Akkuyu'daki ÇED'e Tepkiler Dinmiyor
Akkuyu'nun ÇED'inde Nükleer...
Akkuyu’nun Atıkları İstanbul’u...
Güllüce'ye Akkuyu Nükleer Soruları!
ÇED Raporu Bağırıyor, Ama Duyan Yok!
ÇED Raporunda Ballı Vaatler
Akdeniz'de Nükleer Isınma
Akkuyu'da Revize Edilmiş ÇED...
Nükleer Santrala Yeşil Yapraklı Logo
Rusya'dan Akkuyu'ya İlk Çeyrekte...
Akkuyu'da Nükleerin 'İlk' Kurbanı O mu?
"Akkuyu'nun Yüzde 49'unu Satmayı...
Mersin’de Hekimler Nükleere...
Güllüce'ye Çağrı: 3. ÇED'i İade Et!
Akkuyu'ya "11 Eylül" Testi
Mersin Akkuyu'ya Yer Lisansı Davası
Akkuyu'da Nükleer Santral...
Akkuyu için İkinci Suç Duyurusu!
Akkuyu'da Nükleer Santral...
Akkuyu'da, ÇED Raporu için...
ÇED’de Şartlar Esnetiliyor
Akkuyu'nun Yer Lisansı Güncellendi
Rusya 'Akkuyu' için Kredi Kullanıyor
"ÇED Alınmadan İnşaat Çalışmalarının...
HES için ÇED Raporu'nda Değişiklikler...
Otele “ÇED” Mühürü
Bayraktar: "Yurtdışında Türk...
”100 Projeden 99‘u ÇED Onayı Aldı”
Akkuyu’da ÇED Beklenirken İnşaat Başladı
ÇED Raporu'nda Kazdağları'nı...
Rusya Akkuyu için Para Ayırıyor
"Akkuyu Gecekondu Santrali Olmuş"
Akkuyu Nükleer Santrali için...
Akkuyu'ya ÇED İncelemesi!
"Akkuyu'da Göstermelik ÇED...
Akkuyu ‘Formata Uygun’ Çıktı
Akkuyu'ya İlk Kazma 2016'da!
Akkuyu'da ÇED Raporu İade Edildi
Bakan'dan "Akkuyu Nükleer...
“Akkuyu Raporu Geliştirilse...
Akkuyu ÇED Raporu Bakanlığa Sunuldu
Rusya Akkuyu'da Yerli Ortak...
"Akkuyu, Türkiye'nin En Sağlam...
Akkuyu için ÇED Başvurusu
Akkuyu’da ÇED Raporunu Bekleyen Yok, İnşaat Sürüyor
ÇED süreci devam eden ve gerekli çevresel önlemleri almadığı anlaşılan Akkuyu’daki santralin inşaat çalışmaları devam ediyor. Şirketin ‘Kamyonlar taşocağında çalışıyor’ yanıtının doğruyu yansıtmadığını söyleyen çevreciler: Taşocağı santral alanının dışında bulunuyor.
Birgün Gazetesi'nden Doğu Eroğlu'nun haberine göre, Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) ile Türkiye Barolar Birliği (TBB) Çevre ve Kent Komisyonu’nun Akkuyu Nükleer Güç Santralı (NGS) alanına yaptığı ziyaretin ardından ortaya çıkan kaçak inşaat, Rus şirketi harekete geçirdi. Rosatom adına açıklama yapan Akkuyu Nükleer Güç Santrali Elektrik AŞ Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov, ÇED’den olumlu karar çıkmadan herhangi bir inşaat yapmayacaklarının altını çizerken, şantiye alanına girip çıkan hafriyat kamyonlarının, arazideki taşocağında kullanıldığını ileri sürdü. Mersinli nükleer karşıtları ise taş ocağı ile santral arazisinin ayrı noktalarda bulunduğunu söylüyor.
‘Kaçak inşaat" haberine yalanlama Mersin NKP ve TBB’nin 5 Ekim tarihinde Mersin’de yaptığı incelemelerde, henüz hakkındaki Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) süreci devam eden ve ekim ayı başındaki ÇED İnceleme Değerlendirme Toplantısı’nda gerekli çevresel ve toplumsal önlemleri alamadığı anlaşılan Akkuyu NGS’de inşaat çalışmalarının başladığı anlaşılmıştı. Mersin NKP ve TBB hukukçuları ziyaretlerinde, tellerle çevrelenmiş Mersin Akkuyu NGS alanına pek çok hafriyat kamyonunun girip çıktığını belgelenmiş, Mersinliler ve TBB mensupları alana sokulmamışlardı. Bu ziyaretin “Akkuya’da kaçak santral inşaatı” biçiminde haberlere konu olması, nükleer santral ihalesini kazanan Rosatom’u harekete geçirdi. Kasumov, kaçak inşaat iddialarına Anadolu Ajansı üzerinden yanıt verdi. Ajansa yaptığı açıklamada ÇED olumlu kararını beklediklerini, inşaata ancak bu kararın çıkmasının ardından başlayacaklarını belirtti. Hafriyat kamyonlarının, iznini aldıkları bir taş ocağının işletilmesine ve alanda Elektrik Üretim AŞ’den kendilerine bırakılan binaların yenilenmesinde kullanıldığını söyleyen Kasumov, inşaat iddialarını yalanladı. "Taşocağı iddiası gerçek dışı" Mersinli çevre mühendisi Yılmaz Kilim ise Kasumov’un açıklamalarının gerçeği yansıtmadığı görüşünde. Kasumov’un sözünü ettiği taş ocağının Akkuyu NGS alanı dışında olduğunu söyleyen Kilim, santrala yaptıkları ziyarette hafriyat kamyonlarının santral arazisine girip çıktığını, dolayısıyla faaliyetlerin taş ocağıyla alakalı olmadığını vurguladı. Kilim BirGün’e yaptığı açıklamada, “5 Ekim’deki ziyaretimizde tesadüfen Akkuyu NGS yönetimine suçüstü yapmış olduk. Santral‘in içine girip çıkan kamyonları, taş ocağı bahanesi ve binaların yenilenmesi gibi sebeplerle açıklamaya çalışıyorlar. Birincisi, taşocağı o alanda bulunmuyor. İkincisi, o kadar kamyonun taşıdığı tonlarca hafriyatın iki binadan çıkması mümkün değil. Daha önce de oradaki inşaat çalışmaları ve hatta patlatılan dinamitler hakkında suç duyurusunda bulunduk ancak sonuç alamadık. TBB’li hukukçularla birlikte bayramdan sonra savcılığa başvurup bölgede tespit yaptıracağız” ifadelerini kullandı. |