THBB 2016 Mimarlık Ödülleri
Hazır Betonculara Soruşturma
"Tek Bir 'İdeal Beton' Tanımı Yok"
Yavuz Işık, Türkiye Hazır...
Hazır Betoncular 3. Köprü Şantiyesinde
Hazır Beton Sektörü 2015'te %5 Büyüyecek
"Atık Bertarafında En Büyük...
2023’e Doğru Atık Yönetimi...
Türkiye İlerleme Kaydetti...
Avrupalı Hazır Betoncular...
2012'de 'Çevre'ye 17,6 Milyar...
"Dünyada 'En' Olan Bir Ülke Olduk"
Mütekabiliyet ve Dönüşüm 2013'e...
İnşaat Atıklarına Ceza!
Atıksular Klozetlerde Kullanılacak
Hazır Beton Sektörü 2013'te %10 Büyüdü
Türkiye'nin Üç Boyutlu Fotoğrafı...
"Kentsel Dönüşüm Belediyelere...
KENTDER ilk Genel Kurul Toplantısını...
Kırsalda da Dönüşüm Başladı!
Eyidoğan'dan Kentsel Dönüşümde...
İhlas'a "Dönüşüm" Piyangosu!
Yenilikçi Fikirler Türkiye...
Türkiye Hazır Beton Birliği 25 Yaşında
Kentsel Dönüşüm Laboratuvarı Açıldı!
Avcılar'da 'Kimyasal Atık' Korkusu
Sağlam Evi Dönüştürene Gözdağı!
“İstanbul’daki Binalarda Beton Yok”
Uluslararası Kentsel Dönüşüm Sempozyumu
Dönüşüm İstediler, Mağdur Oldular!
İnşaat Sektörünü Devlet Büyüttü
Hazır Beton Firmalarına Denetim!
Türkiye Hazır Beton Birliği'nin...
THBB 'Güvenli' Santralleri...
Türkiye Hazır Beton Üretiminde...
THBB Kentsel Dönüşüm Sürecinde...
Hazır Betoncular Kentsel Dönüşüm Atıklarını Geri Dönüştürüyor
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 'Kentsel Dönüşüm Projeleri Kapsamında Oluşan İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Hazır Beton Sektöründe Yeniden Kullanım Potansiyelinin Araştırılması Ar-Ge Projesi' ile kentsel dönüşüm atıklarını dönüştürüyor. Proje, İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından da destekleniyor.
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), İstanbul’da çevresel sürdürülebilirliğin artırılmasını ve doğal kaynakların korunmasını sağlamak amacıyla 'Kentsel Dönüşüm Projeleri Kapsamında Oluşan İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Hazır Beton Sektöründe Yeniden Kullanım Potansiyelinin Araştırılması Ar-Ge Projesi'ni hayata geçirdi. İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından da desteklenen proje, binaların yıkılması sonucu ortaya çıkacak inşaat yıkıntı atıklarının hazır beton üretiminde hammadde olarak yeniden kullanımını teşvik ediyor.
Çalışmalar İstanbul’un 4 farklı bölgesinde bulunan yıkılmış binalardan alınan numunelerle başladı “Kurulduğumuz günden bu yana çevreye duyarlı üretim için hazır beton tesislerinde özel uygulamalar gerçekleştiriyoruz. Kentsel dönüşüm atıklarının geri dönüşümü üzerinde çalışmalara, İstanbul’un 4 farklı bölgesinde bulunan yıkılmış binalardan aldığımız numuneler ile başladık. Eski yapılarda kullanılan malzemelerin kalitesinin maalesef düşük olduğunu gördük. Bu nedenle beton üretiminde malzeme seçiminde özen göstermek hayati önem taşıyor. Numuneleri öğüterek tane büyüklüğüne getirip, uygunluk analizlerini yaptık ve bu atıklardan beton ürettik. Doğal kalker agregası(kırmataş) ile üretilen beton ile sonuçları mukayese ettik. Doğal agrega yerine yüzde 10 ve yüzde 25 oranlarda iri ve ince kalker agregası azaltılmış ve yerine geri kazanılmış agrega kullandık. Geri kazanılmış agregaların kullanım kriterleri ve betonda kullanıma uygunluğunu değerlendirerek elde edilen bulguları raporladık. Sonuçları, sektör temsilcilerinin davet edildiği THBB tarafından organize edilen bir seminer ile sunduk”. Projenin hazırlık çalışmaları yıl sonuna kadar devam edecek Depremlerin ardından gündeme gelen kentsel dönüşüm ile yenilenmesi planlanan yapılar arasında kalitesiz beton ile üretilen yapıların da yer aldığını belirten Işık, projenin önemini şöyle açıkladı: “Yıkılan binalardan elde edilecek atıklar yeni binaların inşasının yanı sıra dolgu malzemesi olarak da kullanılabilir. Kentsel dönüşüm atıklarının geri dönüştürülmesi hem inşaatlarda kullanılacak mevcut agregalara alternatif olacak, hem de çıkan atıkların çevreye getireceği yük hafifletilecek. Böylece ülke ekonomisine de katkı sağlanacağı gibi çevre de korunmuş olacak. Projemizin deneysel çalışmaları bu yıl sonuna kadar devam edecek ve önümüzdeki yıl sektörden gelen talep ile hayata geçecektir. Agregaların geri kazanımı konusundaki çalışmalarımıza da farklı uygulamaları değerlendirerek devam edeceğiz” dedi. |