uudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz'e 1984 yılında satılan Sevda Tepesi'nde Kral'a imar yolunu açan Boğaziçi İmar Yasası Tasarısı tartışmaları, ilginç bir olayı gündeme getirdi.
Kamuoyuna, tepenin Kral'a 27 milyon dolara satıldığı yansımıştı. Bu rakamla ilgili satış sonrasında herhangi bir yalanlama da olmadı. Ancak, tepenin eski sahibi Dirvana ailesi, kendilerinin burayı 1 milyon dolara sattığını açıkladı. Dirvana ailesinden Zeynep Dirvana, önceki gün İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş'a mektup yazarak, tepeyi 428 milyon liraya (dönemin döviz kuruyla 1 milyon dolara) sattıklarını belirtti. Dirvana'nın elindeki banka kayıtları da ailenin hesabına 1 milyon dolar karşılığı olarak 428 milyon YTL (vergi ve harçlar düşüldükten sonra 346 milyon lira) yatırıldığını gösteriyor.
Farkı kim aldı?
Zeynep Dirvana, Milliyet'e açıklamasında bu ilginç ayrıntıya dikkat çekerek, şöyle dedi:
"Biz kesinlikle 27 milyon dolara satmadık. Herşey ortada. Resmi kayıtlar araştırılırsa görülür. Resmi evraklar araştırılsın. Bu yanlış düzeltilmeli. 26 milyon doları Kral kime vermiş? Biz almadığımıza göre, kim aldı? Vermedikleri bir şeyi de vermiş gibi söylüyorlarsa da bu çok yanlış bir şey."
Tepenin parası Interbank'a yatırıldı
Sevda Tepesi'nin satışından sonra Dirvana ailesi bireylerine hisselerinin karşılığı olarak çekler verildi. Para ise (346 milyon lira) o dönem adı Uluslararası Endüstri ve Ticaret Bankası olan Interbank'a yatırıldı. Aile bireyleri daha sonra ellerindeki çekler ile bankaya giderek, paylarına düşen paraları çektiler.
"Sayın Başkanım,
Sevda Tepesi (...) Rahmetli ve Değerli Cumhurbaşkanımız Merhum Turgut Özal Beyefendi'nin Başbakanlığı döneminde, vergileri ödendikten sonra 346 milyon Türk Lirası'na Kral Hazretleri'ne devlet yetkililerinin gözü önünde satılmıştır. (...) İmara açıp açmamak devletimizin takdiridir. (...) Ancak telaffuz edilen 27 milyon dolar hilaf-ı hakikattir. En derin saygılarımla. Efendim. Zeynep Dirvana"
|