Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bin Yıldır Kırılmamış Faylar Var

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör, söyleşimizin üçüncü gününde, Marmara Denizi’nde beklenen depremle ilgili bilgiler vermeyi sürdürürken, Türkiye’nin diğer en riskli yerlerinin, Güney Marmara ve Doğu Anadolu bölgeleri olduğunu anlattı. Prof. Şengör depremlerin de hava gibi tahmin

Milliyet Gazetesi
Bin Yıldır Kırılmamış Faylar Var

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör, söyleşimizin üçüncü gününde, Marmara Denizi’nde beklenen depremle ilgili bilgiler vermeyi sürdürürken, Türkiye’nin diğer en riskli yerlerinin, Güney Marmara ve Doğu Anadolu bölgeleri olduğunu anlattı. Prof. Şengör depremlerin de hava gibi tahmin edilebileceğini, uçak düşmeleri ve güneş tutulmalarıyla depremler arasında hiçbir bağ olmadığını söyledi.

Kuzey Anadolu Fayı’nın Marmara Denizi’ni boydan boya kestiği kesin mi?

- Bununla ilgili veriler elimizde. Kabuğun altında, 10 kilometreden itibaren olan depremlerin dağılımı, fayın yüzeye geldiği yerde sismik yansıma profilleri mevcut. 3-4 kilometre derinlikte fayın gidişini görebiliyoruz. Fayın yüzeyi kırdığı yerlerde ise çok daha hassas gözlemler var. Artık fayın tam nereden gittiği biliniyor. Kabuğun en altından en üstüne kadar bol miktarda veri var.

Balıkesir’in riski yüksek

Türkiye’de Marmara Denizi’nden sonra deprem açısından en riskli yerler nereleri?

- Doğu Anadolu Fayı üzerinde deprem bekleyen yerler var. MTA’dan Dr. Ömer Emre’nin çalışmasına göre deprem riski en fazla yerler arasında Güney Marmara yani Biga yarımadası görünüyor. Balıkesir ve çevresinde deprem riski yüksek. Burada bin yıldır kırılmamış faylar var.

İstanbul Boğazı’nda tsunami riski var mı?

- Var. Boğaz’da çarpışan kayalar efsanesinden yola çıkarak burada bir tsunami oluştuğunu bir makalemde yazmıştım. Şimdi İTÜ’den Sinan Özeren ve Nazmi Postacıoğlu bu konuda bir bilimsel çalışma hazırlıyorlar. 1509 depreminde dalgaların surlara tırmandığı, Haliç donanmasını perişan ettiği biliniyor.

‘Zır cahil’ yorumları

Deprem önceden tahmin edilebilir mi?

- Hava tahmini gibi yapılabilir. Ancak bir tanesi gaz içinde oluşuyor ve çok süratli gelişiyor. Tahmini daha kolay. Bir tanesi, yani deprem katı içinde olduğu için tahmini daha zor. Ama hava tahmininde de tam zaman, tam yer vermek mümkün değil.

Uçak düşmeleriyle depremler arasında ilişki kuranlar var.

- Bunlara zır cahil ya de deli diyeceksiniz. Hiçbir ilgisi yok.

Depremlerin gece olmasına ve güneş tutulmasıyla ilişkilendirenlere ne diyorsunuz?

- Aristo böyle bir şey ortaya atmış zamanında. Bilim düzeyimiz milattan önce 4. Yüzyıl’da kalmış olduğu için hâlâ bu tip şeyler halkımız arasında konuşuluyor, konuşulmaya da devam edecek. Hiçbir ilgisi yok. Ayrıca güneş tutulması ile depremler arasında da hiçbir bağ bulunmamakta.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/bin-yildir-kirilmamis-faylar-var_82067.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!