Rixos Aktau Resort Otel Projesi'nin...
Doka, İstanbul’un Katı Atık...
Doka, Bauma’da 30 Yeni Teknolojiyi...
Doka, Üniversite Öğrencileri...
Yeni Kömürhan Köprüsü’ne Doka...
Doka, BIM ile Şantiyelerde Verimliliği Artırıyor
Doka, Yapı Bilgi Modellemesi’ni (BIM), inşaat süreçlerini optimize etmek, şantiyede verimliliği artırmak ve ideal çözümleri tasarlamak için anahtar bir yöntem olarak görüyor. Bu doğrultuda Almanya'daki SOFiSTiK ofis binası projesinin kalıp çözümleri planlanırken BIM kullanıldı.
Yapı Bilgi Modellemesi (Building Information Modelling-BIM) ile bir yapının tasarım sürecinden yapımının tamamlanması ve bakım onarımına kadar tüm proje bilgileri koordine edilebilir. Tüm yaşam döngüsü için dijital veriler, tek bir merkezi konumdan yönetilir. Bu yaklaşım, bir yapının inşaatında yer alan mimarlar, müteahhitler, tasarımcılar, kalıp uzmanları ve diğer tüm paydaşlar arasında etkin bir etkileşimi ve otomatik, şeffaf bir veri alışverişini imkanı sağlar. Her zaman her yerde paydaşlar, en son verilere kolayca erişebilir ve projeyi normal inşaat sürecinde mümkün olandan daha sorunsuz bir şekilde koordine edebilir. BIM metodolojisinde, inşaat başlamadan önce tüm bina baştan sona dijital olarak modellenmiştir. Hatalar ve problemler dijital modelde tespit edilir ve inşaat sahasındaki ilerlemeyi engellemeden ortadan kaldırılır. Proje, yapıyı ilk önce sanal olarak daha sonra gerçekte inşa etme ilkesini titizlikle takip eder. Doka, BIM'in firma için çığır açan bir platform olduğunu belirtiyor. Doka, bu nedenle, birkaç yıldır BIM uygulamalarının kalıp çözümlerini inşaat süreciyle daha doğru bir şekilde eşleştirmeye nasıl yardım edebileceğini inceleyerek, şirket başarısına önemli katkı sağlıyor. BIM'in imkanlarını ve faydalarını değerlendirmek üzere bir uzman ekibi biraraya getirerek Yetkinlik Merkezi kuruldu. Yaklaşık iki yıldır, Doka'dan 800'den fazla kalıp bileşeni Tekla’da online olarak depolanıyor. “Revit ürün ağaçları da geçen Kasım ayından bu yana Doka ana sayfasında yer aldı. Şu anda, müşterilerle veri alışverişi için SharePoint, BIM 360 ve Trimble Connect kullanılıyor. Almanya'daki SOFiSTiK projesinde pratik uygulama Ana yüklenici firma, BIM ortamında da büyük deneyime sahip olan Wolff&Müller Hoch-und Industriebau GmbH&Co. Doka, üç katlı yönetim binası için kalıp çözümü sundu ve geriye dönük olarak, inşaat için yardımcı olacak bir yerleşik tümleşik sanal kalıp kavramı oluşturuldu. İdari blok için tasarımı, GP Wirth Architekten’den bir mimar ekibi tarafından hazırlandı. Tüm proje paydaşları, uçtan uca, verimli bir ilerleme sağlamak için Autodesk Revit BIM yazılımını kullanarak çalışmalarını koordine etti. Doğal olarak Doka da kalıplarını Revit'te tasarladı. Wolff&Müller Operasyon Planlama Müdürü Thore Wolff; “BIM, önce sanalda sonra gerçekte inşa etmek anlamına geliyor. Bu nedenle, inşaat projelerinin planlanması daha kolay; ayrıca programlandırma ve maliyetlendirme konusunda da daha emin oluyorsunuz. BIM'de deneyim sahibiyiz ve bu yöntem ile ilgili bizimle aynı coşkuyu paylaşan; bu sistemin tesis edilmesine yardımcı olmak isteyen ortaklarımızla birlikte çalışmayı seviyoruz. SOFiSTiK projesinde Doka'yı yenilikçilik vaadeden tamamlayıcı bir ortak olarak değerlendirdik ve BIM yöntemini daha da geliştirmek için işbirliğimizi sürdürüyoruz” dedi.
4D ile görsel destek 4D simülasyonun yanı sıra, yapılan çalışmaları adım adım gösteren bir video (www.doka.com/sofistik) oluşturuldu. İlgililerin kalıp çözümleri ve yapım prosedürü hakkında daha iyi bir fikir edinmelerine yardımcı olmak için görsel bir anlatımdır. Kısaca: Proje: SOFiSTiK Yer: Nuremberg, Almanya Yapı tipi: Ofis binası Kat sayısı: 3 Proje sahibi: SOFiSTiK AG Müteahhit: WOLFF&MÜLLER Hoch- und Industriebau GmbH&Co. KG Mimarlar: GP Wirth Architekten Kalıp planlama: Doka Competence Center VDC/BIM (HQ Amstetten), Engineering Deutsche Doka Schalungstechnik GmbH Kullanılan sistemler: Ürünler:Timber-beam floor formwork Dokaflex, Folding platform K Servisler: BIM, 4D planning İnşaat başlangıcı: Ağustos 2018 Planlanan tamamlama: Ocak 2019 |