Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ekonomide Tarihi Küçülme!..

Türkiye, 2009'un ilk üç ayında tarihinin en kötü küçülmesini yaşadı. Ocak, şubat, mart ayını kapsayan birinci çeyrekte Türkiye ekonomisi yüzde 13.8'le küçülme rekoru kırdı. Ticaretteki küçülme yüzde 25'i aşarken, tarım sektörü bile yüzde 3 oranında daraldı. Milli gelir de 180 milyar dolardan 127.8 milyar dolara indi. Türkiye İstatistik Kurumu

CNN Türk
Ekonomide Tarihi Küçülme!..

br />
BÜYÜME HIZI RAKAMLARI NASIL YORUMLANDI?

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, "Büyüme rakamları, bize daha yapacağımız çok şey olduğunu ısrarla hatırlatıyor. İlk çeyrek verileri, mali kuruluşlar büyürken, sanayi başta olmak üzere, reel sektörde, iç talepte ve yatırımlarda rekor düzeyde olumsuzluklar yaşandığını ortaya koymuştur" dedi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, büyüme rakamlarını değerlendirirken, yüzde 13,8'lik küçülmenin "çok vahim bir durum" olduğunu, ancak bunun yaşandığını, geçtiğini belirtti. Özdebir, "Yarın üçüncü çeyreğe başlayacağız" dedi.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, açıklanan ilk çeyrek büyüme rakamlarıyla "ciddi anlamda moral bozmanın ve işi yavaşlatmanın gerçek anlamda yenilgiyi kabullenmek olacağını, seyrin olumluya döndüğünü ve bunu desteklemek gerektiğini" kaydetti.

Denizli Milletvekili ve DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi, bütçedeki deliğin her geçen gün büyüdüğünü ancak yamanın küçüldüğünü söyledi. Erçelebi, "Çünkü Türkiye üretimden düşmüştür. Alındığı söylenen sanal teşvik önlemleri hiçbir işe yaramamaktadır. Türkiye ekonomisi yüzde 13.8 oranında küçülerek, tarihe geçmiştir. Türkiye, ekonomik olarak alev alev yanmaktadır" dedi.

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Arif Özer, ÖTV ve KDV indirimleri gibi tedbirlerle ikinci çeyrekte küçülme oranlarının yüzde 7-8 olmasını beklediklerini söyledi. Yüzde 13.8'lik küçülmeye karşın mali aracı kuruluşlarında yüzde 10.8 büyüme olduğunu vurgulayan Özer, "Merkez Bankası, eylül ve ekim ayından bu yana ciddi faiz düşümüne gitti. Mali kuruluşlardaki büyüme, MB'nin faiz düşümlerinin reele yansıtılmamasından kaynaklanıyor" dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu üyesi İlhan Parseker, krizin psikolojik etkilerinin gitgide atlatılmaya başlandığına dikkati çekti. Parseker, "Hükümet tarafından atılması gereken adımlar hızla atılmalı ve kesinlikle bu bütçeden bir harcama olarak düşünülmemeli" dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, piyasadaki daralmanın acil ilacının işçiye, memura ve emekliye kaynak aktarılması olduğunu kaydetti.

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Orhan Turan, ekonominin lokomotifi konumundaki imalat, inşaat ve ticarette ortalama daralma yüzde 21 iken, Türk ekonomisinin nasıl "sadece" yüzde 14 daraldığının netleşmesi gerektiğini belirtti.

Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Erturhan, Türkiye ekonomisindeki yüzde 13,8 küçülmenin, üretimin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, büyüme rakamlarını, "küçülme büyük" şeklinde yorumladı. Türkiye'nin bu küçülmeye rağmen "Ah, vah" demeden önüne bakması gerektiğini kaydeden Karakuş, "Türk siyaseti artık belge, darbe tartışmasını bıraksın" dedi.

Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, hükümetin aldığı tedbirlere ek olarak IMF ile anlaşmanın sigorta görevi görerek, Türkiye'nin büyümesine pozitif katkısı olacağını düşündüklerini ifade etti.

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Resul Akay, 2009 yılı birinci çeyrekte gerçekleşen yüzde 13,8'lik küçülmenin İkinci Dünya Savaşı da dahil tüm zamanların "rekor küçülmesi olduğunu söyledi.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), dünyadaki ekonomik durgunluğun devam ettiği göz önüne alınarak, alınan tedbirlerin sürdürülmesine ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, 2009'un ilk çeyreğindeki daralmanın, sitelerindeki verilerde de görüldüğünü bildirdi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, "Yılın ikinci yarısında yeniden büyümeyi yakalamak zorundayız" dedi. Dünyayı kasıp kavuran küresel ekonomik krize rağmen, Türk şirketlerinin ayakta durma mücadelesinin övgüye değer olduğuna dikkati çeken Yalçıntaş, "Türk ekonomisi, küresel kriz atlatıldıktan sonra, yüksek büyüme temposuna çok çabuk geri dönecektir" dedi.

Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Şükürer, Türkiye'nin krizi diğer ülkelerden çok daha sert tepki verdiğini bildirdi.

Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Selahattin Onur, büyüme hızı rakamlarına ilişkin, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe çift rakamlı bir küçülmenin tahmin edildiği ancak yüzde 13'lük küçülmenin beklentilerin de üzerinde olduğu değerlendirmesinde bulundu.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/ekonomide-tarihi-kuculme-_70335.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!