Ankara emlak piyasası, özellikle son yıllarda hızla büyüyor. Keller Williams Ankara Yönetici Ortağı Cem Demirci’ye göre bu büyümede, yeni imara açılmış lüks konut ve ticari yapılar için uygun özelliklere sahip arsalar önemli rol oynuyor. Ayrıca kentsel dönüşüm kapsamına alınan ve yüksek emsal değişiklikleri yaşayan arsalar da hem arsa sahiplerini hem yatırımcıları hem de inşaat firmalarını son yıllarda yeni konut arzı yaratmaya itiyor. Bu gelişmelerin yanısıra son yıllarda yapılan yeni yollar ve yenilenen ulaşım hatlarıyla Ankara'nın yeni merkezlere sahip olması gayrimenkul piyasasını hareketlendiriyor.
Şehir merkezinden şehir dışındaki bölgelere göç var
Ankara insanının artık merkezden çıkmak istediğini vurgulayan Demirci, başkentlilerin Çayyolu’nda veya daha uygun bütçeli Eryaman’da oturup, Söğütözü gibi yeni finans merkezlerinde çalışmayı arzu ettiğini söylüyor. Özel yatırımcılar ise İncek, Ümitköy ve Çayyolu’na konut yatırımları yapıyor. Demirci, ticari anlamda son zamanlarda lüks ofis ihtiyacını karşılayan Çukurambar ve Söğütözü’nün hızla öne çıkarak, Ankara’nın yeni finans ve iş merkezleri haline geldiğini belirtiyor. İstanbul’daki Maslak bölgesine benzeyen bu bölge, birbirinden lüks, yeni teknolojiyle donatılmış, farklı mimarilere sahip, önemli marka ve şirketlere ev sahipliği yapıyor.
Cem DemirciDemirci, başkentte son dönemde değeri artan konut bölgeleri hakkında şu değerlendirmelerde bulunuyor:
“Ankara’da son yıllarda özellikle konut anlamında şehir merkezinden şehir dışındaki bölgelere önemli oranda göç oluyor. Bu bölgelerin başında Çayyolu, Ümitköy, Gölbaşı, İncek, Eryaman, Batıkent’i sıralayabiliriz. Bu göçün temel nedeni, Ankaralıların mesken olarak kullanacakları yerlerde başlıca taleplerinin site yaşantısı olması. Bununla birlikte; araç park yeri rahatlığı, güvenlik ihtiyacını karşılıyor olması, yeşil alanlar ve parklardaki ferahlık, trafik sorunu yaşamamaları, yeni ve üstün özellikli binalarda oturmak istemeleri de Batı’ya göçün sebepleri arasında sayılabilir”.
Çayyolu hızla değer kazanıyor
Çayyolu’ndaki evlerin son dönemde hızla değer kazandığına dikkat çeken Demirci, konut yapımına elverişli arsalar bulunması nedeniyle son 3-4 yılda birçok büyük inşaat şirketinin bölgeye girdiğini belirtti. Yeni ve modern hastanelerin, yaşam alanlarının, üniversitelerin, eğlence alanlarının ve AVM’lerin batıya kaymasının Çayyolu’na değer kazandıran en önemli faktörler olduğuna işaret eden Demirci, metro ve otobüs-minibüs hatlarının batıya cevap vermesinin bu artışta büyük rol oynadığını söylüyor. Demirci, Çayyolu için “Yeni imara açılan alanlar, modern ve insanların ihtiyaçlarını karşılayabileceği şekilde inşa edilmektedir. Çayyolu, artık ailesiyle sakin bir hayat yaşamak isteyene de, okuluna en fazla 15 dakikada gitmek isteyen öğrenciye de hitap eden bir bölge oldu” yorumunu yapıyor.
Demirci, Ankara’da kiralık ev fiyatlarının geçen seneye göre yüzde 20 artmasını ise şöyle yorumluyor:
“Bu artışın temel nedeni, fiyatları çok yüksek olan konutların kira-satın alma dengesine baktığımızda kiralamanın daha karlı olabileceği bölgelerin çoğalmasıdır. Örnek verecek olursak 700 bin TL civarı satış fiyatı olan Çayyolu’ndaki bir konutun aylık kirasının 2 bin-2 bin 500 TL bandında olmasını gösterebiliriz”.
İncek, Ankara'nın yeni yıldızı olacak
Demirci, İncek’in yakın gelecekte Ankara’nın yıldız bölgesi olacağını iddia ediyor. Demirci’nin İncek’in gelişmesi hakkındaki görüşleri şöyle:
“İncek bölgesi, geçmişte sadece büyük arsalı düşük inşaat alanlı villa yapımına müsaitti. Bundan dolayı geçmişte beklentileri gelişim yönünden karşılayamadı. Ancak son yıllarda çok katlı yapılara müsait olması, inşaat şirketlerinin site tarzında çok katlı konut arzı yaratmaları, bölgedeki ana yol ve bulvarların yenilenmesi ve belki de en önemlisi Çankaya'ya (şehir merkezine) alternatif bulvarla buradan geçilmesi, İncek bölgesini değerli kılmıştır. İncek bölgesi, Ankara’da yakın geleceğin yıldız bölgesi olmaya en yakın bölgelerinden biridir”.
|