Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

ÇED'den Kaçmak için Proje Alanını Küçük Gösterdiler

Çanakkale’de nikel madenciliği için 638 hektar orman alanına ruhsat verildi, proje alanı ise ÇED süreci işletmemek için 23 hektar gösterildi ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı çıkan projeyle bölge köyleri risk altında

yapi.com.tr
ÇED'den Kaçmak için Proje Alanını Küçük Gösterdiler

Çanakkale Ovacık köyünde Yıldızlar Holding’e bağlı 3S Madencilik, 638 hektar orman alanında nikel madenciliği için ruhsat aldı. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecini işletmekten kaçınan firma, ruhsat alanının yalnızca 23 hektarı için ÇED başvurusunda bulundu. Çünkü ÇED Yönetmeliği’ne göre ÇED işletme zorunluluğu 25 hektar üzerindeki projeler için geçerli. Çanakkale Valiliği orman alanı olan arazide yapılmak istenen nikel madenciliği için ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verdi. Patlatmaya dayalı açık işletme yöntemiyle yapılacak nikel madenciliğiyle 10 yıl boyunca, yılda 60 bin ton üretim yapılması planlanıyor. Açılacak ocakla on binlerce ağaç kesilecek, başta proje alanın 2 km güneyindeki Ovacık köyü olmak üzere bölge halkının sağlığı ise tehdit altında.

'Kanser riski yaratır'

Birün Gazetesi'nden Olgu Kundakçı'nın haberine göre İda Dayanışma Derneği Başkanı ve Çanakkale Tabip Odası Genel Sekreteri İlhan Pirinççiler ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını yargıya taşıyacaklarını açıkladı. Nikel madenciliğinin bölge halkının sağlığı için ciddi bir risk oluşturacağını vurgulayan Pirinççiler, “Sülfürik asitle liç yöntemi kullanılacak. Bu yöntemin direkt kanser yapıcı etkisi var. Solunma yoluyla temas veya yeraltı sularına karıştığı takdirde sindirim sistemi kanserlerine yol açacaktır. Kırma eleme, stoklama, öğütme zamanı geldiğinde sülfürik asit liçi yöntemleri sonucu hava, toprak, su ve gıdalar üzerinden başta insan sağlığı olmak üzere yöredeki tüm canlıların hayatı tehlike altına girecektir. Nikelden başka daha birçok ağır metal yağmur suları ile birlikte yeraltı ve yerüstü sularına karışacaktır. Kimyasal kirlenmeden dolayı anne karnındaki bebekler bile risk altındadır” diye konuştu.

Orman tıraşlanacak

23 hektarlık proje alanının tamamı orman alanı. Proje için bu alan tıraşlanacak, 10 yılda 23 bin metreküp bitkisel toprak sıyrılacak. Proje alanında Türkiye’nin taraf olduğu Bern sözleşmesi kapsamında koruma altına alınan hayvan türleri de yer alıyor.

ETİKETLER: ÇED
http://www.yapi.com.tr/haberler/cedden-kacmak-icin-proje-alanini-kucuk-gosterdiler_137786.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!