Kaçak Kazı Yapılan Alanda...
Bursa'da Bizans Tünelleri Bulundu
Ankara'daki "Son Bizans" Yok...
İstanbul'un Antik Tiyatrosu Nerede?
Bizans Araştırmaları Merkezi...
"Bizans" Şimdilik Betondan Kurtuldu
Binaların Arasına Sıkışan Bizans!
İstanbul'un Bizans Kral Mezarı...
Bizans’a Gökdelen Gölgesi!
Tekke İhyası için Bizans Sarayı'nı...
600 Yıllık Caminin Kemerleri Çalındı!
İşte Bizans Döneminde İstanbul!
1600 Yıllık Tarih Üzerine Mescit!
Restore Edilen Mihrimah Sultan...
Camiyi Kılıfına Uydurdular!
Türkiye’nin ‘Cami’ Haritası Çıkarıldı
Diyanet Küba'da Cami İnşa Edecek
Tophane’deki Kalıntılar Bizans...
Tophane’den Bizans Çıktı!
Yenikapı'daki Meydan İnşaatı...
Bizans Sarayı'nın Üstünde Oturuyor!
Bizans'ın En Büyük Manastırı Cami Oluyor
İstanbul'da Ayasofya Müzesi'ne bağlı bulunan 'İmrahor Anıtı', restore edilerek 'İmrahor İlyas Bey Camii' olarak açılacak.
Serdar Korucu'nun Agos'ta yer alan yer alan haberine göre Agios Ioannes Prodromos (Vaftizci Yahya) Kilisesi ya da bugünkü adıyla ‘İmrahor Anıtı’, Bizans İmparatorluğu’nun en büyük manastırlarından Studios’un ayakta kalan en önemli bölümünü oluşturuyor.
Konstantinopolis’in el değiştirmesine rağmen 15. yüzyılın sonunda bininci yılını kutlayan manastır, Sultan II. Bayezid’in imrahoru (padişahın ahırlarına bakan) İlyas Bey tarafından 1486’da önce camiye çevrildi. Bir süre sonra ise cami zaviyeye dönüştü. Böylece Bizans’ın keşişlerinin yerini Osmanlı’nın dervişleri aldı. Kültür alanındaki gelenekse bu kez İslam üzerinden devam etti. Seyyit Abdullah Efendi, Süleyman, Seyyit Hüseyin ve Seyyit Hasan gibi ünlü hattatlar yetişti. 1792’de çıkan bir yangında tahrip olan yapı, 1894’teki İstanbul yangını sonrası terk edildi. Rus Arkeoloji Enstitüsü 1907-13 yılları arasında çalışma yaparken, 1946 yılında eser, bir Bakanlar Kurulu kararı ile müzeye çevrilerek Ayasofya Müzesi’ne bağlandı. Ancak aynı zamanda da kaderine terk edildi. 80’li yıllarda turistlerin anıtı gezmeleri için önce idareden özel izin almaları gerekiyor ardından anıtın avlusunda yaşayanlara ücret ödemek zorunda kalıyorlardı. Yani resmiyette müze olsa da girişi yoktu. 2012 yılında ise anıtın ‘müze’ statüsü sessizce elinden alındı. Şimdi ise yeniden Osmanlı dönemindeki statüsüne dönmesine karar verildi, yani camiye çevrilmesine… Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, 2014'te başlanacak restorasyonun ardından anıtın cami olacağını açıkladı. Böylece İznik ve Trabzon ’daki Ayasofya’ların ardından cumhuriyet tarihinde müze olmasına karar verilen bir başka Hıristiyan mabedi daha camiye dönüşecek. Gözler ise sıranın İstanbul’daki Ayasofya’ya gelip gelmeyeceğinde… Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem bu konuyla ilgili de “İmrahor İlyas Bey Camii'nde olduğu gibi Ayasofya'ya ilişkin de Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. Vazife verilirse bunu yapmak için elimizden geleni yaparız” dedi. |