Gaziosmanpaşa’da Kentsel Dönüşüm...
Gaziosmanpaşa'da 950 Konutluk...
Gazi Mahallesi'nde "Acele...
Belediye Başkanı Vatandaşı...
Gaziosmanpaşa'da Acele Kamulaştırma...
Acele Kamulaştırmanın Nedeni...
Danıştay Yeşil Alandaki Otele...
Danıştay’dan Bağcılar Meydanı...
İstanbul'da 300 Milyon Dolarlık Rant!
"Kentsel Dönüşümde Anlık Çözümler...
“Kentsel Dönüşümde Direksiyonun...
Kentsel Dönüşüme ‘Marley’ Freni
Kentsel Dönüşüme Kat Ayarı
"Kentsel Dönüşümdeki Mülkiyet...
Kentsel Dönüşüm İçin İşbirliği Yaptılar
Gaziosmanpaşa'daki Dönüşüme Danıştay Freni
Danışttay, İstanbul Gaziosmanpaşa’daki 4 mahalle için Bakanlar Kurulu’nun aldığı ‘riskli alan’ kararının yürütmesini durdurdu. 100 bine yakın insanı ilgilendiren kararlara, davalı kurumların itiraz hakkı da bulunmuyor.
Gaziosmanpaşa ilçesi, Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm alanlarından biri olarak gündeme gelmişti. Anılan ilçedeki bir çok mahalle için alınan ‘riskli alan’ kararları birere birer yargıya taşındı. Sultangazi Cumhuriyet Mahallesi için verilen, ‘yürütmenin durdurması’ kararının bir benzeri Gaziosmanşa’da bulunan Yıldıztabya, Mevlana Mahallesi, Pazariçi ve Karayolları Mahallesi için de alındığı anlaşıldı.
Danıştay Ondördüncü Daire’nin kararlarında, gayrimenkul değeri artan bölge için alınan ‘riskli alan’ kararının soyut dayanaklarının olduğuna işaret edildi. Kararda, söz konusu bölgedeki evlerin risk taşıdığına dair bilimsel bir raporun ortaya konulamadığı ve dosyaya sunulmadığı vurgusu yapıldı. Oy birliği sağlandı Dosyaya, Danıştay Ondördüncü Daire baktı. Danıştay’ın 21 Ekim’de oybirliği ile aldığı karar, taraflara önceki gün ulaştı. Danıştay, Bakanlar Kurulu kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Yürütmenin durdurulması kararından sonra iptal kararının çıkması sonrası, davanın tarafı olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na itiraz hakkı bulunuyor. Kararlara ilişkin değerlendirmede bulunan Av. Atilla Bahçıvan, mülkiyet hakkına yapılan özel vurgunun önemine işaret etti. Bahçıvan, "Bir bölgenin riskli alan ilan edilebilmesi için, yönetmeliğin çok açık hükümleri var. 'Bunlar yerine getirilmeden bir bölgeyi riskli alan ilan edemezsin' diyor Danıştay. "Danıştay ayrıca, olası bir depremde riskli alan kapsamına alınan binaların nasıl bir tepki vereceğinin raporla ortaya konulması gerektiğine vurgu yapıyor. Üstelik bu raporun tartışmaya yer vermeyecek kadar net olması gerektiğine işaret ediliyor" dedi. |