Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Dünyanın Zamanı Azalıyor

Küresel ekonomik krizden daha büyük bir felaket olarak nitelenen küresel iklim değişikliğine karşı uzmanlar “tehlike çanlarını” çalarken hükümetlerin duyarsızlığı da devam ediyor. Türkiye, karbon salımı 1990 seviyesine göre yüzde 119 oranında artış göstererek rekor kırmasına karşın en büyük sera gazı kaynaklarından biri olan kömürlü termik santral

Cumhuriyet Gazetesi
Dünyanın Zamanı Azalıyor

br >
G-8 ülkelerine çağrı

Hükümetlerin küresel ısınmayla mücadeleden çok iklim değişikliğine uyum politikaları üzerinde durmasını eleştiren Özesmi, şöyle devam etti:

“Bu konuda gelişmiş ülkelere çok büyük görevler düşüyor. Dünya nüfusunun yüzde 13’ünü barındırmasına rağmen, sera gazı salımlarının yüzde 40’ından sorumlu olan bu ülkeler (G-8), iklimin kurtarılması için liderliği ellerine almalılar. Kopenhag’da ikilimi kurtaracak bir anlaşmanın ortaya çıkması için bu ülkelerin tavrı çok önemli. Sorumluluktan kaçmak yerine, sorumluluk almaları, gelişmekte olan ülkelere örnek olmaları, iklimin kurtarılması için önemli bir adım olacaktır. Gerekli olan şey politik kararlılık. Aksi halde, iklim felaketleri başladıktan sonra dünyadaki bütün sermaye dahi kullanılsa artık geri dönüşümüz olmayacak.”

Özesmi Türkiye’nin dünyada en çok sera gazı salan 23. ülke olduğuna vurgu yaparak bunun temelinde yanlış enerji politikalarının yattığını dile getirdi. Özesmi Türkiye’nin küresel iklim değişikliğine karşı alması gereken önlemleri de şöyle anlattı:

“Enerji üretiminin yüzde 85’i fosil yakıtlara bağlı olan Türkiye, 47 adet daha kömürlü termik santral inşa etme planları yapıyor. Türkiye’nin enerji politikaları eğer bu şekilde devam ederse, 2020 yılında Avrupa’nın en çok kirleten ülkesi biz olacağız. Mevcut durumda Türkiye iklim konusunda çözüm üreten bir ülke değil, sorun yaratan bir ülke olma yolunda hızla ilerliyor. Yenilenebilir Enerji Kanunu Meclis’te görüşülmeden geri çekildi. Kömür ve nükleer için teşvik sağlayan hükümet, aynı yaklaşımı yenilenebilir enerji için göstermiyor. Bu da Türkiye’nin iklim sorununun ciddiyetini henüz tam olarak kavrayamadığını gösteriyor. Oysa Türkiye yenilenebilir enerji konusunda ciddi bir potansiyele sahip. Mevcut potansiyel Türkiye’nin 2020 yılındaki enerji ihtiyacını karşılayacak derecede. Buna rağmen ülkemizde nükleer santral, kömürlü termik santral planları konuşuluyor.”

‘Başbakan Erdoğan temsil etsin’

Özesmi, Kopenhag’da aralık ayında yapılacak iklim zirvesinin, gezegenimizin kurtarılması için son fırsat olabileceğini söyleyerek “Türkiye gelecek nesiller ve iklim için duyarlı olduğunu göstermek istiyor ise Başbakan olarak Recep Tayyip Erdoğan tarafından temsil edilmelidir. Erdoğan, iklimi kurtaracak bir anlaşmanın oluşması için liderlik etmeli ve diğer ülkelerin de sorumluluk alması için çalışmalıdır” çağrısı yaptı.

Türkiye’nin yeni çıkacak anlaşmada sanayileşmiş ve gelişmiş ülkelerde birlikte ek-1 ülkeleri listesinde yer alması gerektiğini ifade eden Özesmi, bu gruptaki ülkelerin salımlarını 2020 yılına kadar yüzde 40 azaltması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin de adil bir çerçevede kendi payına düşen salım azaltım hedefini gerçekleştirmesi gerektiğini belirten Özesmi, “Türkiye sorumluluk almaktan kaçınan bir tavır ile değil, iklim çözümünden yana olan bir tavır sergilemelidir. Salımlarını azaltmak için Türkiye’nin alması gereken ilk eylem, enerji politikalarını yenilenebilir enerji üzerine kurmak ve kömürden vazgeçmektir” dedi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/dunyanin-zamani-azaliyor_70524.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!