Müşterilerinize satın alma dışında bir opsiyon sunuyor musunuz? Örneğin kiralama yapılabiliyor mu?
Depoların en önemli özelliği sökülüp, kasalarına konularak başka bir yere nakledilebilmesi. Bazı müşterilerimiz, mesela Özbekistan’daki otoyol şantiyesinde kullandığı deposunu daha sonra söküyor ve Somali’deki projesine götürüyor. Kiralamaya dayanan bir iş modeli üzerinde çalışıyoruz. Depoların ömrü çok uzun ve envanterine katmak istemeyen müşterilere de bu hizmeti vermek istiyoruz.
Kimlerle çalışıyorsunuz?
Yastık depolarda şu anda en önemli müşterimiz Türk Silahlı Kuvvetleri. Sınır bölgelerindeki karakolların çoğunda depomuz var. Ayrıca Kızılay, Afet Koordinasyon Merkezleri, Birleşmiş Milletler, Amerikalıların gelişmemiş ülkelere yardım yapan ajansı US Aid de müşterilerimiz arasında. Yani önce en zor kurumlarla çalışmaya başladık, sonrasında yerel piyasaya bakmaya başladık. O zorlu referanslar, kalite standartlarımızı da geliştirmemizi sağladı. Bizden 40 sene evvel bu işe başlamış firmalarla rekabet edince, öncelikle onların standartlarını yakalamaya çalıştık, sonra da daha iyisini yapmaya çalıştık. Gururla söyleyebilirim ki, Türkiye’de ve bölgemizde Amerikan askeri standardında yakıt depolanan yastık tipi depo konusunda tekiz; Amerikalı firmalarla beraber Amerikan ordusunun ihalelerine giriyoruz.
Çelik depolarda da çok önemli yurtdışı referanslarımız var. Mesela Amerikan ordusunda 300 ton üstü yüz doksan iki tane depomuz var. Afganistan ve Irak’ta yeni yaptıkları üslerde bizden depo almadan üs yapmıyorlar. Yani bir standart hale geldik. İngiliz ordusu da yirminin üzerinde depomuzu kullanıyor. Birkaç ay önce Abu Dabi’de iki tane 56 tonluk depodan oluşan bir proje tamamladık İtalyan Eni petrol şirketi için. Bechtel inşaat firmasının on bir havaalanının tüm içme suyu veya yangın suyu depolarını biz kurduk. Enka için Irak’taki bir doğalgaz çevrim santralinin su depolarını yapıyoruz.
Türkiye’de yerel yönetimlerin arıtma tesisi kurma zorunluluğu var, ancak maliyetler nedeniyle pek çok belediye bunu yerine getiremiyor. Sizin ürettiğiniz tanklar bu anlamda bir alternatif olabilir mi?
Alışılan arıtma tesislerinde arıtma havuzları betondan yapılmak zorunda; çünkü içeride çok asitli operasyonlar yapılıyor. Fakat gelen suyun debisi gününe, saatine göre farklı olabiliyor. Oysa arıtma tesisinin verimli çalışabilmesi için devamlı, aynı debide operasyon yapıyor olması gerek. Dolayısıyla gerek ham suyu, gerekse de temiz suyu depolamak şart. Burada bizim sunduğumuz avantaj çok büyük. Betona karşılık çok uygun maliyetlerde depolama yaptığımız için, eminim ileriye doğru keşfedileceğiz.
Sıvı depolama tanklarında pazar büyüklüğü nedir ve siz neresindesiniz bunun?
Toplam kapasite söylemek çok zor… Biz, Ekotank olarak yılda yaklaşık 520 büyük kapasiteli depo üretiyoruz. Şu anda dünya üçüncüsüyüz diyebilirim. Şu anda yirmiden fazla ülkede distribütörümüz var.
|