Kadınlar İnşaatta Söz Sahibi...
Gayrimenkulde Güven Azaldı
Gayrimenkulde Yeni Pazarlar,...
Gayrimenkulde Yeni Düzenleme
Gayrimenkul Yönetimi İlgi...
Dış Yatırımların Yüzde 28’i...
İstanbul'da Gayrimenkul Sektörünün...
Gayrimenkul Büyüdü Yatırım Durdu
"Gayrimenkul 4.0 Versiyonunu...
Desteklerde Aslan Payı Gayrimenkule
Gayrimenkulde 'Kat Karşılığı' Sıkıntısı
Gayrimenkulde Katar Endişesi
Gayrimenkul Sertifikası Alan Kaybetti
Gayrimenkul Yatırımıyla Yunanistan’da...
"Gayrimenkulde Vatandaşlık Hakkının Etkisini Görmedik"
Cushman & Wakefield yönetici ortaklarından Tuğra Gönden, KDV istisnası ve vatandaşlık hakkının ticari gayrimenkul alanında çok fazla etkisini görmediklerini söyledi.
Merkezi ABD'de bulunan gayrimenkul danışmanlık firması Cushman & Wakefield'ın yönetici ortaklarından Tuğra Gönden ve Toğrul Gönden Türkiye'nin emlak ve inşaat sektörü görünümüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
KDV istisnası ve vatandaşlık hakkının ticari gayrimenkul alanında çok fazla etkisini görmediklerini söyleyen Tuğra Gönden, son teşviklerin konut sektörünün sıkıntılarının sadece bir parçasını çözdüğünü söyledi. Gönden, ofis olarak yeni cazibe merkezinin Ataşehir olmaya başladığına işaret ederek, "Beyaz yakalıların yaşamak için tercih ettiği bölge Ataşehir. İnsanlar trafik nedeniyle, şirketler de çalışanlarına yakın olmak istedikleri için ofis olarak bu bölgeyi tercih etmeye başladı." ifadelerini kullandı. "Şirketler, Dubai yerine Türkiye'ye gelmek istiyor" Türkiye'nin şirketler tarafından bölgesel üs olarak algılanması nedeniyle çok fazla ofis yapıldığını ifade Gönden de şunları kaydetti: "Mesela Microsoft, 80 civarı ülkeyi Türkiye'den yönetiyor. Türkiye’deki uluslararası şirketlere baktığımızda Gezi Parkı olaylarından sonra bu eğilim gittikçe azalıyor. Ülkemizi daha iyi anlatmamız gerekiyor. Şu anda potansiyelimizin çok altındayız. Bütün dünyadaki üst düzey yöneticiler Türkiye'ye gelmek istiyor ama Dubai'ye gitmek istemiyor. Türkiye'nin yakın coğrafyasına baktığınız zaman alternatifi neredeyse yok." "Yeni AVM açmak çok zor" AVM'lerin yüzde 40-50 doluluk oranlarıyla açıldığını belirten Toğrul Gönden de, "Yeni AVM açmak şu anda geçekten çok zor. Çünkü birçok yerde arz fazlası oluşmaya başladı." dedi. "Bir sokağın her iki yanında ya da yan yana AVM olmamalı. Özellikle elektronik sektöründe online satışlar da artmaya başladı." diyen Gönden, her şeye rağmen AVM'lerin kapanacağını düşünmediğini ifade etti. |