Archiprix-TR 2016 Kolokyum...
Archiprix - TR 2015 Sonuçları Belli Oldu
Banu Uçak Seranit Grup'ta
Archiprix-TR 2014'te Ödüller Açıklandı!
Archiprix-TR Ödülleri 19....
Archiprix-TR 2014 Sergi, Forum...
Archiprix-Türkiye 2014
Geçmişin ve Bugünün Kazananları Archiprix-TR Töreni'nde Buluştu
Türkiye'nin en iyi mimarlık bitirime projelerini belirlemek üzere bu sene 19'uncusu düzenlenen Archiprix-TR'nin ödül töreni, "tarihi" bir buluşmaya tanıklık etti. İki aşamalı eleme ile değerlendirme sürecinde yeniliğe giden Archiprix-TR 2014 , ödül töreninde ise klasik bir kolokyum yerine eski ödüllü mezunları bir araya getirdi.
Forum Meydanı’nın ilk bölümünde ödül kazanan öğrenciler sırayla sahneye çıkarak projelerine ilişkin fikirleri dinleyicilerle paylaştılar. Diploma projeleri arasında ağırlıklı olarak kamusal alan kullanımına ilişkin çalışmalar ve müze/kültür yapıları yer alıyordu.
Archiprix-TR’nin diğer mimarlık yarışmalarına benzemediğine dikkat çeken Ömer Selçuk Baz, hem konuların hem de bu projeleri şekillendiren okuldaki süreçlerin birbirine benzemediğini belirtti. “Bitirme projesi mimarlar için bir eşiği tarif eden önemli bir dönüm noktasıdır” diyen Baz, ödül grubunu, değerlendirme kriterleri gibi bir maddeler zinciri yerine, mimari fikrin belirli bir olgunluğa erişmiş olması üzerinden belirlediklerini ifade etti.
Türkiye’deki okulların stüdyo sürecini ve farklı ekolleri değerlendirmenin öğretici ve heyecan verici olduğunu söyleyen Ertuğ Uçar ise, finalistler arasında özellikle kamusal alanın oluşturulması, tariflenmesi, canlandırılmasına vurgu yapıldığına dikkat çekerek “Ama kamusal alanın tarifi hala net değil. Bu, anlamak ve anlamlandırmak için üzerine çok tartışmamız gerekn bir konu.” dedi. Uçar, Archiprix-TR’nin özel ödüllerinden birine de konu olan sürdürülebilirliğin ise, son on yıldır mimarlığın alanına yeni giren bir kavrammış gibi algılandığını, oysa doğada kendine ev yapmak isteyen insanın aklında zaten bu konunun refleks olarak yer alması gerektiğini savundu.
Archiprix-TR’nin süreç, konu, program anlamında birbirinden çok farklı projelerin birarada yer aldığı bir yarışma olduğunu belirten Deniz Dokgöz, diploma sürecinde gündeme yönelik konular üzerine kafa yormanın, profesyonel hayatta daha doğru bir üretim pratiğini destekleyeceğini söyledi. Dokgöz ayrıca, bazı yarışmacı projelerinde rahatsız edici düzeyde forma dayalı tasarımlar ile karşılaştıklarını, marjinal bir form oluşturmaya dayalı bu yaklaşımın mimari programın önüne geçtiğine değindi.
Jüriye Sürdürülebilirlik Danışmanı olarak katkıda bulunan Ömer Moltay ise sürdürülebilirliğin; ekonomik, çevresel ve sosyal boyutların bir arada bulunması ile sağlanabileceğini hatırlatarak, yapı sektöründeki aşırılıklar nedeniyle konunun bu kadar öne çıktığını ifade etti. Moltay, bu sene Sürdürülebilirlik Ödülü’ne değer görülen projenin de kentsel dönüşüm meselesine eleştirel yaklaşımı ve soruna çözüm üretmesi nedeniyle seçildiğini ekledi.
"Öğrenci projeleri dünyanın geleceği için çok önemli" Törene katılamayan 2014 jüri üyesi ünlü İtalyan mimar Benedetta Tagliabue ise, ödüllü yarışmacılara iletmek istediği mesajı bir video kaydı ile paylaştı. Öğrenci projelerinin dünyanın geleceği ve geleceğin toplumu için çok önemli olduğunu söyleyen Tagliabue mesajında, “Toplum içinde rol alırken, diploma döneminde özen gösterdiğiniz nitelik konusunu hatırlayın. Hepinize en iyi dileklerimi sunuyorum. Bu olağanüstü fırsattan mümkün olduğunca faydalanın.” dedi. Forumun ardından "Ödüllü Mezunlarla Söyleşi"ne geçildi. >>>>>
|