Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Eroğlu yine 'HES Zorunluluktur' Dedi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Erdoğlu, "Ülkemizin içinde bulunduğu coğrafya ve iklim şartları baraj ve HES yapmamızı, sulama tesisleri ve içme suyu projelerini hayata geçirmemizi zorunlu kılmaktadır" dedi.

yapi.com.tr / AA
Eroğlu yine 'HES Zorunluluktur' Dedi Veysel Eroğlu, "Ülkemizde bir damla suyun bile heba edilmemesi adına çalışmalar sürdürmekteyiz" dedi (Foto: Tevfik Göztepe / AA)

Mardin Artuklu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 1. Dünya Sulama Forumu'nun açılışında konuşan Veysel Eroğlu, Türkiye Ulusal Sulama ve Drenaj Komitesi onursal başkanı olarak böyle bir foruma ev sahipliği yapmaktan büyük gurur duyduklarını söyledi ve daha önce de İstanbul'da 5. Dünya Su Forumu'nu gerçekleştirdiklerini anımsattı.

"Su yapıları inşa ederek boşa akan sularımızı değerlendiriyoruz"

Su kaynaklarının miktarı ile kalitesinin korunmasının hayati önem arz ettiğini dile getiren Eroğlu, şunları söyledi:

"Yağış dağılımı düzensiz olan Türkiye, su zengini bir ülke değildir. Aksine, gerekli tedbirler alınmadığı ve su kaynaklarının geliştirilmesine yönelik yatırımlara öncelik verilmediği takdirde yakın gelecekte su problemleri yaşamaya aday bir ülke olabilir. Alınması gereken önlemler var. Ülkemizde bir damla suyun bile heba edilmemesi adına çalışmalar sürdürmekteyiz. Su yapıları inşa ederek boşa akan sularımızı değerlendiriyor, su israfını önleyici tedbirleri hayata geçiriyor ve su tasarrufu konusunda gerekli dikkati gösteriyoruz. Ülkemizin içinde bulunduğu coğrafya ve iklim şartları baraj ve HES yapmamızı, sulama tesisleri ve içme suyu projelerini hayata geçirmemizi zorunlu kılmaktadır. Baraj, gölet ve hidroelektrik santral gibi su kaynakları arzını arttırıcı çalışmalar yapıyoruz, sulamada modern sulama tekniklerini hayata geçiriyoruz".

"Dünyada bir ilk"

81 il için içmesuyu eylem planı hazırladıklarına dikkati çeken Eroğlu, 36 projenin inşaatlarının devam ettiğini bu tamamlandığında yaklaşık olarak 18 milyon kişiye daha ilave içmesuyu sağlanacağını söyledi. İstanbul'a 2071 yılına kadar yetecek suyun getirildiğini ifade eden Eroğlu, şöyle konuştu:

"Biz 8 ay içerisinde su kesintisini tamamen kaldırdık. Ondan sonra dedik ki bundan sonra İstanbul'da su kesintisi olmayacak. Gazeteciler sordu 'ne yapacaksınız' dedi. (Dar ağacı kurup da kendimi idam edecek halim yok, bıyıklarımı keseyim.) dedim. Allah'a şükür şu ana kadar bıyıklarım yerinde. Su için İstanbul'da iki kıtayı birleştirdik. Melen Projesi dahilindeki dünyada iki kıtayı birbirine bağlayan ilk ve tek uzun sualtı tüneli olan Boğaziçi Tüneli ile Asya ve Avrupa'yı denizin 135 metre altından birleştirdik. Melen ve Yeşilçay Projeleri ile İstanbul’un 2071 yılına kadarki içmesuyu ihtiyacı karşılanacak. Dünyada bir İlk olan KKTC Su Temini Projesi ile 106 kilometre uzunluğundaki isale hattı ile yavru vatana yılda 75 milyon metreküp su iletilecek. Dünyada ilk defa uygulanacak proje ile boru hattı deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte askıda geçecek. Projeyi  2014 yılında tamamlamayı hedefliyoruz".

http://www.yapi.com.tr/haberler/eroglu-yine-hes-zorunluluktur-dedi_112818.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!