Elektrik Mühendisleri Odası 66 Yaşında
EMO’da 47. Çalışma Dönemi Başladı
ÇEİS’ten İş Sağlığı ve Güvenliği...
Şantiyelerde Alınacak Koronavirüs...
İnşaat Şantiyeleri Koronavirüs...
İş Yerlerinde Alınacak Koronavirüs...
Maden İşçilerine Koronavirüs Önlemleri
Yapı Denetim Hizmetlerine...
Koronavirüsü ve İnşaat Sektörü
Koronavirüs Çalışma Hayatını...
EMO: “Sağlıklı ve Güvenli Ortam Her Çalışanın Hakkıdır”
Elektrik Mühendisleri Odası, 28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Covid-19 salgını ile mücadeleye vurgu yaparak, "Sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmak her çalışanın hakkıdır." dedi.
Her yıl farklı bir tema ile kutlanan 28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü’nün bu yılki teması, Covid-19 ile mücadeleyi belirtmek için "Salgını durdurun: İş Sağlığı ve Güvenliği Hayat Kurtarabilir" olarak belirledi. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) da, 28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Covid-19 salgını ile mücadeleye vurgu yaptı. EMO’nun açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Bir salgın karşısında işyerinde güvenlik ve sağlığın sağlanması; pandemiyle ilişkili bulaşma, psikososyal riskler, ergonomik ve işle ilgili diğer güvenlik ve sağlık risklerini önlemek ve kontrol altına almak için alınan önlemleri araştırmak ve belirlemektir. Uzaktan çalışma, işçilerin çalışmaya devam etmeleri için yeni fırsatlar sunuyor. Ancak işçiler, bu düzenlemeleri müzakere edebilmeli, böylece çocuklara, hastalara veya yaşlılara ve elbette kendilerine bakma gibi diğer sorumluluklarla dengeyi koruyabilmelidir. Uzaktan çalışma yalnızlaşmayı da beraberinde getirdiğinden sürekli hale gelmemeli, pandeminin kontrol altına alınması ile birlikte gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri eşliğinde normal çalışma düzenine dönülmelidir.
28 Nisan gününün amacı; tüm dünyada iş kazalarının ve hastalıklarının önlenmesini teşvik etmektedir. Uluslararası dikkatin; sorunun büyüklüğüne çekilerek işle ilgili ölümlerin ve yaralanmaların sayısını azaltmayı amaçlayan bir bilinçlendirme günüdür. Ülkemizde her 6 dakikada bir iş kazası olmakta, her 6 saatte de bir işçimiz hayatını kaybetmektedir. Bu evlerinden çıkan ve çocuklarının geçimlerini sağlamak için çalışmaya giden 4 işçimizin akşamları evlerine dönememeleri anlamına gelmektedir. 28 Nisan, 1996 yılından bu yana sendikal hareket tarafından dünya çapında düzenlenen "Ölü ve Yaralı İşçiler İçin Uluslararası Anma Günü"dür. Amacı, bu tarihte dünya çapında seferberlikler ve bilinçlendirme kampanyaları düzenleyerek iş kazaları ve hastalıkları mağdurlarının hatıralarını onurlandırmaktır. TMMOB’nin 2019 tarihli İş Güvenliği Uzmanları Çalıştayı Sonuç Bildirgesi’nde de belirtildiği üzere; - İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması öncelikle devletin ve işverenin görevidir. - Her kademedeki okullarda işçi sağlığı ve güvenliği dersleri zorunlu ders olmalıdır. - İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanına ilişkin düzenleme ve denetim yalnızca Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından değil (örneğin İngiltere HSE`de olduğu gibi), Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı`nın yanında, Sağlık Bakanlığı, Üniversiteler, Sendikalar, TTB ve TMMOB`den oluşan idari ve mali yönden bağımsız bir enstitü tarafından yerine getirilmelidir. Çalışma yaşamına ilişkin tüm düzenlemeler bu enstitü tarafından yeniden ele alınmalı ve kararlaştırılmalıdır.” |