Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Depremlerden Ders Almayan Denetçilere Ceza

Yaşanan depremler ve uzmanların yapı güvenliği ile ilgili onca uyarılarına rağmen, sorumlu oldukları inşaatları yasalar ve yönetmelikler gereğince denetlemeyen 49 firma ile 98 mühendis ve mimara bir yıl iş almaktan men cezası verildi.

yapi.com.tr
Depremlerden Ders Almayan Denetçilere Ceza

Depremlerde can kayıplarının en büyük nedenlerinin başında gelen binaların yapımı sırasında denetim görevini yapmayan denetçi mimar ve mühendislere ceza yağdı.

Sözcü'den Latif Sansür'ün haberine göre; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı işleri Genel Müdürlüğü, 16'sı İstanbul'da olmak üzere Düzce, Denizli, Yalova, Ankara, Diyarbakır, Aydın, Balıkesir, Ordu, Ardahan, Yozgat, Osmaniye, Sakarya, İzmir, Siirt, Yalova, Afyonkarahisar illerindeki “yasaların ve yönetmeliklerin öngördüğü şekilde ve öngörülen esaslara göre denetlemediği anlaşılan” 49 yapı denetim firmasına, en az bir yıl süreyle yeni iş almaktan men; bu firmalarda görev yapan 98 mühendis ve mimara bir yıl iş almaktan men, herhangi bir yapı denetim veya laboratuvar kuruluşunda görev almama, ortağı olmama cezası verdi.

Cezalar kararları Resmi Gazete'de ilanı tarihinden itibaren geçerli olacak.

“Mühendisler sorumluluk sahibi ama yetkili değiller”
Sorumluluğunu yerine getirmemenin bir mazereti ve affının olamayacağını, ancak bu görevi yerine getirmemenin nedenlerinin sorgulanması gerektiğini söyleyen İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Eylem Ulutaş, “Mühendislerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, sorumlu oldukları şantiyelerde sözlerinin geçmesi, dinlenmesi gerekiyor. Sorumluluğu üstlenen mühendisler ne yazık ki o yetkide değiller. Bir örnek vermek gerekirse, daha birkaç gün önce Uşak'ta beton kalitesinden ödün vermemek için vibratör ile sıkılaştırılmasını isteyen mühendislere keserle saldırıldı. Mühendis aldığı eğitimi sahada icra ederken yetkisini kullanamıyor. Arızalı gelen bir sistem var. Bir proje için büyük önem taşıyan hazırlık, uygulama ve denetim aşamalarını bir sistem olarak ele alınmalı.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

(Fotoğraf: AA)

http://www.yapi.com.tr/haberler/depremlerden-ders-almayan-denetcilere-ceza_198954.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!