Türkiye, büyüme performansıyla beton üretiminde Avrupa birinciliğini üst üste 4 yıldır korumaya devam ediyor. Dünyada ise Çin ve ABD’nin ardından üçüncü en büyük hazır beton üreticisi. "Hazır Beton sektörü 2013 yılında yüzde 10 büyüme gösterdi. Bu rakamlar ile hedeflerimizin üzerinde bir büyüme gerçekleştirdik" diyen Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, 2012 yılında 93 milyon metreküp olan hazır beton üretiminin 2013 yılında 102 milyon metreküpe çıktığını açıkladı. Sektörün büyümesinde en önemli payı kamu projelerinin oluşturduğunu belirten Işık, 2013 yılında özellikle kentsel dönüşüm projeleri ve 2B Yasası’nın hazır beton sektörüne canlılık getirdiğini kaydetti.
Sadece hazır beton sektöründe 30 binden fazla kişinin istihdam edildiğini, yan sanayi ile birlikte bu rakamın 60 bini bulduğunu vurgulayan Işık, “Bu yıl 25. yılımızı kutladık; çeyrek asırdır, ülkemizde kaliteli betonun üretilmesi ve kullanılması için özveriyle çalışıyoruz. Birliğimizin uyguladığı kriterler, hazır beton sektöründe kalitenin çıtasını yükseltmiştir” dedi.
Yavuz IşıkHedef, 2014'te de yüzde 10 büyümek
2014 planlarının hazır olduğunu ifade eden Yavuz Işık, hedef yükselttiklerini açıkladı:
“2014 yılında da sektörümüzün canlı olmasını, hedeflerimizin yükselen bir grafik sergilemesini bekliyoruz. Kentsel dönüşüm ile yenilenmesi planlanan bölgelerde kalitesiz beton ile üretilen yapılar da yer alıyor. Bu çerçevede 8 milyon konutun yenileneceği ve bunun için de yaklaşık 600 milyar gerekeceğini göz önünde bulundurulduğunda, özellikle yeni yapılarda KGS belgeli beton kullanımı Türkiye yapı stoğunun uzun ömürlü, ekonomik ve depreme dayanıklı olmasına katkı sağlayacaktır.
Bunun yanında 3. Köprü için 1,5 milyon metreküp beton ihtiyacı olduğu açıklandı. 3. Havaalanı ve bağlantı yollarında 1 milyon metreküpün üstünde betona ihtiyaç duyulacaktır. Bu projelerin yanı sıra devam eden yüksek hızlı tren projeleri ve baraj projeleri de sektörümüze canlılık getirecektir. Hazır beton tarafında toplamda 300 milyon metreküp yıllık 30 milyon metreküp hazır betona ihtiyaç var. Yıllık 140 milyon metreküplük kapasiteyle bu ihtiyacı rahatlıkla karşılarız. Bu başarı çıtasının daha da yukarılara çıkarılacağını umut ediyoruz. 2014 yılında da yüzde 10’a yakın bir büyüme bekliyoruz”.
Denetim için KGS’ye yetki verilmeli
Birlik olarak yetersiz denetimin kaliteye etki etmemesi için çalışmalara aralıksız devam edeceklerini belirten Yavuz Işık; “Kalitesiz ve merdiven altı üretimi engellemek için beton üreticilerinin sürekli denetlenerek, ürettikleri betonun kalitesini belirli bir standart altına almak gerekiyor. THBB olarak, Üyelerimizi Kalite Güvence Sistemi denetimlerine tabi tutup, standartlara uygun hazır beton üretilmesini sağlıyoruz, standart dışı beton üretenleri cezalandırıyoruz. Ancak üreticilerin bazı kısmı üyemiz değil, KGS tarafından denetlenmiyor ve kontrolsüz hazır beton üretiyor. Ülkemizde beton üretiminde tek etkin denetim KGS tarafından yapılmaktadır. Bu denetimlerde, beton üretim tesislerinin yerinde denetiminin yanısıra habersiz ürün denetimleri de yapılmaktadır. Hazır betonda kaliteli üretim için KGS’nin uyguladığı denetim sistemi esas alınarak tüm tesisler ciddi bir şekilde denetlenmelidir, denetim için KGS’ye yetki verilmelidir” dedi.
Işık, Birliğin 2014 yılında yapmayı hedeflediği faaliyetleri de şöyle özetledi:
“2014 yılında yapı laboratuvarlarımızda, tüm beton, çimento, agrega, su, uçucu kül ve kimyasal katkı deneylerini yapmaya ve kalibrasyon hizmetleri vermeye devam edeceğiz. Yıldız Teknik Üniversitesi Teknokent’ine taşıdığımız laboratuvarımızda da kentsel dönüşüm atıklarının geri dönüşümü Ar-Ge çalışmalarımızı ve 3. Köprü gibi büyük projelerin deneylerini yapmayı sürdüreceğiz.. THBB olarak, sektörümüzde bilinçlendirme ve alanında uzman, kalifiye personel yetiştirilmesine özellikle önem veriyoruz. Bu kapsamda eğitim, seminer, etkinlik programları düzenliyoruz. Bu eğitim ve etkinliklerimiz 2014’de de artarak devam edecek”.
|