p>Serdar İnan ‘Çılgın Proje’ye talip olduğunda, bir yazı kaleme almış ve aynı zamanda şiirler yazan İnan’ı anlamaya çalışmıştım. Söyleşi için karşısına oturur oturmaz yazdığım yazıdan hareketle açıklamalara koyuldu. 2012’de başlayacağını iddia ettiği Altın Çağ’da her klişe dağılacağı gibi, söyleşinin soru cevap klişesi de dağıldı. Ve cevap ile başladı sohbet.
Yazınızda “Hem müteahhit hem şair nasıl olunur “ diye sormuşsunuz. Önce ona cevap verelim. Karada yaşayan hayvanlar var, suda yaşayan hayvanlar var. Bir de, Allah öyle hayvanlar yaratmış ki, hem karada hem suda yaşıyor. Kuşlar iki kanatla uçuyor ya. Birisi duygu, birisi akıl. Bu dünyaya iki kanatla uçmak üzere geldik. Uçamasak bile en azından uçmayı öğrenmek üzere geldik.
Ben “Hem müteahhit hem şair nasıl olunur?” diye sormamıştım. Sadece 30 milyar doları olan şair tanımadığımdan bahsetmiştim.
Türk filmi; fakir şair oğlan ve zengin kız… 2012’de altın çağ başlıyor...
Artık klişelere yer yok diyorsunuz.
Ha biliyorsunuz, süper. Böyle olmasının sebebi de iletişim çağının bitmiş olması. Eskiden bir söz söylerdin yankısı 300-500 sene sonra dönerdi. Şimdi bir söz söylüyorsun üç saniye sonra geri dönüyor. İnsanlık öyle bir noktaya geliyor ki, bu iletişimin etkileşimi ortaya çıkıyor. İletişim çağında yapılacak her şey bitti artık. Yeni bir icat yok. Bütün ilişkiler yeniden yazılacak.
Karışık bir çağ başlıyor…
Dikkat et bilimkurguda hiç demokrasi yok. Star Wars mesela. İmparator var orada. Gelecekte demokrasi var mı? İnsanın içinde aslında demokrasi yok. Modern çağda bilimkurguya atıfta bulunuyorlar. Olması gereken yönetim tarzında şura var. Önce bir şura seçiyor insanlar, şura gidiyor yönetimi seçiyor. Bu ne demek? Sen Harvard’ı bitirmişsin, dünyanın filmlerinin yarısını seyretmişsin, kitaplarını okumuşsun, bir oy veriyorsun. Köyünden çıkmış Ayşe abla da bir oy veriyor. Bu nasıl demokrasi?
Aysun Kayacı’nın “Çobanın oyuyla benim oyum bir mi?” sorusuna geldik.
Demokrasinin eksisidir bu. Çobanın oyuyla benim oyum aslında bir. Nerede bir, şuranın seçiminde bir. Ama şura’da belli seviyedeki insanlardan oluşuyor. Günümüzün demokrasisiyle eskinin totalitarizmini birleştirip daha güzel bir doğru oluşturuyoruz. Altın çağın yönetim biçimi bu. Altın çağın ifadesi şu; hiçbir kimse, hiçbir fikir diğerine rağmen var olmayacak. En üst fikir, en doğru fikir “Bütün fikirlerin içinde doğru parçacıkları vardır” diyen olacak. Çokluktan tekliğe gelen fikir varolacak. Altın çağ ormanı bütün varlıklarıyla kabul etmektir.
|