Bakan Eroğlu'ndan HES Savunması
Köyde HES'e Tepki İşte Böyle...
"HES'lerde Ne Yargı, Ne de...
HES, Van’ı Kirletiyor
Milli Parkta Dereye Karışan...
"Saklıkent'i Kaybetmek İstemiyoruz"
HES'i Engellemek için Yolu Kapattılar
Bu Kiraz Ağaçları Bir Daha...
Aynı Suya İkinci Kez HES Yapamazsınız!
Doğal Güzelliklere HES Tehdidi
HES'te Deneme Başladı, Dere Kurudu!
“Akdeniz’e İnen Sularda HES Olmaz”
Milli Park'ta HES'e Onay!
"Kaçak Mercan HES'in Faaliyeti Durmalı"
HES Davasına Mahkeme Bulunamıyor
Antalya’ya İki HES Daha Geliyor!
Köylüler HES Şirketini Yargılıyor
"İllegal" HES Çalışması Köylüleri...
"HES Yapılmayan Akarsu Kalmayacak"
HES'lere Savaş Açtılar
HES'lere Yüzde 1.5’lik Kesinti Krizi
HES'ler İkizdere'yi Susuz Bıraktı!
Halk Tepki Gösterince HES...
HES'ler İçin Savaş Hukuku İddiası
HES'te 7 Günah
Dünya Doğayı Koruma Vakfı, aralarında Türkiye'deki projelerin de olduğu HES'lerin 7 temel hatasını sıraladı. Projelerin toplumsal onayı eksik, faydaları abartılı.
Radikal'in haberine göre, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) WWF-International– Tatlı Su Programı ve WWF- Almanya , HES projelerinde yapılan yanlışlar hakkında kapsamlı bir rapor yayınladı. WWF tarafından sıralanan 7 hatanın en dikkat çekeni de HES şirketlerinin toplumsal onay almaktaki başarısızlığı. WWF 7 hatayı şöyle sıraladı: Barajı yanlış nehre inşa etmek, barajın çıkış suyu seviyesindeki akışı göz ardı etmek, biyolojik çeşitliliği göz ardı etmek, barajın ekonomik yararlarını abartmak, toplumsal onay almada başarısız olmak, riskleri ve etkileri kötü yönetmek, inşaat konusunda ısrarcı olmak…
Dünyanın çeşitli bölgelerindeki dokuz barajı örnek göstererek baraj yapımındaki en temel yanlışlıkları ortaya koyan WWF raporu, Kastamonu Loç Vadisi üzerinde yapılması planlanan Cide HES Projesi’nin Küre Dağları Milli Parkı’nın tampon bölgesine yapılacağından yatırımın biyolojik çeşitliliği, ekosistemi ve nehrin çevresel bütünlüğünü olumsuz yönde etkileyeceğine dikkat çekiyor. Cide HES’i de hatalı ABD ’de Coosa Projesi, Brezilya’da Belo Monte Barajı, Karadağ’da Moraca Hidroenerji barajları Avusturya’da Kaunertal Santrali’nin genişletilmesi, Romanya’daki küçük HES’ler, Etiyopya’daki Gibe III Barajı, Rusya’daki Boguchanskaya Barajı, Laos’taki Xayaburi Barajı, Türkiye ’deki Kastamonu-Cide HES’ini ‘hatalı projeler’ kategorisine koyan WWF raporunda ayrıca, Cide HES’inin uygulanması halinde Küre Dağları Milli Parkı’nın temel su kaynaklarından biri olan Devrekani Nehri’nin el değmemiş yapısının, su miktarının ve kalitesinin değişeceği de iddia edildi. |