Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Harabeye Döndü

Düzce'de, 12 Kasım 1999 depreminden sonra Kalıcı Konutlar bölgesinde yapılan iş merkezi ilgi görmeyince, boş kalan dükkanlar talan edildi.

yapi.com.tr
Harabeye Döndü

DHA'nın haberine göre, evsizlerin, madde bağımlılarının mekanı olan iş merkezinde kablolar, kalorifer tesisatları çalınırken, her taraf çöplerle doldu. Depremin üzerinden 15 yıl geçerken, iş merkeziyle ilgili çözüm arayışları devam ediyor.

12 Kasım 1999 günü saat 18.57'de merkez üssü Kaynaşlı olan 7.2 büyüklüğündeki depremde 782 kişi yaşamını kaybederken, 30 saniye süren deprem sırasında 16 bin 666 konut, 3 bin 837 işyeri yıkıldı. Bolu'nun ilçesi olan Düzce 9 Aralık 1999 tarihinde il oldu. Düzce'de depremde evleri yıkılan vatandaşlar için 8 bin 4 kalıcı konut, TOKİ tarafından ise 3 bin 500 konut yapıldı. Kalıcı Konutlar mevkiine işyerleri yıkılanlar için 2002 yılında 3 katlı 715 dükkandan oluşan iş merkezi yapıldı. Kalıcı işyerlerinin alt katlarındaki dükkanlar kullanılırken, üst katlarında ve içerisinde bulunan işyerleri ilgi görmeyince atıl kaldı. Boş kalan dükkanlarda bulunan kablolar, kalorifer tesisatları çalınırken, bazı yerlerde duvarların yıkılması dikkat çekti. Evsizlerin ve madde bağımlılarının mekanı haline gelen iş merkezinde zaman zaman yangınlar da yaşanırken, her taraf çöplerle doldu.

İl Özel İdaresi'ne ait iş merkezinin Düzce Üniversitesi'ne, Türk Hava Kurumu Üniversitesi, eğitim kuruluşlarına verilmesi düşünülürken, onarım masrafları nedeniyle eğitim kurumları da iş merkezine talip olmadı. Madde bağımlılarının iş merkezindeki dükkanları mesken tutması da çevrede yaşayanları endişelendiriyor.

Üniversiteye verilmek isteniyorsa, bütçe de verilmesi lazım

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş iş merkezi projesinin yanlışlığına değinerek, "Öncelikle yapılan yanlışı bir vurgulamak lazım. İşlek caddeler üzerinde dükkanı olan herkesin dükkanı yıkılsaydı bunların hepsini birden bir iş merkezine taşıyabilirdiniz. Ama kaldı ki hiç o anlamda ticari olarak kullanılmamış bir bölgeye taşınamazdı. Mesela Kalıcı Konutlar'ın bir caddesinin etrafı iki sıra dükkan yapılsaydı, orası bir alışveriş caddesine dönüştürülebilseydi orada olabilirdi. Fakat böyle iş merkezlerinin birinci, ikinci ya da üçüncü katlarına eskiden işlek cadde üzerinde dükkanı olan birinin gidip dükkan açması mümkün değil ve çalışmazdı da netice itibariyle" dedi.

İş merkezinin yapımı için zamanında 440 milyon lira harcandığını söyleyen Keleş, "Biz oraya yurt yapmak istiyoruz ve bu konuda Kredi Yurtlar Kurumu ile de konuştuk ama maalesef oradaki deplaseler istediğimiz gibi gerçekleşemiyor. Orada gerçekten üniversitenin burayı kullanması isteniliyorsa ve üniversiteye buraya bir şey yap deniliyorsa, bu yerle birlikte oranın kullanıma hazır hale getirilmesi için gerekli bir bütçe de verilmesi lazım. Üniversite özel bir üniversite olsa git kendin yap dersin" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/harabeye-dondu_126208.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!