Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Evler Elektrik Enerjisi Üreten Birer Fabrikaya Dönüşebilir

Yıllık güneşlenme süresi 3 bin saati aşan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, binaların çatılarına kurulacak sistemle çok kolay ve verimli şekilde güneş enerjisinden elektrik üretimi yapılabileceği, bu sayede de konut sahiplerinin gelir elde etmesinin mümkün olduğu kaydedildi.

yapi.com.tr
Evler Elektrik Enerjisi Üreten Birer Fabrikaya Dönüşebilir

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Aras, Türkiye'de kullanılan enerji kaynaklarının büyük bölümünün yurt dışından satın alındığını belirterek, bu enerji kaynaklarının temini için yıllık 60 milyar dolardan fazla ithalat yapıldığını söyledi. Ülkenin büyümesine bağlı olarak bu ithalatın her geçen gün daha da yükseldiğini, bunun sürdürülebilir olmadığını ifade eden Aras, Türkiye'de elektrik üretiminin yüzde 50'sinin ithal edilen doğalgaz ile gerçekleştirildiğini kaydetti. Aras, bunu azaltmanın tek yolunun ise yenilenebilir enerji kaynaklarını devreye geçirmek olduğunu dile getirerek, Türkiye'nin rüzgar ve güneş enerjisini yeterli düzeyle kullanması halinde dışa bağımlılığı azaltabileceğini vurguladı.
    
5 yılda kendini amorti ediyor
    
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde güneş enerjisi konusunda çok büyük bir zenginlik olduğunu kaydeden Prof. Dr. Aras, ancak bu enerjinin sadece konutların sıcak su temininde kullanıldığını anımsattı. Aras, Türkiye'deki elektrik tüketiminin sadece yüzde 2'sinin yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak üretildiğini, bu oranın da çok düşük olduğunu anlatarak, şöyle konuştu:
     
"Gelişen teknolojiye bağlı olarak fotovoltaik pillerin fiyatında son 2 yılda büyük ucuzlama oldu. Bu sayede güneş enerjisinden faydalanma konusunda büyük artış yaşanacak. Hatta bölgedeki girişimciler yapacakları yatırımlarla güneş enerjisinden para kazanacak. Çünkü bölgede çok önemli güneş enerjisi potansiyeli var. Üstelik dönüşüm sistemleri kendini çok hızlı bir şekilde amorti eden sistemlerdir. Hükümetin çıkardığı son yönetmeliğe göre 500 kilovata kadar lisans almadan enerji üretimi yapılabilir ve şebekeye verilerek, para kazanılabilir. Bu nedenle çatıların üzerine fotovoltaik panellerle kaplasınlar, bu sayede her bir evi elektrik enerjisi üreten bir fabrika haline dönüşebilir. Bu gerçekleşirse hem ülke hem vatandaş kazanacak. Güneş enerjisinden elektrik enerjisi üreten sistem, yaklaşık 65 bin liraya kurulabilir. Ortalama 15 dairenin elektrik enerjisinin tamamını karşıladığınız gibi üretim fazlası elektriği de şebekeye satarak yıllık 3 bin lira gelir elde edersiniz. Sistem 5 yılda kendini amorti ediyor."
    
Almanya 50 milyar dolar kazanıyor
    
Prof. Dr. Haydar Aras, yıllık güneşlenme süresi Türkiye'nin yarısı kadar bile olmayan Almanya'nın, güneş enerjisinin öneminin farkında olduğunu bildirerek, ürettiği güneş enerjisi sistemi ürünlerini satan Almanya'nın bu sayede yıllık 50 milyar dolar ihracat yaptığını söyledi. İspanya, İsrail, İran, Japonya ve ABD'de kurulan "güneş tarlalarında" güneş enerjisinden elektik üretimi yapıldığını işaret eden Aras, şöyle devam etti:

"Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere Ege ve Akdeniz bölgeleri güneşlenme saati açısından en zengin bölgemizdir. Bu potansiyelimizi kullanmamız lazım. Aksi takdirde enerji üretimi için yapacağımız ithalat miktarı her geçen gün daha da yükselecek. 2020 yılında sadece elektrik üretimi için yapacağımız ithalat miktarı 55 milyar dolara ulaşacak. Bunun için önlem almamız lazım. Bu nedenle güneş ve rüzgar enerjisinden faydalanmamız şart."

Aras, yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üreten sistemlerin Türkiye'de üretiminin sağlanmasının çok önemli olduğuna da değinerek, bununla ilgili yasal düzenlemenin yapılmasını istedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/evler-elektrik-enerjisi-ureten-birer-fabrikaya-donusebilir_108951.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!