Rüzgar Yatırımları 2015'te Hız Kazanacak
Türkiye'nin Rüzgarı Enerjiye Dönüştü
Rüzgar Santraline Karşı "Beklenmedik"...
Arsa Fiyatları 7 Kat Arttı
Lisanssız Elektrik Üretimi Semineri
Elektriğin Yüzde 5'i Rüzgardan Geldi
Rüzgarda Yeni İptaller Yolda
Sakın Şimdi Satmayın!
Rüzgarın Enerjisi İkiye Katlandı
Bütün Dünya Bunu Konuşuyor!
"Neden Güneşten Para Kazanamıyoruz?"
Şartlar Oluştu, Güneşe Yatırım...
'Güneşte' Çin Markası
Asfalt Yerine 'Güneş Enerjili'...
Eşek Sırtında Güneş Enerjisi
Enerji Sektörüne "Güneş" Doğacak
İETT İlk Güneş Enerjisi Tesisini Kurdu
Petkim Rüzgâr Enerjisi Santrali’ni...
Rüzgar Enerjisinde Geçen Yılın...
Kendi Elektriğinizi Nasıl Üretirsiniz?
Wagner Doğu Anadolu'da Güneşten...
Arıcı ve Göçerlere Güneş Enerjisi...
İzmir, Güneşten Orman Üretecek
Sokak Hayvanları Güneş Enerjili...
Güneş Tarlası için İlk Kazma Vuruldu
Dünyanın En Büyük Güneş Santrali...
Rüzgardan Elektrik Üretimi Arttı!
İşte Dünyanın En Büyük Güneş...
Antalya ve Dalaman Havalimanlarının...
Boş Arazilerde Güneşten Enerji...
Güneş Enerjili En Büyük Hastane
Londra'da Dünyanın En Büyük...
Güneş Enerjisi Yatırımları...
Dünya Kupası'na 'Güneş' Takviyesi
Güneş Enerjisi Doğalgaza Rakip Olacak!
Rüzgar ve Güneş Enerjisi Ölçüm...
Dev Güneş Santralı Yolda, 4 Talip Var
Güneşten Kendi Elektriğini Üretecek
Güneş ve Rüzgara Arsa Desteği
7 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayınlanan Milli Emlak Genel Tebliği’ne göre, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla elektrik üretimi yapan şirketlere kamu arazileri tahsis edilebilecek.
Hürriyet'ten Merve Erdil'in haberine göre, kurulu gücü 500 kilovata (kW) kadar olan yenilenebilir enerji tesislerine 20 yıl, 1 megavata (MW) kadar olanlara ise 30 yıl Hazine taşınmazları üzerinde irtifak hakkı tesis edilecek veya kullanma izni verilecek. Ancak söz konusu düzenleme, 1 MW’a kadar üretim hakkı bulunan lisanssız elektrik sektörünü böldü. Kimi yatırımcılar düzenlemenin hareket getireceğini, kimileri ise yetersiz kaldığını savunuyor. Lisanssız Elektrik Üretimi Derneği (LİDER) Başkanı Yalçın Kıroğlu, düzenlemenin Türkiye açısından çok olumlu bir konu olduğunu söyleyerek, “Atıl durumdaki bu arazilerin yenilenebilir enerji tesislerine açılmasıyla hem mevcut araziler bir değer kazanmış olacak, hem de lisanssız yatırımların yapılabileceği yeni seçenekler çıkacak” dedi. Deloitte Türkiye Enerji Endüstri Lideri Uygar Yörük ise “20 yıl ve 30 yıl sonra, tesisi yüzde 80 verimlilikte kamuya teslim etme zorunluluğu var. Yani tesisi kurduğunuzdaki verimlilik oranı yüzde 100 olarak kabul edilerek, teslim ettiğinizde bu oranın yüzde 80’inin hesaplanması gerekiyor” dedi.
Ben araştıracağım başkası kapacak Proje Enerji Firması Genel Müdürü Şenol Tunç, “Önceden Hazine arazisi satın almak ya da kiralamak istediğiniz zaman izinler vardı. Şimdi devlet bunu ihaleyle kiralıyor. Böylece sizin araştırıp bulduğunuz araziyi, bir başkası gelip kapabiliyor. Bence arazi tahsis edilirken ilk gelenin öncelikli olduğu (first come, first serve) mekanizma olmalıydı. Yatırımcı uygun mu diye araştıracak sonra 50 kişi başvuracak. Bu bir teşvik mekanizması değil” dedi. Süre 30 yıl, panel ömrü 20 GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan da lisanslı projelerde olduğu gibi lisanssız projelerin de ihalesiz hale getirilmesi gerektiğini savunarak, “Lisanssızla ilgili Hazine ne yapacağını bilemiyordu. O açıdan olumlu bir adım. Uygulama başlasın, kendi içinde de düzenlemeye gidecektir. Öte yandan 1 MW yatırımların 30 yılın sonunda devredilmesi öngörülüyor. Ancak panellerin zaten 20 yıl garantisi var. Devir konusunun gevşemesi lazım” dedi. |