Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Elektrik Üretiminde Kömürün Payı Arttı

EÜAŞ’ın açıkladığı 2023 Yılı Faaliyet Raporu’na göre üretimde yenilenebilir enerji kaynaklarının ağırlığı azalırken kömürün payı arttı.

yapi.com.tr
Elektrik Üretiminde Kömürün Payı Arttı (Fotoğraf: AA)

Elektriği sermayeye terk eden AKP üretimde de fosil yakıt ağırlığını artırıyor. Üretimde kömürün ağırlığı 2022’ye göre geçen yıl artış gösterdi. Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin (EÜAŞ) Faaliyet Raporu’na göre üretimde kömürün payı yüzde 36’yı geçti. Rapora göre yerli kömürün payı azalırken ithal kömürün payında artış yaşandı.

BirGün’den Mustafa Kömüş’ün haberine göre; yüksek faturaların gelmesine de yol açan elektrik üretimindeki özelleştirme yalnızca yurttaşın değil, kamunun yükünü de katlayarak artırdı.

2002 yılında elektrik üretiminin yüzde 60’ını tek başına karşılayan Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin (EÜAŞ) üretimdeki payı yıllar itibarıyla giderek eridi. 2008’de yüzde 48’e kadar düşen EÜAŞ’ın elektrik üretimindeki payı 2013 yılında kayıtlara, yüzde 33 olarak geçti. Bu oran geçen yıl yüzde 13,2’ye geriledi.

Rapordaki en çarpıcı bölüm ise elektrik üretiminin kaynaklara göre dağılımı oldu. Yenilenebilir enerji kaynaklarından sadece güneş ve biyokütle enerjisinden üretimde bir atış gerçekleşti. Bunun dışında hidrolik, rüzgar ve jeotermalden elektrik üretimi azaldı. Esas çarpıcı olan ise daha fosil yakıtlarda oldu. 2022’de en çok elektrik doğalgazdan üretilirken geçen yıl tüm dünyanın terk ettiği kömürden elektrik üretimi tüm yakıtlar içindeki en fazla payı aldı. Elektrik üretiminin yüzde 36,6’sı kömürden gerçekleşti.  Bunun yüzde 22,4’ü ithal kömürden, yüzde 14,2’si ise yerli kömürden üretildi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/elektrik-uretiminde-komurun-payi-artti_204982.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!