NASA'dan 'İstanbul Boğazı' Paylaşımı
Dünya Ekonomisi Çökecek mi?
Veysel Eroğlu: NASA da Kimmiş?
9 Asrın En Kötü Kuraklığı...
NASA'dan Türkiye Uyarısı:...
Büyük Deprem Olduğunda O Binaların...
Kadıoğlu: Afetler Kriz Yönetimi...
'Bu İl 7 Büyüklüğündeki Depreme...
Nüfusun Üçte İkisi Deprem...
Deprem Ülkesi Türkiye için...
Bilim İnsanları Uyardı: Hazırlıklı Olun!
40 Yıllık Kütüphane Depreme...
Asıl Tehlike İstanbul Değil!
Deprem Tehlikesi Açısından...
Dünyayı Gelecek 10 Yılda 28...
Korkutan Açıklama: Olası Bir Depremde...
'Ege Denizi'nde Deprem Kümelenmesi Var'
Deprem Profesöründen Bu İl...
7 Şiddetindeki Tehlikeli Hat
İstanbul'da Deprem Olursa...
Bakanlık: En Riskli Binalar Kadıköy'de
Harabeye Döndü
'Depremi Bilmeyen' Uzmanlara Beraat
İzmir'de Deprem!
Ege'de Deprem
O İl için Korkutan Deprem Uyarısı
Deprem Sığınma Alanı için Davacı Oldular
Önce Deprem Vurdu, Şimdi de Susuzluk!
Peru, 4.9'luk Depremle Yıkıldı
Bilim İnsanından Çok Tartışılan...
Japonya'nın Yeni Deprem Stratejileri
Deprem Sığınma Alanına Otel,...
Japonya ve Türkiye'de Uygulanan...
İstanbul'da Olacak Depremin...
İstanbul Depremi ile İlgili...
Korkutan Deprem, Evlerde Hasar Var!
Ege Denizi'nde Deprem
İstanbul Depreminde Neler Olacak?
Zorunlu Deprem Sigortalı Konut...
ÇATIDER: Olası Bir Depremde...
Türkiye İMSAD’dan ‘Deprem...
NASA, Deprem Riskini Uzaydan Görecek
NASA, dünya üzerindeki deprem hareketlerini önceden tespit ederek, yüksek risk altındaki alanları tespit eden sistem geliştirdi. Sistemle ilgili Hürriyet’e bilgi veren NASA’dan dünyaca ünlü gezegen bilimci Charles Elachi, deneysel çalışmalar yaptıkları projeyle fay üstünde baskının olduğu yerleri belirleyeceklerini söyledi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Ankara’da düzenlediği İnovasyon Haftası etkinliğine katılan Elachi, NASA’nın önümüzdeki dönemde yürüteceği uzay projeleriyle ilgili bilgiler verdi. Hürriyet'ten Erdinç Çelikkan'ın haberine göre, depremle ilgili önceden bilgi verecek uyduyla tüm dünyanın haritasını çıkaracaklarını söyleyen Elachi, şu çarpıcı bilgileri aktardı:
Faydaki baskı görülecek “Bütün ülkelerin faydalanacağı bir sistem olacak. Bu uyduyu 2020 yılında fırlatmayı planlıyoruz. Şimdi deneysel çalışmaları yapılıyor. Avrupa Uzay Ajansı’nın dahil olduğu bir çalışma da var. Ancak bu dünya çapında değil, deneysel bir çalışma yapılıyor. Biz hergün dünyanın haritasını çıkarıp günlük veriler çıkarmayı planlıyoruz. Depremleri önceden tahmin etmeyeceğiz. Ancak fay üstündeki baskının olduğu yerleri belirleyeceğiz. O yüzden yüksek risk altındaki yerleri belirliyoruz. Tam olarak ne zaman deprem olacağı belirlenmiyor. Hangi alanlar deprem açısından yüksek riskli hangi alanlarda risk yok bu belirlenecek. Yer hareketlerine santim santim ölçme şansımız olacak. Böylece deprem ülkesi olan Türkiye gibi ülkeler uydunun gönderdiği bilgilerden yararlanabilecek. Toprağın nemi ölçülüyor Biz genel olarak dünyayı gözlemliyoruz. Dünya bizim günlük hayıtımızı etkiliyor. İki ay önce fırlattığımız uydu dünya çapındaki toprak nemini ölçüyor. Çiftçiler bundan yararlanabilir. Tarım arazilerindeki nemi doğrudan ölçebiliyorsunuz. Hangi alanlar ne zaman sulansın ne zaman sulanmasın buna karar verilebilecek. Bu yüzden çiftçilerin günlük hayatına doğrudan katkı sağlayacak. İki ay önce fırlatılan başka bir uydu var. Bu da atmosferdeki karbondioksit oranını ölçüyor. Bu da sera gazı yaratıyor. Karbondioksit iklim değişikliğine neden oluyor."
|