1993 yılında Türkiye’deki doğalgaz sektörünün düzenli işlemesini ve gelişmesini sağlamak amacıyla kurulan Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (DOSİDER), 20’nci yılını The Marmara Taksim Hotel’de düzenlediği bir toplantıyla kutladı. Toplantıda, DOSİDER'in daha modern çizgilere sahip ve doğalgazın çevreci niteliğini vurgulayan yeni logosunun da tanıtımı yapıldı.
Burada konuşan DOSİDER Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Dernek olarak doğalgaz sektöründe standartların oluşması, insanların doğalgazı güvenilir ve en iyi konforu sağlayacak şekilde kullanabilmesi için çalışmalarımızı sürdürdük ve sürdürmeye devam ediyoruz” dedi. Türkiye’de 2012 yılı sonunda 45,2 milyar metreküp doğalgaz tüketimi gerçekleştiğini ve 2013 yılı tüketiminin de 47,6 milyar metreküp civarında olmasının beklendiğini kaydeden Vardan, "Dolayısıyla 2013 yılının, en azından bugüne kadar, sektörümüz açısından özellikle 2011 yılından itibaren artan hareketliliğin devam ettiği bir yıl olarak yaşanmakta olduğunu söyleyebiliriz. Bundan sonrası için de bu şekilde devam edeceğini tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.
Enerji savurganlığına karşı savaş açılmalı
Konuşmasında Türkiye’nin doğalgazda dışa bağımlı olduğuna ve enerjinin verimli kullanılmasının önemine dikkat çeken Vardan, önümüzdeki birkaç yıl içinde enerjide verimliliğin slogan haline getirilmesi ve çocuklardan başlayarak toplumun her kesimine eğitimler verilerek enerji savurganlığına karşı adeta 'savaş' açılması gerektiğini söyledi.
Konuşmasında doğalgaz sektörünün sorunlarına ve çözümlerine de değinen Vardan, özellikle doğalgazın yeni geldiği bölgelerde kalifiye eleman ihtiyacı olduğunu söyledi ve “Tüketicilerin doğru bilgilendirilmesi, doğru ekipman seçimi ve doğru uygulama yapılabilmesi ancak kalifiye elemanlarla olabilmekte” dedi.
Sertifikasız ürüne izin yok
Standartlara uygunluk konusunda Ömer Cihad Vardan, “Doğalgazla çalışan her türlü ürünün gerek AB, gerekse TSE direktif ve standartlarına uygun olarak üretimi yapılmakta olup; gaz dağıtım şirketlerince de kullanım uygunluğu kontrolü olmaktadır. Doğalgaz sektörü diğer birçok sektöre göre bu anlamda kontrollü bir piyasadır. Sertifikasız bir ürün kullanımına müsaade edilmemektedir” dedi.
Avrupa, Türk ürünlerini kullanıyor
Türkiye’de doğalgaz sektörünün önümüzdeki dönem nasıl olacağına ilişkin ise şu açıklamalarda bulundu:
“Doğalgaz sektörünün genel manada 2014 yılında da, daha önceki 2012 ve 2013 yıllarında olduğu gibi, belirli bir gelişme göstereceğini beklemekteyiz. Hâlihazırda, yabancı sermayenin sektöre girişi ve özelleştirmeler ile sektörün daha şeffaf bir yapıda gelişmeye devam edecek olması ülkemiz adına umut verici. Son yıllarda yapılan yatırımlar ile ülkemiz kombi ve panel radyatör ürünlerinde Avrupa’nın üretim merkezi konumuna gelmiştir. Bugün Avrupa’nın her ülkesinde üyelerimizin fabrikalarında, Türkiye’de üretilen ürünleri görmeniz mümkündür”.
Tesisatçılarda bu tabelaya dikkat
İGDAŞ Genel Müdürü Bilal Aslan ise toplantıda yaptığı konuşmada İstanbul’da 5 milyon 300 bin doğal gaz abonesi bulunduğunu, yılda 5 milyar metreküp doğal gaz tüketildiğini ve Silivri ve Şile’deki bir kaç köy dışında doğal gaz kullanmayan hiç bir ilçenin bulunmadığını anlattı. Aslan, son yıllarda doğal gazın güvenli ve verimli kullanılması için yoğun şekilde çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:
“Vatandaşlarımızdan ricamız yetkili ve bilgili olmayan tesisatçıların doğal gaz sistemlerine müdahale etmelerine izin vermemeleri. İstanbul’da İGDAŞ yetki belgesine sahip 1.000 adet tesisatçı bulunuyor. Bu tesisatçıların dükkanlarına bir tabela asacağız. Vatandaşlarımız doğal sistemlerine müdahale için bu tabelanın bulunduğu tesisatçıları tercih etmeleri güvenlikleri için önemli. Bu tabelaya sahip tesisatçılara gönül rahatlığı ile tesisatlarını emanet edebilirler”.
2000 yılından önceki cihazlardan güvenlik sorunu var
GAZBİR Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan da konuşmasında özellikle 2000 yılından önce üretilen cihazların kullanıldığı kentlerdeki doğal gaz kullanıcılarının karbon monoksit zehirlenmelerine karşı daha büyük sıkıntıda olduğunu, teknolojik gelişmelerden sonra bir çok şeyin çözümlendiğini ancak 2000 yılından önce yapılan cihazlarda gerekli kontrollerin yapılması gerektiğini belirtti.
Ayrıca DOSİDER Başkanı olarak daha önceki dönemlerde görev yapan eski başkanlar Mete Nakiboğlu, Germiyan Saatçioğlu, Melih Batılı, Önder Kıratlılar, B. Lütfü Kızıltan, Dr. Celalettin Çelik ve Cahit Köse’ye teşekkür plaketleri verildi.
|