Hava Kirliliğinin Türkiye’ye...
İstanbul'da Hava Kirliliği...
İBB ve 40 Mega Kentten İklim...
Hükümete İklim Anlaşması için...
İklim Krizinin Virüsten Daha...
Hava Kirliliği Covid-19’dan...
Hava Kirliliği Yılda 400 Bin...
Sıcaklık Rekorları İklim Değişikliği...
18 Milyon Kişi Temiz Hava Soluyamadı
Hava Kirliliği Normalleşme...
Türkiye’de 75 Milyon Kişi...
İstanbul’da Hava Yüzde 30 Temizlendi
İklim Umudu Salgın Sonrasına Kaldı
29 Büyükşehirde Hava Kirliliği Azaldı
İklim Değişikliğinin Etkilediği...
“İklim Değişikliğine Karşı,...
Barselona “İklim Acil Durumu” İlan Etti
Yatırımlara İklim Değişikliği Damgası
Uluslararası İklim Fonu, Türkiye'yi...
İklim Değişikliği En Büyük...
Hava Kirliliği Azalsa da İklim Krizi Bitmiş Değil
Bu yıl kömür, petrol ve doğalgazın yakılması nedeniyle ortaya çıkan karbondioksit emisyonları önceki yıla göre yüzde 5 daha az olacak. Ancak uzmanlar iklim krizini önlemenin tek yolunun fosil yakıtlardan vazgeçmek olduğunu belirtiyor.
Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü Ümit Şahin, koronavirüs salgını nedeniyle alınan tedbirlerin iş yerlerinde ve ulaşımda enerji tüketiminin düşmesini, bunun da enerji üretiminden kaynaklanan kirleticilerin azalmasını sağladığını anlattı. BirGün’de yer alan habere göre; kentsel hava kirliliğinde azalmanın, özellikle azot oksitler ve küçük partikül maddeler gibi trafikten kaynaklanan kirletici emisyonlarının düşmesinden meydana geldiğine değinen Şahin, iklimi değiştiren karbondioksit emisyonundaki azalmanın nedenini “enerji üretiminden ve başta uçaklar ile karayolu taşıtları olmak üzere ulaşımdan kaynaklanan emisyonların azalması” olarak açıkladı. Şahin, “Yapılan hesaplar 2020’de kömür, petrol ve doğal gazın yakılması nedeniyle ortaya çıkan karbondioksit emisyonlarının önceki yıla göre sadece yüzde 5 daha az olacağını gösteriyor. Bunun iklim değişikliğini önleme açısından ciddi bir etkisi olmayacaktır.” dedi.
Kentsel hava kirliliğindeki azalmanın geçici olduğuna işaret eden Şahin, şu değerlendirmelerde bulundu: “Araçlardan kaynaklanan azot ve partikül emisyonları kısa ömürlü olduğundan hareketlilik eski düzeye geri döndüğünde kentlerdeki hava kirliliği de eski düzeyine geri dönecektir. Kentlerde hava kirliliğini önlemenin tek yolu, ulaşım emisyonlarını ortadan kaldırmak için petrol kullanan motorlu araçların kullanımını ciddi biçimde sınırlamak ve kömürü elektrik üretiminde ve sanayide kullanmaktan vazgeçmektir. İklim değişikliğini durdurmanın tek yolu da yine aynı fosil yakıtların kullanımından vazgeçmek ve başta seyahat, beslenme ve enerji israfı olmak üzere tüketim alışkanlıklarımızı ciddi biçimde değiştirmektir.” Sokak dezenfeksiyonunda kimyasal kullanılmamalı Plastik kullanımı arttı, geri dönüşüm sağlanmalı |