Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Germencik Belediyesi RES için Yapılan Kiralamayı İptal Ediyor

EnerjiSA şirketinin İzmir-Aydın sınırındaki Kartal Dağı’nda yapmak istediği RES için kiralanan mera alanları ile ilgili sözleşme belediye tarafından iptal ediliyor.

yapi.com.tr
Germencik Belediyesi RES için Yapılan Kiralamayı İptal Ediyor (Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel)

Sabancı Holdinge ait EnerjiSA şirketinin İzmir-Aydın sınırındaki Kartal Dağı’nda yapmak istediği RES için Germencik Belediyesi'nden kiraladığı mera alanları ile ilgili sözleşme belediye tarafından iptal ediliyor. Köylülerin RES projesi ve belediyenin kiraladığı alana dair Germencik Belediye Başkanı ile yaptığı görüşmede, belediye başkanı köylülere “sizlerin istemediği bir projeye bizim de evet dememiz mümkün değil. Zaten ortada bir mahkeme kararı var. Firmadan alanı boşaltmasını isteyeceğiz.” sözü verdi.

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre; EnerjiSA şirketi İzmir, Aydın, Çanakkale, Manisa ve Balıkesir illerinde toplamda 180 adet türbin ve 750 MW kurulu güce sahip, dokuz Rüzgar Enerji Santrali (RES) Projesini hayata geçirmek için halkı ikna toplantıları yapıyor. Temmuz sonu ile ağustos ayının ilk haftasına denk gelen tarihlerde 10 farklı yerde gerçekleştirilecek toplantılarla ilgili Basın ilan kurumunun ilan.gov.tr sitesinde yer alan duyuruda projelerin çevresel ve sosyal etkilerinin tespit edilmesinin hedeflendiği dile getiriliyor. Duyuruda firmanın İzmir-Aydın sınırındaki Kartal Dağı’nda gerçekleştirmek istediği RES projesi için yöre halkıyla yapacağı toplantının 31 Temmuz tarihinde Germencik Belediyesi Konferans Salonu’nda olacağı bilgisi yer alıyor. Şirketin Kartal Dağı’ndaki Dağyeni ve Dampınar köyü arasındaki dağlık-ormanlık arazide başlattığı RES Projesinin yürütmesi yöre köylülerinin ve Tire Belediyesi’nin açtığı dava sonrası durdurulmuştu. Mahkemenin bu kararına karşı firmanın bölgedeki çalışmalarına devam etmesi yöre köylülerini tepkilerini çekiyor.

Germencik Belediyesi’nin eski yönetimi tarafından belediyeye ait 37 dönümlük mera alanının 400 bin liraya RES şirketine kiralanması uygulaması seçimden sonra gelen yeni yönetim tarafından da kira bedeli 600 bin lira daha arttırılarak devam eti. Özellikle Dampınar köyündeki özel arazileri köylülerden satın alan şirketin Germencik Belediyesine ait olan mera alanlarını da kiralaması ve bu arazilerde rüzgar ölçümleri yapmasına tepki gösteren köylüler dün Germencik Belediyesi’ne giderek belediye başkanı ve belediye yetkilileriyle görüştüler.

Yoğun olarak incir üretiminin yapıldığı ve köylülerin incir, zeytin, meyve bahçelerinin bulunduğu Kartal Dağında hiçbir şekilde RES istemediklerini dile getiren Dağyeni köylüleri, belediyenin mera alanlarını şirkete kiralama uygulamasına son vermesini talep ettiler.

Belediye Başkanı Burak Zencirci’nin toplantıda “Projeye köylülerin yoğun tepkisi var. Bu duruma bizler de köylünün yanında yer alırız tabii ki. Zaten ortada bir yürütmeyi durdurma kararı var. Encümen kararı olmadığı için şirketle belediye arasında yapılan sözleşmenin de hukuki bir geçerliliği yok. Firmaya ‘araç gerecinizi alın, arazimizi boşaltın. Bir daha da gelmeyin’ diyeceğiz.” dediği öğrenildi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/germencik-belediyesi-res-icin-yapilan-kiralamayi-iptal-ediyor_205596.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!