Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Haliç'e Çakılan Kazıklara Tepki: Tarihe Saygısızlık

İstanbul Boğazı'ndaki projeler için denize çakılan ve çok tartışılan kazıklar şimdi de Eminönü-Alibeyköy tramvay hattı için Eyüp'te denize çakıldı. Uzmanlar kazıklara tepki gösterdi.

yapi.com.tr
1 Haliç'e Çakılan Kazıklara Tepki: Tarihe Saygısızlık

Feshane’den Eyüp Anadolu Lisesi’ne yaklaşık 900 metre mesafede, Eminönü-Alibeyköy tramvay hattı için denize çakılan onlarca kazığın, Haliç hattını daralttığı mimarların yanı sıra şehir ve çevre uzmanları tarafından da dile getiriliyor.

‘Tarumar oldu’

Gazete Habertürk'ten Can Mete'nin haberine göre Haliç’e çakılan kazıklara tepki gösteren mimarlık tarihçisi Prof. Afife Batur, “Bölgenin topografyası güvenilir değil. Bölgenin zemin etütleri yapıldı mı, projeye nasıl karar verildi? Kazıkların çakılması projenin yapılabilir olduğunu kanıtlamaz” diyor. Batur’a göre böyle bir projeye kolay cüret edilmemeli: “Neye güvenerek hareket ediliyor sorgulamak lazım. Zemine sağlam kazıklar çakılsa bile bunun mühendislik açısından ne derece sağlıklı olacağı bir muamma. Daha önce yapılan metro köprüsüyle Haliç’in tarihi dokusu zaten zedelenmişti. 500 yıllık bir kente bu şekilde muamele edilmesi tarihe saygısızlık. Bölgeyi tarumar ediyorlar. Üstelik bu projeleri tarihe çok değer verdiğini söyleyenler yürütüyor.”

‘Koruyamıyoruz’

İstanbul Şehir Plancıları Odası Başkanı Tayfun Kahraman ise “Tarihi Yarımada’da yürütülen projelerle bölgeyi ‘köhne’ hale getiriyoruz. Tarihi dokunun, korunması gereken bölgelerin merkezleşmesi söz konusu. Vatan ve Millet caddeleri açılınca Aksaray iş merkezine döndü. Tarihi Yarımada’yı koruma konusunda dünyaya söz verdik. Ancak sürekli müdahale ediyoruz. Tarihin izlerini kaybediyoruz” diye konuşuyor.

‘Kimliğinden parça kopuyor’

Yüksek Mimar ve kent bilimci Ahmet Vefik Alp’in görüşleri ise şöyle: “Şehir dokusunun Haliç ile doğal buluşması bozulmamalıdır. Şehirler genellikle deniz ve nehir kıyılarına konuşlanırlar. Çünkü su hayattır. Şehir dokusunun su ile buluştuğu çizgi doğal ve özgün güzellikler barındırır. Bu buluşmanın doğallığını bozmamak lazım. Denizleri, nehirleri doldurarak kıyılara beton dökmek ve kayalar yığmak yer yer yapılabilir. Ancak, birçok konuda olduğu gibi, İstanbul’umuzda bu işin de dozu kaçırılmıştır. Florya’dan Pendik’e kadar dolgu sahil yolu, insanlarla Marmara Denizi*nin buluşmasını engellemektedir. Sahil yolu yer yer üstten, içeriden veya alttan götürülerek, kent dokusunun deniz ile doğal buluşması korunamamıştır. Satıhtan giden Marmaray hattı da beton duvarlarıyla kenti kıyısından koparmaktadır. Haliç İstanbul’un tarihi ve doğal gözbebeğidir. Kıyıları zaten yer yer kazıklı yollar ile yabancılaştırılmıştır. Yeni bir tramvay hattı için Haliç sahiline yapılacak kazıklı yol Haliç’in kimliğinden bir parça daha söküp alacaktır. Bu projeler için tarih ve doğa ile barışık çözümler mevcuttur.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/halice-cakilan-kaziklara-tepki-tarihe-saygisizlik_161772.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • denize kazık çakılmasını bölgede yaşayan ve hizmet alacak olanların gözüyle de değerlendirmek lazım. Bu tramvay hattı bittiği ve hizmet vermeye başladığı zaman bu hizmet üzerine yapılan tüm olumsuz değerlendirmeler de biter. Başta olumsuz değerlendirmeyi yapanlarda en başta bu hattan yararlanmaya başlayacaklarından eminim. Önce eleştirirler sonra da kullanmaya başlarlar. Tıpkı 3 tane boğaz köprülerinde olduğu gibi... YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!