Enerji Kimlik Belgesi için...
En Çok İstihdam O Sektörde Bekleniyor
Enerjide 2016 Böyle Geçti
Türkiye'ye "Enerji Veren" Kent
Avrupa'dan Türkiye’de Yenilenebilir...
Enerji Sektöründe 6 Binden...
Enerjisa'dan 'Enerjini Koru' Kampanyası
Bilim İnsanları Enerji Üreten...
Enerjide 'Kritik Teknoloji...
Genç Girişimciler Enerjiyi...
Kamudan Enerjiye Ar-Ge Desteği
Yenilenebilir Enerjide 18...
Atıktan Enerji Üreten Vinçler
OPEC: Küresel Enerji Talebi...
Evlerde Enerji Belgesini Unuttuk!
Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği kapsamında yeni binalar için ‘enerji kimlik belgesi’ alınması zorunlu hale gelirken, mevcut binaların Mayıs 2017’ye kadar alması gerekiyor.
Hürriyet'in haberine göre, bu kimlik belgesi binanın metrekare başına düşen enerji tüketimlerinin bilinmesini sağlayacak. Sürenin kısalmasına rağmen konuya gereken hassasiyetinin gösterilmediğini belirten Vaillant Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Erol Kayaoğlu, “Türkiye’de 6-8 milyon binada bu belgenin alınması gerekiyor. Şuana kadar Türkiye’de toplam 465 bin 286 adet enerji kimlik belgesi verilmiş. Belge dağılımına baktığımız zaman 431 bin 3 adet yeni yapılan projeler için belge verilirken eski bina projeleri için 34 bin 283 adet belge verilmiş” dedi.
Tüketimin yüzde 35 binalarda Türkiye’de bulunan toplam kullanım alanı 50 metrekare üstünde ve sanayi alanlarında üretim faaliyetleri yürüten binalar haricinde, tüm binaların enerji kimlik belgesi alması kanun ile zorunlu hale getirildi. Enerji kimlik belgesi, binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına, enerji israfının önlenmesine ve çevrenin korunmasını katkı sağlayacak. Binaların toplam enerjinin yüzde 35’ini harcadığına dikkat çeken Kayaoğlu, “Bu rakam endüstriyel tesislerde yüzde 43, trafikte ise yüzde 22 olarak gerçekleşiyor. Dolayısı ile binalarda yapılacak tasarruf miktarları azımsanmayacak kadar çok. Şu anda yeni binalara enerji kimlik belgesi serbest müşavir mühendis olarak adlandırılan bu belgeyi vermeye haiz kişiler tarafından verilebiliyor. Eski binalara (01.01.2011 tarihinden önce yapı ruhsatı alınan binalar) ise kısaca EVD (enerji verimlilik danışmanlığı) diye nitelediğimiz, bakanlıkça kriterleri ve yetkilendirilmeleri yapılmış firmalar tarafından hazırlanıyor. Bu firmaların ayrıca verimlilik artırıcı proje hazırlama yetkileri de var ve bu konu ile ilgili kişilere ayrıca danışmanlık hizmeti verebiliyor. Vaillant olarak 2013 yılından beri enerji verimlilik danışmanlığı firmalarından biriyiz. Mevcut mühendislik yapımız ve hizmet anlayışımız ile mevcut binalarda enerji kimlik belgesi verilmesi konusunda çalışmalarımız bulunuyor” dedi. Enerji kimlik belgesi binanın enerji tüketimi ve sera gazı salınımı A ila G arasında sınıflandırılıyor. A sınıfı enerji tüketimi açısından iyi, G sınıfı da oldukça kötü durumdaki binayı ifade ediyor. A sınıfı binalar, yasalarca öngörülen asgari şartlardan (C sınıfı) en az yüzde 60 oranında daha az enerji tüketiyor. |