Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Güneş Enerjisi Stratejisi ve Planı Hazırlanmalı"

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sekreteri Ercüment Çervatoğlu, ''Güneş enerjisi potansiyelinin tam olarak değerlendirilebilmesi için kamu, üniversite, meslek odaları, uzmanlık dernekleri ve platformları temsilcilerinin katılımıyla 'Güneş Enerjisi Stratejisi ve Planı' hazırlanması'' gerektiğini kaydetti.

yapi.com.tr / AA
"Güneş Enerjisi Stratejisi ve Planı Hazırlanmalı"

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sekreteri Ercüment Çervatoğlu, yazılı açıklamasında, 21 Haziran Dünya Güneş Günü dolayısıyla hazırladıkları Türkiye'nin Enerji Görünümü Oda Raporu'nda yer alan önerilere yer verdi.

Ercüment Çervatoğlu, güneş enerjisi potansiyelinin tam olarak değerlendirilebilmesi için kamu, üniversite, meslek odaları, uzmanlık dernekleri ve platformları temsilcilerinin katılımıyla ''Güneş Enerjisi Stratejisi ve Planı'' hazırlanması gerektiğini belirtti.

Güneş enerjisi kullanımının geliştirilmesi tartışmalarının sadece elektrik açısından ele alınmasının doğru olmadığını ifade eden Çervatoğlu, yatırımların özendirilmesi için teşvik yönetmeliğinin, elektrik üretiminin dışındaki ısıl uygulama alanlarını kapsayacak şekilde düzenlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yeni yapılmakta olan binalarda, şehir ve imar planlarında binaların güneş mimarisine uygun şekilde tasarımı ve yapımı ile yalıtıma önem verilmesi gerektiğine dikkati çeken Çervatoğlu, güneş enerjisinin bina ısıtılması-soğutulması ve endüstriyel proseslerde kullanılmasının ithal enerjinin azaltılması için önem taşıdığını kaydetti.

Çervatoğlu, güneş kolektörlerinin yaygın kullanımı için çalışmalar yapılması gerektiğini belirterek, kolektörler ve aksesuarlarında KDV'nin yüzde 1'e düşürülmesi gerektiğini ifade etti.

Düşük gelir gruplarına güneş enerjisi sistemi yoluyla sıcak su ve ısıtmaya yönelik kamu tarafından doğrudan maddi destek sağlanması gerektiğini vurgulayan Çervatoğlu, güneşe, doğal enerjilere ve yerel ekolojik sistemlere uygun kent planları yapılması gerektiğini kaydetti.

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nin güneş ve yenilebilir enerjilerden daha fazla faydalanılacak şekilde revize edilmesi gerektiğini belirten Çervatoğlu, rapordaki şu görüşleri ifade etti:

''Yönetmeliğin ilişkili olduğu kat mülkiyeti gibi yasalarla olan çelişkileri giderilmeli. Konutlarda doğal enerji üreten sistemlere geçilmeli, çatılarda güneş pili uygulamaları başlatılmalı, yeni binalarda güneş ısı sistemleri zorunlu hale getirilmeli, bu sistemlerin eski yapılarda uygulanabilmesi özendirilmeli, uygulamalar tüm toplu konutlar ve kooperatifler için zorunlu hale getirilmeli.

Güneş enerjisi sistemlerinin testlerinin yapıldığı akredite laboratuvarların ulusal düzeyde oluşturulması ve yaygınlaştırılması için gerekli girişimler yapılmalı.''

Türkiye'de güneş enerjisinden su ısıtma sistemlerinin Çin kaynaklı ithal ürünlerin baskısı altında olduğunu da savunan Çervatoğlu, üretimi özendirecek, koruyacak, geliştirecek tedbirler alınması, güneş enerjisinin ısı olarak kullanımını teşvik eden özel mevzuat düzenlemeleri yapılması gerektiğini dile getirdi.

ETİKETLER: yeşil kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/gunes-enerjisi-stratejisi-ve-plani-hazirlanmali_100564.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!