Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bağdat Caddesi’nin İlk Müteahhitleri Şimdi de Sektöre Yön Verecek

Geçmişi 60 yıla dayanan inşaat müteahhitlerinin kurduğu İstanbul Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİD), basın karşısına çıktı. 'Bağdat Caddesi’nin ilk müteahhitleri', kurucularının ve üyelerinin oluşturduğu inşaat ve müteahhitlik alanındaki bilgi birikimi ve tecrübeyi, sektöre doğru yön vermek, kamuyu bilinçlendirmek için kullanacak.

yapi.com.tr
Bağdat Caddesi’nin İlk Müteahhitleri Şimdi de Sektöre Yön Verecek

İstanbul Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği’nin (AYİD) kuruluş hedefleri, sektördeki konumu ve Anadolu yakasındaki kentsel dönüşüm çalışmalarının ele alındığı ve 174 dernek üyesinin katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan  AYİD Başkanı Mehmet Sadıkoğlu, "Bizler Bağdat Caddesi’nin ilk müteahhitleri olarak, inşaat sektörünün ülkemizdeki geleceğini şekillendirmek üzere ortak paydaşları bir araya getirmek, kurucularının ve üyelerinin oluşturduğu inşaat ve müteahhitlik alanındaki bilgi birikimini ve tecrübeyi kullanmak amacıyla AYİD çatısı altında toplanmaya karar verdik" dedi. AYİD olarak amaçlarını Türkiye’deki en önemli sektörel oluşumlar arasında yer almak olarak açıklayan Sadıkoğlu; inşaatları standartlaştırmak, belediyelerde takılı kalan ruhsat sorununu hızlandırmak ve iş güvenliğini sağlamak adına yola çıktıklarını, Anadolu yakasının köklü inşaat firmaları olarak sektöre en doğru şekilde yön vermek ve özellikle de kamuyu bilinçlendirmek istediklerini kaydetti.

Hakan Şişik: Bireysel kazanımları değil, kamusal kazanımları öne çıkaran projeler üreteceğiz

AYİD'in sektörün ihtiyaçlarına ve taleplerine binaen kurulmuş bir sivil toplum örgütü olduğunu vurgulayan AYİD Genel Sekreteri Hakan Şişik de, sektörel kazanımlar kadar, kentlilerin yaşamsal alanlarına saygının, mimari estetiğin öne çıktığı bir yapı oluşturmak istediklerini söyledi. Türkiye’de müteahhitlikliğin saygınlığında özellikle 1980’lerden sonra bir gerileme görüldüğüne ve halk gözünde 'rant' ile birlikte anılan bir meslek grubuna dönüştüğüne işaret eden Şişik; bunun doğru olmadığını ispat etmek istediklerini vurguladı.

"Anadolu yakası diyoruz; çünkü çok büyük bir metropol olan İstanbul’un yönetiminin de ikiye ayrılması lazım" diyen Şişik, Anadolu yakası inşaat müteahhitleri olarak dernekleşmelerinin sebebini de bölgedeki imar planlarının birbirine yakınlığı ve mesafenin de pratik çözümler üretilebilecek, ulaşılabilir olması şeklinde açıkladı. yapi.com.tr'ye verdiği demeçte, "Sonuçta hem bu kentte iş yapıyoruz, hem de yaşıyoruz. Ne yazık ki kentimiz yanlış imar planlamalarıyla şu an yaşanamayacak hale geldi. Yeşil alan anlamında Avrupa’da son sıralardayız. Kentsel dönüşüm ile hem bu kenti rehabilite etmek, hem de kamuya ait alanların ölçeğini büyütmemiz lazım. Bu anlamda biz bireysel kazanımları değil, kamusal kazanımları öne çıkaran projeler üreteceğiz" diye konuştu. Çözüm olarak önerdikleri 'ada bazlı yapılaşma'nın aslında daha önceleri de gündeme geldiğini, ama benimsenmediğini anımsatan Şişik, sözlerine şöyle devam etti:

"Konut alanlarında imar artışlarına karşıyız; ancak ada bazında proje geliştirmenin önünün açılması için teşvik edici anlamda minimal imar artışlarını destekliyoruz. Bu da ada içinde emsal transfer hakkıyla birlikte olmalı. Çünkü siz 5-6 parsel birleşseniz de, tevhid hakkı olmadığı için 7. parsel o ada içinde olmasına rağmen projede yer alamıyor. Bu şekilde emsal transfer hakkını kullanan parseller, mahalle parkı olarak değerlendirilebilir. Bunların örneklerini Batı ülkelerinde görüyoruz, imreniyoruz; biz de yapabiliriz".

Kadıköy’de yaşadıklarını ve yaşadıkları kentin değerlerini de taşıdıklarını kaydeden Şişik; dernek olarak önümüzdeki dönemde yerel yönetimlerin yüzleşmek durumunda kalacağı olası bütün problemlere karşı bir çözüm önerileri olduğunu belirterek, bunları şöyle sıraladı:

Kadıköy sınırları içinde yaklaşık 270 firma çalışıyor ve devam eden 500 civarında proje var. 2014 sonu itibarıyla belediye tarafından ruhsat verilen proje sayısı ise 700 civarında. Önümüzdeki yıllarda bu sayının hızla artacağını öngörebiliriz. Biz dernek olarak, bu anlamda önümüzdeki dönemde yerel yönetimlerin yüzleşmek durumunda kalacağı olası bütün problemlere karşı bir çözüm öneriyoruz. Bunları onlarla paylaşarak, sağlıklı gelişimin önünü açmak istiyoruz.

AYİD üyelerinin inşaatlarına AYİD tabelası koyulacak. Amacımız bu inşaatların, AYİD kontrolünde olduğunu vatandaşlarımıza belirtmek. Belirli zaman dilimlerinde üyelerimizin şantiye çalışanlarına iş güvenliği seminerleri düzenleyeceğiz. Kentsel dönüşümle ilgili bilgi almak isteyen her vatandaşımız, derneğimizi arayabilecek ya da e-posta atarak ulaşabilecek. Kadıköy sınırları içerisindeki 22 mahalleye 22 ayrı konsept hazırlayacağız. Bunun için her mahalleden bir temsilci seçilip, o mahalle hakkında detaylı bilgi sahibi olabileceğiz".

İrfan Aydoğan: Derneğin merkezindeki konulardan biri de kentsel dönüşüm
 
Derneğin kurucu üyelerinden Aydoğan Group Yönetim Kurulu Başkanı ve AYİD Yönetim Kurulu Üyesi İrfan Aydoğan, AYİD’in inşaatları belli bir standarta oturtmak adına yola çıktığını ve derneğin merkezindeki konulardan bir tanesinin de kentsel dönüşüm olduğunu ifade etti. “Bildiğiniz üzere artık Kadıköy ve inşaat kelimeleri denilince akla hemen kentsel dönüşüm geliyor. İlçemizde hem Fikirtepe hem de Bağdat Caddesi’nde yoğun bir kentsel dönüşüm çalışması yapılıyor. AYİD olarak bizler bu sürecin doğru işlemesini ve hiçbir vatandaşımızın mağdur olmamasını istiyoruz” diyen İrfan Aydoğan; kentsel dönüşümün sadece yapı ve mekan kalitesini yükseltmek için değil, toplumun bütüncül huzur ve refahını arttırmak için de yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Mehmet Yılmaz Öncel: Şantiye güvenliği kadar çevre güvenliği de önemli

Derneğin hukuk ve çevre konularındaki konumu hakkında açıklamada bulunan AYİD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yılmaz Öncel de, şantiye güvenliği kadar çevre güvenliği konusunun önemine dikkat çekti. “Kule vinçlerin kullanımının denetlenmesi ve gerekirse kısıtlanması gerekmektedir. Yine yıkım ruhsatıyla birlikte hafriyat izninin de verilmesi gerekmektedir” diyen Öncel, kent estetiğinin korunmasında estetik kuralların daha aktif olmasına, sokak, bina cephe gibi tüm kent unsurlarının bir arada değerlendirilmesini sağlamak için yenilikçi projelerin geliştirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bagdat-caddesinin-ilk-muteahhitleri-simdi-de-sektore-yon-verecek_128242.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!