Kira Alacağı Davalarına Temyiz Yolu
Kiracı Depozitoyu Faiziyle Alacak!
Caddelere AVM Modeli!
AVM’ler Plansız Arttı
AVM'lerde Ziyaretçi Düştü, Ciro Arttı
Bakanlık Araştırdı: Neden...
Şişli Endüstri Yerine AVM...
Yurt Arazisi Yerine AVM Diktiler
Doların Yükselişi, AVM Endeksini Düşürdü
Mobilyacılara ‘İhracatçı’ AVM Geliyor!
AVM Yapılaşması Zirveyi Gördü
AVM Ciro Endeksi Arttı
AVM'ler 'Kur'a Önlem Alacak
AVM’ler Boşalıyor
Faiz Yüzde 7’ye İnerse TL ile Kira Mümkün
Perakende sektörünün kâr sıkıntısına işaret eden Hasan Şimşek, yüksek faiz giderleri nedeniyle AVM’deki dükkanların TL üzerinden kiralanmasının mümkün olmadığını açıkladı.
Sözcü Gazetesi'nden Sayime Başçı'nın haberine göre, Yatırım ve büyüme konusunda zorlu bir dönemden geçen perakendede, 250 milyon TL'lik yatırımla İstanbul Küçükyalı'daki Hilltown AVM projesini açmaya hazırlanan Rönesans Gayrimenkul, kâr yerine sağlıklı kalmaya odaklandı. Gelecek 2 yıllık dönemde sektörün sıfır ya da az kârla çalışabileceğini kaydeden Rönesans Gayrimenkul Genel Müdürü Hasan Şimşek, kiralamalarda ise yüksek faiz giderleri nedeni ile TL'ye dönüşün oldukça zor olacağına dikkat çekti.
250 milyonluk yük Projenin tanıtımı için önceki gün İstanbul'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Şimşek, TL ile kiralamanın çok fazla popülize olduğunu dile getirdi. Bu konuda, sert bir savunma yapan perakende derneklerini de eleştiren Şimşek, “Biz yatırımlar için yüzde 7 ile borçlanırsak o zaman kiralamada TL'ye döneriz. Şimdi yüzde 15 faiz ile borçlanabiliyoruz. Bu da bir projede 250 milyon TL daha fazla ödeme yapmak demek. Bu iki yıl kimse kâr etmeyecek ya da az kâr edecek ama önemli olan sağlıklı kalabilmek” diye konuştu. Risk alıyoruz Hasan Şimşek, perakende markalarının bir dönem orantısız büyüme ile maliyetleri kontrol edemez bir noktaya geldiğini, bazı AVM yatırımcılarının ise değerinin iki ya da üç katı fiyata kiralama yaptığını dile getirdi. Bu ortamda zorda kalan perakendecilerin istediği zaman dükkanını kapatarak AVM'den çıktığını ve yasaların kiracıdan yana olduğunu anlatan Şimşek şöyle devam etti: “Biz Türkiye'de yatırımcılar olarak büyük risk alıyoruz. Avrupa'da 10 yıllık kontrat yapan perakendeci bir yılın ardından AVM'den çıkmak isterse diğer 9 yılın kirasını ödemek zorunda. Türkiye'de ise yatırımcının alabileceği en fazla 3 kira.” |