Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bergama Köylülerine 'Altın' Müjdesi

İzmir'in Bergama ilçesindeki altın madeninin, imar izinlerini iptal eden mahkeme kararı aleyhine Danıştay'da açılan davada, mahkeme yürütmenin durdurulması talebini reddetti.

CNN Türk
Bergama Köylülerine 'Altın' Müjdesi

zmir'in Bergama ilçesindeki altın madeninin, imar izinlerini iptal eden mahkeme kararı aleyhine Danıştay'da açılan davada, mahkeme yürütmenin durdurulması talebini reddetti. İzmir 4’üncü İdare Mahkemesi'nin Bergama Ovacık'taki altın madeninin imar izinlerini iptal etmesinin ardından, İzmir Valiliği ve Koza altın şirketi Danıştay'a temyiz başvurusunda bulunmuştu.

Madenin çevre ve insan sağlığına zararlı olduğu iddiası ile kapatılması için hukuksal mücadele yürüten grubun avukatlarından Senih Özay, Danıştay'dan ara karar çıktığını açıkladı.

Danıştay 6’ncı Dairesi, mahkemenin iptal kararının yürütmesinin durdurulması talebini, "bunu gerektirecek bir neden olmadığı'' gerekçesiyle reddetti. Mahkeme kararının uygulanması konusunda bir engel bulunmadığını ifade eden Senih Özay, "artık İzmir Valiliği’nden ve devletten beklenen bu mahkeme kararının uygulanmasıdır" dedi.

Özay, “Bergama'nın köylüleri, toprağı, suyu, bitkileri, hayvanları herkes dört gözle ve umutla mahkeme kararının bu kez uygulanmasını bekliyor'' şeklinde konuştu.

AİHM Bergamalıları haklı bulmuştu
Bergama ve çevre köylerde yaşayan 315 kişi, Ovacık Altın Madeni'ne işletme izni verilmesine itiraz ederek, AİHM'e başvurmuştu. Bu kişiler, madene işletme belgesi verilmesi ve ardından yaşanan sürecin 'yaşam hakları' (AİHS'nin ikinci maddesi), 'özel ve ailesel yaşamlarına' (sekizinci madde) bir saldırı olduğunu savunmuştu.

Verdikleri hukuki mücadelesinden sonuç alamadıkları için AİHM'e başvuran köylüler, 'adil yargılama hakkı' ve 'mahkemelere etkin başvuru haklarından da mahrum bırakıldıklarını' belirtmişlerdi.

AİHM 28 mart 2006'da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) özel ve aile hayatına saygıyla ilgili sekizinci maddesi ve adil yargılama hakkıyla ilgili altıncı maddesinin ihlal edildiği görüşüne varmış ve Türkiye'nin toplam 945 bin euro tazminat ödemesine karar vermişti.

Bergamalılar altın madenini neden istemiyor?
Bergama'daki madende siyanür yöntemiyle altın üretildiği ve bunun topraklarına zarar verdiği gerekçesiyle, köylüler ve çevreciler yıllardır madenin kapatılması için mücadele veriyor. Buna karşılık, ekonomiye önemli katkılar yapabilecek önemli ölçüde altın rezervine sahip olduğu halde, bu rezervleri işletmediği için Türkiye sık sık tartışmaların hedefi oluyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bergama-koylulerine-altin-mujdesi_47346.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!