Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Deprem Konutlarında Malzemeden Çalındığı İddiası

6 Şubat depreminin ardından Hatay Samandağ’da yapılan TOKİ konutlarının depreme karşı dayanıksız olduğu, malzemeden çalındığı iddia edildi. Avukat Cuma Irmak “İnşaat, acilen bağımsız yapı tarafından kontrol edilmeli” dedi.

yapi.com.tr
Deprem Konutlarında Malzemeden Çalındığı İddiası (Fotoğraflar: BirGün)

6 Şubat depremlerinin ardından yerle bir olan ve binlerce kişinin hayatını kaybettiği Hatay'da, TOKİ konutları inşaatında işçilerin eylemi büyük bir skandalı ortaya çıkardı. Samandağ Mağaracık Mahallesi'nde yapılan deprem konutlarında çalışan inşaat işçileri, malzemeden çalındığını ve denetçilerin de rüşvet aldığını iddia etti. İnşaattaki bazı blokların duvarlarındaki demirlerin görünmesi de dikkat çekti.

BirGün’den Sibel Bahçetepe’nin haberine göre; Avukat Cuma Irmak, iddiaların gündeme gelmesinin ardından inşaatı yapan firmanın alelacele binada hatalı olan yerlerin üzerini sıva ile kapattığını söyledi. Irmak, suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti.

“Burada toplu mezar yapılıyor. Bu iddialar araştırılmalı” diyen Irmak, “Buraya bağımsız denetçi istiyoruz. Samandağ'da birbirinden değerli inşaat mühendisleri, mimarlar var. Hep birlikte mülki amirlerinin bulunduğu bir heyet ile birlikte bir gözlem yapılsın. Projede hata var mı, imara uygun mu aykırı mı yapılıyor bunlara bakılsın. Bağımsız denetçi orayı denetlese inanın en azından 8-10 blokta ciddi hasar tespiti görülecek.” iddiasında bulundu.

Depremin üzerinden 2 yıl geçmesine karşın deprem konutlarının halen tamamlanamadığını kaydeden Irmak, şöyle devam etti: “Birinci etap yapılıyor ve sadece 424 tane. Samandağ'ın ihtiyacı olan konut sayısı ise 8 bin kadar. Normalde Ağustos'ta teslim edilmesi gereken TOKİ'lerin yüzde 40'ı yapılmış durumda. Ağustos'ta teslim edilemeyecek. TOKİ ihaleyi Star Plus diye bir firmaya 1.4 milyar TL'ye vermiş. Ana firma bu. Pazartesi günü inşaatlarda çalışan 70 kadar demir kalıpçı ustası bana ulaştı. '22 gün önce geldik ve hak edişlerimizi alamıyoruz, çıkışlarımızı verdiler' dedi. 'Firma yetkilileri ile görüşelim' dedik. Toplam işçilerin alacağı 2 milyon 600 bin TL kadardı. İki işçi intihar girişiminde bulundu. Jandarma., emniyet müdürü, kaymakam ve kolluk geldi. Ancak firma hiçbir şekilde ödemeye yanaşmadı. ‘İşçiler işi zamanında yapmadı, bizi zarara uğrattılar’ dedi. Ancak şöyle de bir sorun vardı. İnşaat taşerondan alınmış. Ana firma 5 milyonluk teminat seneti almış. Dedik ki ‘Zarara uğratan taşerondur, sen işçinin 2 milyon 600 bin TL'lik hakkını ver, 5 milyonluk senedin var, taşerona gerekeni yaparsın.’ Firma kabul etmedi. Ancak inşaat görüntülerini paylaşınca 2 saat içinde ana firma yetkilisi usta başını aramış. Bu sabah (dün) görüşülmüş, ödemeler yapılmış. Diyorlar ki 'Alacağınızı aldınız, olayı kapatın.’

Buradaki olay yalnızca işçi alacağı meselesi değil. Samandağ’da hem verilen sözler yerine getirilmedi hem de binalar çürük. Samandağ'da çok farklı bir durum var. Burası için kendilerinin savunması ‘Zeminin sağlam hazine arazisi yok. Rezerv alan ilan edeceğiz’ dediler. Halk karşı çıkınca bundan vazgeçtiler. Öncesinde de binlerce hazine arazisi varken zemini ıslah etmek yerine masraftan kaçtılar. Şimdi yaşananlar ortaya çıkınca alelacele sabah görüntülenen kolonların, duvarların üzerini sıva ile kapattılar.”

Irmak, Samandağ halkı, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti yetkilileri ile bir görüşme yaptıklarını ve bugün saat 16.00'da halkın katılımıyla bir açıklama yapacaklarını söyledi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/deprem-konutlarinda-malzemeden-calindigi-iddiasi_205527.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!