'Termik Santraller Tarımın...
Soma A Termik Santrali Satılmayacak
Yatağan Termik Santralinin...
"Bursa'da Termik Santral İstemiyoruz"
Çatalağzı Termik Santrali'nin...
İşte Çevreye En Çok Zarar...
500 Metreye Kaç Termik Santral Sığar?
Termik Santrallere Kömür Dayanmıyor
Amasra'da Termik Santrala...
Termik Santrala Bakanlık Kılıfı!
500 Metre Arayla İki Termik Santral
"Dünyanın Gözü"ne "Termik" Dikecekler!
26 Termik Santralla Yaşamı Bitirme Planı
Muğla'da Termik Santrallerde Eylem
Yatağan Termik Santrali için...
Termik Santralde Patlama
Termik Santrallere Kısıtlama Planı
Termik Santrallara AYM Freni
Kuraklık HES’leri Vurunca...
Aliağa'da Yapılacak Termik...
Termik Santrallerde Yerlileştirme...
Arkeoloğa Sormadan Termik...
Akdeniz Foklarına "Termik" Tehditi!
Avukatları Savunamadı
Karabiga’da yapılması planlanan termik santralin bir başka hukuksuz ünitesinin ÇED olumlu kararının iptali için açılan davada ilk duruşma dün görüldü.
Birgün Gazetesi'nden Doğu Eroğlu'nun haberine göre, Çanakkale’nin Biga ilçesi, Karabiga beldesinde kurulmak istenen termik enerji santrali hakkındaki Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararının yürütmesi durdurulan atık depolama sahasıyla ilgili duruşma Çanakkale İdare Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya katılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı temsilcisi ve şirketin avukatı, projenin ÇED Olumlu kararının yürütmesinin durdurulmasına yol açan iddialar hakkında savunma yapmadı. Termik santrala ait atık depolama projesi hakkında verilen ÇED Olumlu kararının iptal edilip edilmeyeceği 15 gün içerisinde belli olacak.
İddialara yanıt vermediler Karabiga sakinlerinin karşı çıktığı termik santral projesine karşı açılan davalardan birinde ilk defa duruşma gerçekleştirildi. Duruşmada firmanın avukatı, yürütmesi durdurulan ve iptali istenen Atık Depolama Sahası ÇED Olumlu kararına imza atan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı temsilcisi ile Karabigalı yurttaşlar ve avukatları hazır bulundu. Karabigalı yurttaşlar adına konuşan Avukat Cömert Uygar Erdem, ÇED Olumlu kararının yürütmesinin durdurulmasına yol açan usulsüzlükleri bir defa daha ifade ederken, firma avukatının bu iddiaları yanıtsız bırakması dikkatleri çekti. ÇED Yönetmeliği’nde yer alan 25. madde uyarınca, entegre projelerde, tüm üniteleri kapsayan tek bir ÇED Raporu hazırlanması yükümlülüğüne uyulmadığı ve şirketin ÇED Raporu’nda “Çevre mevzuatına ilişkin resmi işlemlerde kullanılmaz” ibareli bir raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunduğu iddialarına yanıt vermeyen şirket avukatı savunmasında, ÇED süreçlerinin ana hatlarına değinmekle yetindi. Kömür nereden gelecek? Projenin Karabiga ekolojisine ve insan yaşamına etki etmeyeceğini ileri süren şirket avukatının ateşlediği kömür tartışması ise duruşmaya damga vuran bir diğer unsur oldu. Şirket avukatı geçmişte Ankara’da Soma’dan çıkartılan linyitin yakılmasının kentte ciddi seviyede hava kirliliğine yol açtığını ifade ederken, ithal kömür kullanılmasıyla birlikte Ankara havasının temizlendiğini, termik enerji santralinde kullanılacak ithal kömürün de havayı ve çevreyi kirletmeyen türde olacağını iddia etti. Bu ifadeler üzerine, santralda hangi tip kömür kullanılacağına ilişkin sorulara şirket avukatı, “Henüz belli değil, şirket kendi tercihine göre belirleyecek” yanıtını verdi. Santralda kullanılacak kömür tipi belli değilken şirket avukatının, “Doğaya zararsız kömür yakılacak” iddiasında bulunması salondaki Karabigalı yurttaşların da tepkisini çekti. ÇED Olumlu kararının iptali istemiyle açılan davada, Çanakkale İdare Mahkemesinin 15 gün içerisinde kararını vermesi bekleniyor. |