Dünyanın 195 ülkesinden 40 bine yakın katılımcının yer alması beklenen COP 21 İklim Değişikliği Konferansı, 30 Kasım-11 Aralık tarihlerinde Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenecek. Fransa Yeşiller Partisi Milletvekili Laurence Abeille, konferans öncesinde Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Her ülkenin doğal zenginliğini en etkin şekilde kullanmasının, küresel ısınma ve iklim değişikliğine çözüm teşkil edebileceğine işaret eden Abeille, "Enerji çeşitlendirmesinde ülkelerin doğal koşulları dikkate alınmalı. Enerji, ülkelerin doğal zenginliklerine göre temiz enerjiden karşılanmalı. Bu sayede iklim değişikliği sorununa önemli bir çözüm bulunabilir. Deniz kıyısındaki bir ülke dalga enerjisini, gelgitten doğan enerjiyi kullanabilir, benzer olarak rüzgar ve güneş kaynağı yoğun olan yerler bu kaynaklara yönelebilir" diye konuştu.
"Karbon fiyatlandırması yapılmalı"
Küresel ısınmayı durdurabilmek için sera gazları salınımının en aza inmesi gerektiğini belirten Abbeille, bunun için fosil kaynaklardan arınmış enerji politikalarının gerekliliğine vurgu yaptı. Abeille, çözüm için en başta karbon fiyatlandırmasının yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Karbon fiyatlandırmasını, "Enerji ve ağır sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelerin atmosfere saldıkları karbondioksit için ton başına para ödemesi" olarak açıklayan Abeille, bu sayede enerji verimliliğini teşvik etme ve yenilenebilir enerji de dahil olmak üzere düşük karbonlu teknolojiyi yaygınlaştırmanın önünün açılacağını savundu.
"100 milyar avroluk sağlık harcamasına neden oluyor"
Fosil kaynaklarının kullanımının, sağlık üzerindeki etkilerine de değinen Abeille, "Çevre ve hava kirliliği nedeniyle, ülkede solunum yolu hastalıklarında artış gözleniyor. Sağlık harcamaları Fransa ekonomisine 100 milyar avroluk ek yük getiriyor" ifadelerini kullandı.
Arbeille, iklim değişikliğine küresel çözüm bulunması noktasında Avrupa'nın tavrını eleştirerek, "Bu konuda genel anlamda çekingen davranılıyor" dedi.
"Güneş enerjisi kullanımı artacak"
Fransa Ulusal Güneş Enerjisi Enstitüsü Müdürü Philippe Malbranche ise yenilenebilir enerji araçlarından biri olan güneş panellerinin veriminin her geçen gün arttığını belirterek, "İklim değişikliği ile mücadele farkındalık yaratacak, tüm dünyada olduğu gibi Fransa'da da verimli güneş enerjisi kullanımı artacak" diye konuştu.
Malbranche, Türkiye'de yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarla işbirliğini artırmayı amaçladıklarını belirtti.
Söz konusu konferansta, daha öncekilerden farklı olarak tüm katılımcı ülkelerin onayıyla küresel ısınmaya neden olan sıcaklık artışının 2 santigrat dereceye düşürülmesine yönelik anlaşmanın imzalanması bekleniyor.
Konferansta 195 ülkeden 40 bin katılımcının yer alması planlanıyor. Üç bin gazetecinin takip etmesinin beklendiği organizasyonun toplam bütçesi 170 milyon avro olarak açıklandı.
COP 21 İklim Değişikliği Konferansı öncesinde dünya genelinde 130 ülke, emisyon azaltımı taahhüdünde bulundu. Türkiye de 2030 yılına kadar yüzde 21'e varan sera gazı emisyon azaltımı yapacağını duyurdu.
|