Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Burdur'da Ceza Skandalı!

Kuraldışı çalıştığı öne sürülen mermer firmasına evrak oyunuyla 100 bin lira yerine 20 bin lira ceza kesilerek devletin zarara uğratıldığı iddiası Burdur'u karıştırdı.

yapi.com.tr
Burdur'da Ceza Skandalı!

Burdur'un Karamanlı ilçesinde faaliyet gösteren bir mermer firması, 'kurallara uymadığı' gerekçesiyle para cezasına çarptırıldı. Ancak 5 milyon lira proje bedeli olan şirkete 100 bin lira olarak kesilmesi gereken cezanın, şirketin proje bedelinin 1 milyon lira gösterilerek 20 bin lira olarak kesildiği anlaşılınca ortalık karıştı. Sol Gazetesi'nin haberine göre, olayı ortaya çıkartan Burdur Tüketicileri Koruma Derneği Başkanı Kemal Arslan, devletin 140 bin lira zarara uğratıldığını öne sürerek yetkilileri göreve çağırdı.

Valilik 'proje bedelinde bir etkimiz yok' dedi

Burdur Tüketicileri Koruma Derneği Başkanı Kemal Aslan, konuyla ilgili Burdur Valiliği'ne başvuru yaparak gereğinin yapılmasını istediklerini ancak Valiliğin kendilerine verdiği yazılı yanıtta, “Firma tarafından belirtilen proje bedelinin belirlenmesinde İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün herhangi bir görevi ya da etkisinin bulunmadığı anlaşılmıştır” ifadelerine yer verildiğini belirterek; "adı geçen kamu kurumunun sorumluluğunun olmadığı hükmü verilip, şirkete ait fabrikanın proje bedelinin belirlenmesi için Burdur ilindeki teknik personelden komisyon oluşturularak inceleneceği bilgisi verilmiştir" dedi.

Dernek Başkanı Aslan: 'Devlet 140 bin lira zarara uğratıldı'

Yaptıkları şikayet başvurusunun akibetini öğrenmek için 26 Eylül tarihinde yeniden Burdur Valiliği'ne başvurduklarını dile getiren Aslan, "konunun teknik ve kapsamlı olması nedeniyle Bakanlıktan müfettiş istendiği" yanıtını aldıklarını belirterek, "duyumlarımıza göre Burdur Valiliğince oluşturulan komisyonca şikayet konusu şirketin proje bedelinin 8 milyon TL'nin üzerinde olduğu yönündeydi. Bu durumda sadece devletin uğratıldığı zarar 140 bin TL'dir. Özel şirkete böylesine büyük bir çıkar sağlandığı olayda, ilgili kamu kurumunda proje değiştirilmesine göz yumulduğu iddialarının incelenmeden, kurumun etkisinin olmadığına hükmedilmesi ilginçtir, düşündürücüdür" ifadelerini kullandı.

'Olay 7 aydır saklandı, şimdi de top taca atılıyor'

Şikayete konu olan mermer fabrikasının proje bedelinin Burdur'da bulunan teknik personelce belirlenebileceğini vurgulayan Aslan, "bu sürecin ilgilileri hakkında gerekiyorsa adli takibatının Burdur Cumhuriyet Savcılarınca, disiplin soruşturmasının da Burdur’daki disiplin amirlerince yapılacağı aşikar iken bunun yapılmasına izin verilmeden böylesine ciddi bir iddianın bulunduğu olayın 7 ayı aşkın bir süre savsaklandıktan sonra Ankara’dan müfettiş istenmesinde olayı kapatmak amacı güdülmüyorsa şayet topu taca atmaktan başka bir anlamı yoktur" görüşünü savundu.

'Soruşturma bitene kadar ilgililer görevden el çektirilmeli'

Kamu kurumlarımızın yıpratılmaması amacıyla kişi ve firma ismi vermediklerinin altını çizen Aslan, "gerekli itinayı göstermiş olmamız, hırsızlıkların ve usulsüzlüklerin üzerine gitmekten çekineceğimiz anlamına gelmemelidir. İddialarımızın kanıtlandığına dair ciddi bulgulara ulaştığımız söz konusu olayın, daha önce başka bir kurumda örneğini yaşadığımız üzere Ankara’dan gelen müfettişlerce kapatılmaya çalışıldığı gibi üzerinin örtülmesine izin vermeyeceğimizin bilinmesini ister; suçluların korunması amaçlanmıyorsa şayet işi Ankara’nın üzerine havale etmeden, Burdur Valiliği İl İdare Kurulunca 4483 Sayılı Kanun kapsamında yürütülecek inceleme/soruşturmanın selameti açısından ilgililerin öncelikle görevlerinden el çektirilmesinin bir zorunluluk olduğunu yetkililere bir kez daha hatırlatırız" dedi.

Valilik '5 şirkete yaptırım uygulamak zorunda kaldık' demişti

Burdur'da yaşanan ceza skandalı, akıllara bir süre önce konuyla ilgili bir çalıştayda konuşan Burdur Vali Yardımcısı Bahir Altunkaya'nın skandal ifadelerini getirdi. Geçtiğimiz Nisan ayında Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘Batı Akdeniz Doğaltaş Çalıştayı’nda sektör temcilcilerine yönelik bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Altunkaya, Valilik olarak mermercilik sektörüne her zaman destek olunduğunu belirterek, “Elbette bu sektörün yanındayız, denetlemelerde sektöre elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz ama şimdiye kadar denetlemelerde hiçbir şirket faaliyetten alınmış değildir. Bir buçuk yıl içinde 5 şirkete idari yaptırım uygulamak zorunda kaldık. Elimizden geldiği kadar sektörü ve sektör temsilcilerinin yanında olacağımızı her zaman belirtiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/burdurda-ceza-skandali_113085.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!