Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Durban Sonrası Düşük Karbon Ekonomisinin Geleceği

TÜSİAD kurucusu ve üyesi olduğu UBCCE ile 'Düşük Karbon Ekonomisinde Rekabet Gücü: 2012 ve Sonrası için Beklentiler' başlıklı bir konferans gerçekleştirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın katılımıyla gerçekleşen konferansta, UBCCE tarafından hazırlanan 'Yeşil Girişime Destek' konulu rapor da kamuoyuna sunuldu.

yapi.com.tr
Durban Sonrası Düşük Karbon Ekonomisinin Geleceği

TÜSİAD kurucusu ve üyesi olduğu UBCCE ile 'Düşük Karbon Ekonomisinde Rekabet Gücü: 2012 ve Sonrası için Beklentiler' başlıklı bir konferans gerçekleştirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın katılımıyla gerçekleşen konferansta, UBCCE tarafından hazırlanan 'Yeşil Girişime Destek' konulu rapor da kamuoyuna sunuldu. 22 Aralık Perşembe günü İstanbul The Marmara Oteli’nde yapılan konferansın açılış konuşmaları, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner ve TÜSİAD Çevre Çalışma Grubu Başkanı Musa Galip Eroğlu tarafından gerçekleştirildi.

Boyner: Türkiye bu sefer kendini doğru konumlandırmalı
 
Ümit Boyner konuşmasında, kamu ve özel sektörün, küresel iklim müzakereleri ile oluşmakta olan yeni iklim rejimini yakından takip ederek, Türkiye'nin kendisini bu defa doğru konumlandırmasını sağlamasının şart olduğunu kaydetti. İklim değişikliği rejimi oluşturulması müzakerelerinin uluslararası düzeyde büyük siyasi mücadelelere yol açtığını ifade eden Boyner, BM tarafından Güney Afrika’nın Durban kentinde düzenlenen müzakerelerinin sonuçlarına bakıldığında, geçen yıl Meksika'nın Cancun kentinde Türkiye'nin özel koşullarının tanınmasına yönelik sağlanan ilerlemenin, bu yıl bir adım daha ileri götürüldüğünü söyledi. Boyner, "Bu yılın en önemli gelişmesi, artık Türkiye'nin sözleşme altındaki mali desteklerden yararlanıp yararlanmayacağı değil, nasıl  yararlanacağının tartışıldığının, tüm taraflar tarafından kabul edilmesi olmuştur. Bu önemli bir başarıdır ancak müzakerelerin bundan sonraki safhalarını da aynı şekilde ısrarla takip etmeliyiz" diye konuştu. Boyner, şöyle konuştu:

"Uluslararası iklim rejimi müzakereleri Durban’la birlikte artık yeni bir yola girmiş ve bu rejimin uzun dönemde Kyoto Protokolü dışında şekilleneceği kesinleşmiştir. Yeni rejim, Durban Platformu adı altında yeni bir müzakere organı tarafından en geç 2015’te belirlenmiş olacaktır. 2015 ve 2020’ye giden bu yolda, Türkiye olarak hemen bugün, büyük bir ciddiyetle çalışmaya başlamak durumundayız. Zira önümüzdeki dönemde doğru verilere dayalı, tutarlı ve uzun dönemli öngörüler içeren azaltım politikaları geliştirmemiz gerekecek.

Ulusal politikaların ve kapasitenin oluşturulması sürecinde iş dünyası ile güçlü bir ortaklık kurulmalı ve sektörel durum değerlendirmeleri ve eylem planları bu ortaklıklar temelinde hazırlanmalı ve takip edilmelidir. İklim değişikliği ile mücadelede hedeflerimizi belirlerken, sanayi politikası, enerji politikaları, yatırım destekleri ve teşvikler, dış ticaret, yerel yönetimler, bölgesel kalkınma gibi çeşitli konuları entegre bir şekilde ele almak durumundayız. İklim değişikliği konusunda yükümlülük altına girecek olan sanayi ve özel sektörün, ülke pozisyonları oluşturulurken bilgi ve deneyimine başvurulması ve süreçte aktif rol alması gerektiğine inanıyor, İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu ve altındaki çalışma gruplarının etkili şekilde çalıştırılması gereğini tekrar vurgulamak istiyorum".

Yeşil Girişime Destek Projesi Stratejisi
 
Konferansta, UBCCE’nin hazırladığı 'Yeşil Girişime Destek Projesi Stratejisi' başlıklı rapor da kamuoyuna tanıtıldı. Raporun tanıtımı çerçevesinde, Almanya Çevre Dostu Yönetim Derneği ve Bavyera Eyaleti Çevre ve Halk Sağlığı Bakanlığı Temsilcisi Herbert Kopnick ve UBCCE-GIZ Yeşil Girişime Destek Projesi Strateji Uzmanı Astrid Denker birer sunum gerçekleştirdi.

Paneller
 
Konferansta, TÜSİAD International Yürütme Kurulu Başkanı ve BD Otomotiv ve Elektrikli Araçlar Sanayi ve Tic. A.Ş., Yönetim Kurulu Başkanı Osman F. Boyner'in  moderatörlüğünü yaptığı 'Yeşil İş: En İyi Uygulamalar' başlıklı panelde ise enerji verimliliği ve çevre dostu tasarım konusundaki yönelimler tartışıldı. T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu, Tofaş-Fiat CEO’su Ali Pandır, Siemens Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Ersoy ve Alman Uluslararası İşbirliği Ajansı (GIZ) Türkiye Direktörü Dr. Gülay Yaşin panelde birer konuşma yaptı.
 
Konferans kapsamında ayrıca, Güney Afrika’nın Durban kentinde düzenlenen İklim Değişikliği Konferansı’nın Türkiye ve Türk iş dünyası açısından sonuçlarına ilişkin kamu ve özel sektör izlenimleri paylaşıldı. Arçelik CEO’su ve İklim Platformu Dönem Sözcüsü Levent Çakıroğlu’nun moderatörlüğünü gerçekleştirdiği oturumda, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, T.C. Dışişleri Bakanlığı İklim Değişikliği Baş Müzakerecisi Mithat Rende, Zorlu Holding Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa ve İklim Değişikliği ve Karbon Yönetimi Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gediz Kaya konuşmacı olarak yer aldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/durban-sonrasi-dusuk-karbon-ekonomisinin-gelecegi_90185.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!