b>AB ile ticarette CE işareti uygulaması 1 Ocak 2004’ten itibaren başlayacak. Ancak henüz devletin belirlediği onaylanmış kuruluş olmadığı için uygulamanın ertelenebileceği belirtildi.
Türk Loydu Vakfı İktisadi İşletmesi Murahhas Azası Şevki Bakırcı, Avrupa Birliği (AB) teknik mevzuatına uyum çerçevesinde CE işareti taşımayan hiçbir ürünün 1 Ocak 2004 tarihinden itibaren pazara sürülemeyeceğini anımsatarak, “Ama şu anda devletin belirlediği onaylanmış kuruluş olmadığı için uygulama ertelenebilir” dedi.
Kapsamına giren ürünlerin amacına uygun kullanılması halinde insan can ve mal sağlığı, bitki ve hayvan varlığı ile çevreye zarar vermeyeceğini gösteren CE işareti onayını veren kuruluş olabilmek için yaptıkları başvurular AB Komisyonu’na iletilen Türkiye’den üç kuruluş, onay aldıkları takdirde, bugüne kadar pazara hakim olan yabancı şirketlere de rakip olacaklar.
EN GEÇ ŞUBAT ORTASI
Halen AB’nin 23 tane yeni yaklaşım direktifi olduğunu, bunların da kendi içlerinde alt başlıklara ayrıldığını kaydeden Bakırcı, Türk Loydu olarak, gezi tekneleri, basit basınçlı kaplar, gaz yakan cihazlar, sıcak su kazanları, basınçlı ekipmanlar ve taşınabilir basınçlı ekipmanlar olmak üzere 6 direktif kapsamında onay veren kuruluş olmak için başvuruda bulunduklarını dile getirdi.
Bakırcı, AB Komisyonu’ndan onay aldıktan sonra kendilerine bir numara verileceğini ve bunun AB resmi gazetesinde yayınlanmasından sonra dünyanın her yerinde CE işareti veren onaylanmış kuruluş olarak faaliyete başlayabileceklerini anlattı.
ERTELEME OLABİLİR
Gezi tekneleriyle ilgili direktifin bu ay içinde yürürlüğe girdiğini, ancak 6 ay ertelendiğini anımsatan Bakırcı, “CE işaretini taşımayan hiçbir ürün 1 Ocak 2004’den itibaren pazara sürülemeyecek. Ama şu anda devletin belirlediği onaylanmış kuruluş olmadığı için bunlar da ertelenebilir. Yoksa üretici paniği kapılır ve bu onayı gider yabancılardan alır” dedi.
CE İŞARETLİ ÜRÜNLER
AB mevzuatında, CE işareti taşıyacak ürünler 23 ana grup altında toplanıyor.
Bu ürün başlıkları, alçak gerilim cihazları, basit basınçlı kaplar, gaz yakan aletler, sıcak su kazanları, elektromanyetik uyumluluk, makineler, sivil kullanım için patlayıcılar, otomatik olmayan tartı aletleri, patlayıcı ortamlarda kullanılan ekipmanlar, asansörler, dondurucular, basınçlı kaplar, açık havada kullanılan ekipmanlardan çevreye yayılan gürültü, floresan lambalarda enerji etkinliği, vücuda yerleştirilebilir aktif tıbbi cihazlar, tıbbi cihazlar, vücut dışında kullanılan tıbbi tanı cihazları, oyuncaklar, gezi amaçlı tekneler, inşaat malzemeleri, kişisel korunma donanımları, radyo ve telekomünikasyon terminal cihazları ve yolcu taşıma amaçlı kablo üzerinde hareket eden araçlardan oluşuyor.
|