Swissotel Ankara'da gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, 2023 hedeflerine uzanan süreçte hizmetler sektöründen büyük katkı beklediklerine dikkati çekerek, Türkiye'de ekonomik büyüme devam edip, nitelikli insan sayısı arttıkça hizmet sektörünün daha da gelişeceğini kaydetti. Türkiye'nin hizmet ihracatındaki payının gün geçtikçe artmasından memnuniyet duyduklarını anlatan Sever, ''Ülkemiz inşaat, turizm, taşımacılık ve telekomünikasyon hizmet ihracatında dünyada ilk 10, sigortacılık ve mali hizmet ihracatında ise ilk 15 ülkeden biri olmuştur. Bu rakamlar, 2023 yılında 500 milyar dolar mal ihracatının yanı sıra 150 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedefine emin adımlarla yürüdüğümüzü gösteriyor'' diye konuştu.
Teknik müşavirlik sektörünün yurtdışında başarılı olma potansiyelinin çok yüksek olduğuna işaret eden Sever, ''Bu potansiyelin Libya gibi tarihi bağlarımızın kuvvetli olduğu bir ülkede uzun yıllardır değerlendirildiğini görmekten kıvanç duyuyoruz'' dedi. Sever, 2023 hedeflerini gerçekleştirmek için hizmet ticaretinde ivme ve çeşitlilik sağlanmasının önemine değinerek, bu nedenle teknik müşavirlik hizmetlerinin yurt dışında tanıtımına Bakanlık olarak destek verdiklerini ifade etti. Libya'nın Türkiye'nin üçüncü büyük müteahhitlik ve müşavirlik pazarı olduğunu hatırlatan Sever, Libyalı yetkililerden alt ve üst yapı projelerinde güvendikleri Türk firmalarını tercih etmelerini istedi. Diğer konuşmalar Libya Planlama Bakan Yardımcısı Abdulatif Altounisi de devrim sırasında Türk halkının Libya halkını hep desteklediğini söyledi. Altounisi, Libya halkının ülkenin yeniden imarı konusunda Türk şirketlerin desteğini beklediğini belirtti. Ulaştırma Bakan Yardımcısı Farid Gheblawi, iki ülke arasında ulaştırma alanındaki işbirliğinin ivme kazandığına dikkati çekti. Hava, deniz ve kara ulaşımı konusunda Türkiye'nin deneyimlerinden faydalanmak istediklerini dile getiren Gheblawi, ülkede yeni limanların yapılması ve mevcut limanların geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Gheblawi, "Bu ihtiyaç gün geçtikçe artacak. Bu yüzden, Türk kardeşlerimizin katkıda bulunmasını arzu etmekteyiz" dedi.
Elektrik ve Yenilenebilir Enerji Bakan Yardımcısı Muhamed Ekhalat, devrimin ardından Türk-Libya ekonomik ilişkilerinin yeni bir döneme girdiğini ifade etti. İç savaş sırasında bazı bölgelerde elektrik iletim hatlarında zarar oluştuğunu kaydeden Ekhalat, onarımlara yaptıkları katkılardan dolayı Türk şirketlerinin yetkililerine teşekkür etti. Sanayi Bakan Yardımcısı Hassan Al Droe de devrim sürecinde Türk halkının Libya halkının yanında olmasının iki ülke arasındaki ilişkilerin gücünün göstergesi olduğunu belirtti. TMMMB Başkanı Demir İnözü de Türk teknik müşavirlik firmalarının en az yabancı firmalar düzeyinde hizmet verdiğini söyledi. Teknik müşavirler olarak her ülkeye her türlü hizmeti sunmaya hazır olduklarını dile getiren İnözü, konferansın iki ülke arasında somut işbirliği olanakları sağlayacağına inandığını kaydetti. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Libya İş Konseyi Başkanı Ersin Takla da iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin 40 yıldan bu yana sürdüğünü ifade etti. Türk müteahhitlik firmalarının Libya'da konut, alt yapı, sulama, sağlık, eğitim, turizm yapıları gibi birçok projeye imza attığını dile getiren Takla, son 10 yılda da birçok yatırımın hayata geçirildiğini belirtti. Libya'da rejim değişikliğinin ardından ülkenin projelere devam edilmesi davetini memnuniyetle karşıladıklarını anlatan Takla, bu durumu Libyalıların içten gelen dostluklarının bir ifadesi olarak gördüklerini söyledi.
|