB ETÜ'nün, Türkiye'de girişimci sayısını artırmak ve girişimciliğin yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla çok güzel bir proje başlattığını belirten Hisarcıklıoğlu, proje kapsamında Türkiye genelindeki liselerde girişimciliğin özendirileceğini ifade etti.
Türkiye'de girişimciliğin özendirilmesine yönelik projelerin liselerde daha yeni başladığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, gelişmiş ülkelerde ilkokuldan başlayarak girişimciliğin temellerinin atıldığını, çocukların daha ilkokulda al-satı öğrenmeye başladığını söyledi.
Japonya'nın 120 milyon nüfusa ve 6 milyon girişimciye sahip olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, buna karşılık Türkiye'de 75 milyonluk nüfusa karşılık 1,5 milyon girişimci olduğunu kaydetti. Hisarcıklıoğlu, ''Japonya gibi dünyanın önemli ekonomilerinden biri olmak istiyorsak girişimci sayımızı artırmamız gerekiyor'' diye konuştu.
Sovyetler Birliği'nin dünyanın en büyük güçlerinden biri olmasına rağmen, girişimcisi olmadığı için yıkıldığını savunan Hisarcıklıoğlu, ''Girişimcilik olunca, rekabet olur, rekabet olunca kalite ve ucuzluk olur. Girişimciniz yoksa yıkılır gidersiniz'' dedi.
Girişimcilik konusunda gençlerin ve kadınların ihmal edildiğini öne süren Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin nüfusunun yarısının kadın olmasına rağmen girişimciler içindeki oranlarının yüzde 6 olduğunu kaydetti.
Dünyada önceleri 'ne kadar çok üretiyorsan o kadar iyi' gözüyle bakıldığını, ancak durumun değiştiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, artık üretilen katma değerle, yenilikle, patentle ön plana çıkılabildiğini ifade etti.
Hisarcıklıoğlu, girişimciliğin temelinde hayal kurmak olduğunu belirtti.
TÜMSİAD Genel Başkanı Hasan Sert de Türkiye'de bulunan 59 bin okulun her birinden bir girişimci, ihracatçı çıksa, bugün ihracat yapan 52 bin kişilik ihracatçının bir anda 2 katına çıkacağını söyledi.
TOBB ETÜ ile başlattıkları proje kapsamında Türkiye genelindeki liselerde girişimcilik kulüplerinin kurulacağını belirten Sert, buralardan girişimcilerin çıkmasına yönelik alt yapıların oluşturulacağını kaydetti.
Girişimcilik ruhu liselerde
Girişimcilik eğitimlerinin yaygınlaşmasını hedefleyen TOBB ETÜ ve TÜMSİAD, proje kapsamında, girişimcilik ruhunun liselerde doğmasına yönelik eğitim programları ve fikir yarışması düzenleyecek.
Proje kapsamında ilk aşamada 25 ilde, sonrasında da tüm Türkiye'de lise öğrencilerine, alanında uzman eğitimciler tarafından sosyal girişimcilik, sıradışı düşünme, parasal zeka, özgüven, başarı ve motivasyon, kendini tanıma gibi konularda eğitimler verilecek. Deneyim paylaşımı oturumlarında da başarılı iş adamları, gençlere bilgi ve tecrübelerini aktaracak.
Projenin ikinci aşamasında ise ''Genç Fikirler'' yarışmasıyla lise öğrencilerinin, sağlık, enerji, ulaşım, eğitim gibi alanlarda yenilikçi fikirleri ödüllendirilecek.
Proje ile girişimcilik eğitimlerinin liselerde yaygınlaştırılması hedefleniyor.
|