SİT Alanındaki Kaçak Kazıyı...
"Süper Sit Alanı, Ne Demek?"
Doğal Sit Alanları HES'lere Açılıyor!
SİT Alanına HES Yapmak Kolaylaştırılıyor...
Sit Alanına İnternetten Takip!
SİT Alanı Dümdüz Edildi
Türkiye Ormanlarını Böyle Kaybetti
"Orman Genel Müdürlüğü Arsa...
Köylüler Ormanı Orman Müdürlüğü'nden...
AOÇ’de 900 Dekar Orman Yola Gitti
TBB'den "Orman Yönetmeliğine" Dava
Yeni Orman Kanunu'ndan Belgrad...
Ormanlık Alanlar Enerji Santrallarına...
Suyumuz da Bitecek, Ormanlarımız da...
"Atatürk Orman Çiftliği'nde...
3. Köprü Katliamı: Sevgililer...
Ormanlarını Tahrip Ettiler,...
Büyük ‘Sit’ Tartışması Yine Başlıyor
Hükümetin 2 yıl önce gündeme getirdiği, içindeki bazı düzenlemeler nedeniyle tartışma konusu olan Biyolojik Çeşitlilik Tasarısı, yeniden geliyor.
Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre, tasarı, sit alanlarını yeniden değerlendirmek için yeni bir kurul oluşturuyor. Çevreciler, yeni kurulun bazı alanların “korumasını” kaldıracağı endişesi taşıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ise kurulun öğretim üyeleri ve uzmanlardan oluşacağı için sit alanlarının daha iyi korunacağını, uluslararası tanımlara göre yeniden statü verileceğini savunuyor.
Tarih ve doğaya ayrı kurul Ak Parti, TBMM’nin haziran sonunda gireceği tatil öncesinde, Meclis’te bekleyen Biyolojik Çeşitliliğin Korunması Tasarısını yasalaştırmayı planlıyor. Tasarı, doğal alanlarla ilgili koruma kararını Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesinde kurulacak, “Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Kuruluna” verecek. Bu kurul, daha önce ilan edilen doğal sit alanlarını gözden geçirecek. Bu durum, İkizdere gibi bazı doğal sit alanlarında koruma kararının kaldırılması riskini taşıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, bundan sonra sadece üzerinde tarihi eser bulunan kültür alanları için karar alabilecek. Tasarı, bir dizi uygulama da başlatıyor. Buna göre, Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Kurulu oluşturulacak. 20 kişilik kurulda, akademisyenler ve sivil toplum örgütleri temsil edilecek. İllerde de, “Mahalli biyolojik çeşitlilik kurulları” oluşturulacak. Bakanlık yetkilileri, sit alanlarına karar verecek kurulun yapısının genişletileceğini, üniversite hocaları ve uzman kişilerin kurula alınacağını belirterek, “Sit kararlarını kaldırmak, yapılaşmaya açmak gibi bir şey kesinlikle yok. Koruma alanlarını kademelendireceğiz. Uluslararası tanımlara göre koruma statüleri getirilecek. İtiraz edenler yanlış biliyor. Koruma daha özenli ve katı olacak” dedi. |