İnşaat Proje Yönetimi Sertifika...
Boğaziçi Elektrik'te Görev Değişimi
Rüzgar Türbinleri için Yerli...
Rüzgarın 'Hızı Kesildi'
Rüzgar Enerjisi En Yüksek...
MİLRES ile Rüzgar Enerjisinde...
Boğaziçi Köprüsü 3 Ay Işıksız Kalacak
Boğaz’da Talana Karşı Dayanışma...
Türkiye 'Rüzgar'da Avrupa Beşincisi
Türkiye'nin Rüzgar Enerjisi...
İstanbul Adliyesi'nde "Elektrik...
Zorlu Güneş Paneli Üretimi...
Türkiye'nin Doğal SİT Alanları...
Rüzgar Enerjisinde Dünya Rekoru Kırıyor
Rüzgar Katliamı!
Rüzgar Yatırımları 2015'te Hız Kazanacak
Türkiye'nin Rüzgarı Enerjiye Dönüştü
Pasaport’ta Otel Rüzgarı:...
Rüzgar Santraline Karşı "Beklenmedik"...
Elektrikte Jeotermal, Güneş...
"Çöken İskelede Rüzgar Yükü...
Elektriğin Yüzde 5'i Rüzgardan Geldi
ABD'de Rüzgar Enerjisi Maliyetinde...
Gök II Rüzgar Enerjisi Santralı...
Rüzgarda Yeni İptaller Yolda
Boydak Enerji'den Sibel Rüzgar...
Rüzgarın Enerjisi İkiye Katlandı
'Markalı Konut' Rüzgarı Şile'de
Çeşme’nin Rüzgarı Kavga Çıkarıyor
Rüzgar ve Jeotermal Enerjiyi...
Rüzgar Enerjisinde Geçen Yılın...
Jeotermale Enerjide Yatırım Rüzgarları!
Rüzgar Enerjisi Devinden Türkiye'ye...
Boğaziçi Üniversitesi Rüzgarla Kendi Elektriğini Üretecek
Boğaziçi Üniversitesi Kilyos Sarıtepe Kampüsü, rüzgâr enerji santraliyle kendi elektriğini üretecek fazlasını da şebekeye aktaracak.
Bianet'in haberine göre, Boğaziçi Üniversitesi Kilyos Sarıtepe Kampüsü, kendi işlettiği rüzgâr enerji santraliyle yenilenebilir rüzgâr kaynağından enerjisini sağlayan dünyadaki ilk üniversite kampüsü olacak.
27 Aralık 2014’te elektrik üretmeye başlayan 1 MW’lık rüzgar türbini sayesinde Sarıtepe Kampüsü'nün yıllık elektrik tüketiminin tamamı sağlanacak. Türbin ihtiyacın yüzde 40 fazlasını üreterek de şebekeye aktaracak. Böylece 1 yılda yaklaşık 900 ton karbon, 1 milyon kWh enerji ve 400.000 TL bütçe tasarrufu gerçekleştirecek. Projeyi hayata geçiren Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, rüzgar santralinin Kalkınma Bakanlığı’nın desteğiyle kurulduğunu belirterek “Üniversitemiz Yeşil Kampüs olma yolunda örnek teşkil edecek bir aşamayı daha tamamlarken, Sarıtepe Kampüsümüzün Üniversitemiz bünyesindeki yerini farklı bir boyuta taşıyan bu proje ile sürdürülebilir yaşam alanları yaratma yolundaki kararlılığını bir kez daha göstermiş oldu” dedi. Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi aynı zamanda Proje Koordinatörü Emre Otay, dünya genelinde kendi enerjisini jeotermal ve güneş gibi doğal kaynaklardan üreten veya araştırma amaçlı rüzgar türbinleri kuran üniversiteler olduğunu ancak yıllık elektrik ihtiyacının tamamını ve hatta fazlasını sahibi olduğu ve kendi işlettiği rüzgar enerji santralinden karşılayan dünyadaki ilk kampüsün Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü olduğunu belirtti. Otay, Ar-Ge çalışmalarının da başladıklarını belirterek rüzgar, güneş, dalga, biyogaz ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının yanı sıra enerjinin depolanması, enerji verimliliği üzerine çalıştıklarını belirterek "yeşil bir kampüs olmak istiyoruz” diye konuştu. |