Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Duayen Sanayici Halil Kaya...

Gedik Yatırım ‘Yatırım Kulüpleri’ Girişimini Tartışmaya Açtı

Gedik Yatırım, SPK, İMKB, TSPAKB’nin destekleriyle ülkemiz için yeni bir yatırımcı modeli olarak, ABD ve Avrupa ülkelerinde yaygın uygulama örnekleri bulunan 'yatırım kulüpleri' oluşumunu ülkemizde de gündeme getirmek üzere bir konferans düzenledi. Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Topaç 'Yatırım Kulüpleri'ni, yatırımcı seferberliği

yapi.com.tr
Gedik Yatırım ‘Yatırım Kulüpleri’ Girişimini Tartışmaya Açtı

STRONG>Gedik Yatırım, SPK, İMKB, TSPAKB’nin destekleriyle ülkemiz için yeni bir yatırımcı modeli olarak, ABD ve Avrupa ülkelerinde yaygın uygulama örnekleri bulunan 'yatırım kulüpleri' oluşumunu ülkemizde de gündeme getirmek üzere bir konferans düzenledi. ‘Yatırım Kulüpleri’ konusu, 18 Ekim Salı günü İMKB’de gerçekleşen 'Türkiye’de Yeni bir Yatırımcı Modeli; Yatırım Kulüpleri' konferansı ile mercek altına alındı. Konferansta, İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, SPK Başkan Yardımcısı ve MKK Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Peker, TSPAKB Genel Sekreteri İlkay Arıkan, Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Topaç’ın konuşmalarının yanı sıra,  Amerika’dan Yatırım Kulüpleri Birliği (NAIC’s BetterInvesting) CEO’su Kamie Zaracki ve İngiltere’den, Digital Look Country Manager Chris Evans’ın sunumları ile yurtdışından deneyimlere de değinildi.

Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Topaç 'Yatırım Kulüpleri'ni, yatırımcı seferberliği kapsamında küçük yatırımcının eğitimli ve bilinçli olarak sermaye piyasasına girişini hızlandıracak, Türkiye sermaye piyasasının gelişimi için çok önemli bir olgu olarak değerlendirdiklerini kaydederek şöyle konuştu:

"Türkiye’de sadece 47 kişiden biri borsalara  yatırım yapıyor"

"Ülkemizde toplam yerli yatırımcı sayısı bir milyon 84 bin ve bu yatırımcıların sadece yüzde 42’sinin portföyü bin TL'nin üzerinde. Türkiye’de sadece 47 kişiden biri borsalara  yatırım yaparken, ABD'de her 2 kişiden biri, Almanya’da her 7 kişiden biri, Çin’de ise her 11 kişiden biri borsalara yatırım yapıyor. Ülkemizde yatırım vadesi çok kısa, yatırımcı sayısı ve yatırım bilinci ise maalesef yavaş gelişiyor. Düzenleyici kurumların önderliğinde başlatılan 'Yatırımcı Seferberliği'ni bu noktada çok önemsiyor ve Gedik Yatırım olarak en üst düzeyde katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bu konferansı gerçekleştirmekteki amacımız, ülkemizde yatırım bilinci ve yatırımcı sayısının artması açısından çok önemli olduğuna inandığımız Yatırım Kulübü olgusunu ülkemize nasıl taşıyabileceğimize, Türk yatırımcısının bundan nasıl fayda sağlayabileceğine dikkat çekmek.

"Yatırım kulüplerinin yatırım yaklaşımı; uzun dönemli al ve tut"

Amerika ve Avrupa’da örneklerini gördüğümüz Yatırım Kulüpleri, küçük yatırımcıların bir araya gelmesiyle oluşuyor. Amaç, düzenli şekilde yatırım yaparak hem yatırımı öğrenmek hem de kar etmek. Kar amacı gütmeyen bir birlik desteği ile yatırım kulüpleri kuruluyor ve aracı  kurumlar kanalı ile işlemlerini yapıyorlar. Bu birliklerin üyeleri, yatırım kulüpleri ve bireysel yatırımcılardan oluşuyor. Birliklerin ana amacı, kişileri eğitmek olarak belirlenmiş. Yatırım kulüplerinin yatırım yaklaşımı; uzun dönemli al ve tut. Yatırım Kulübü olgusunun, ülkemizde küçük yatırımcıyı sermaye piyasalarına girmek için teşvik edeceğine, eğitim ve bilgiye ulaşımı kolaylaştıracağına, böylece ülkemizde uzun vadeli yatırım bilinci oluşturacağına inanıyoruz. Tüm bu yönleri ile Yatırım Kulüplerinin, Türk Sermaye Piyasası’nın gelişimi için uzun dönemde çok önemli bir altyapı oluşturacağını düşünüyoruz. Konuya gösterdikleri ilgi ve katkıları için SPK, İMKB, TSPAKB, yatırımcı dernekleri, siz değerli basın mensupları ve tüm katılımcılara teşekkür ediyoruz. Yasal altyapısı, çalışma sistemi, vergisel boyutu, muhasebe kuralları, eğitim süreçleri ve dokümanları gibi hazırlıkları bir an önce tamamlayabilirsek, Türk Sermaye Piyasasının gelişimi için çok önemli olduğuna inandığımız Yatırım Kulübü olgusunu ülkemizde de kısa sürede hayata geçirebiliriz”.
 
Dünyada ve Türkiye'de yatırım tercihleri

Dünya yatırımcılarının yatırım tercihleri

Hisse senedi: Yüzde 33 
Sabit getirili enstrümanlar: Yüzde 29
Gayrimenkul: Yüzde 19
Mevduat ve nakit: Yüzde 14
Diğer yatırımlar: Yüzde 5

Türk Yatırımcılarının Yatırım Tercihleri (Eylül 2010 tarihli TSPAKB Algı ve Yatırım Potansiyeli Belirleme Araştırması sonuçlarına göre)

Altın: Yüzde  47
Mevduat: Yüzde 41
Döviz: Yüzde 21
Gayrimenkul: Yüzde 20 
Yatırım fonu: Yüzde 7
Hisse senedi: Yüzde 5

Türkiye’de yatırım vadesini 1 yıl ve üzeri tercih eden yatırımcı oranı yalnızca yüzde 15. Hisse senetlerinde ortalama elde tutma süresi ise 33 gün. Türkiye’de yatırımcıların yüzde 72’si yatırım kararlarını kendileri vermek istiyor ancak yatırım konusunda bilgileri az.

Türkiye’de yatırımcıların hisse senedini tercih etmemekteki en önemli gerekçeleri,
Hisse senedini güvenilir bulmamaları: Yüzde 37
Riskli bulmaları: Yüzde 31
Bilgileri olmaması: Yüzde 9

Dünyadan Yatırım Kulüpleri örnekleri

Amerika’da Yatırım Kulüpleri ile ilgili birliğin kuruluş tarihi 1951.
Kulüp sayısı 20.000, üye kişi sayısı 210.000, ortalama üye sayısı 11
Ortalama kişisel portföy değeri 388.000 USD

Fransa’da Yatırım Kulüpleri ile ilgili birliğin kuruluş tarihi 1969.
Kulüp sayısı 10.000, üye kişi sayısı 120.000, ortalama üye sayısı 12 kişi,
Ortalama kişisel portföy değeri 6.700 EURO

http://www.yapi.com.tr/haberler/gedik-yatirim-yatirim-kulupleri-girisimini-tartismaya-acti_89532.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!